Rakentaminen on neuvoksen intohimo – Maire-äidin neuvo vei Matti Laakson hyväksi osoittautuneelle uralle

0
Rakennusneuvos Matti Laakso keräilee harrastuksenaan taidetta. Kädessään hänellä on Simo Heleniuksen tekemä veistos.

KOSKI. Kansakoulunopettaja Kalevi Leino evästi 60-luvun alussa Matti Laaksoa ja muita koskelaispoikia, ettei pelkällä moponajamisella elä. Hän neuvoi menemään ammattikouluun autopuolelle, koska autot tulisivat yleistymään ja niissä riittäisi korjattavaa.

Matti-poikakin mopoili, mutta hän päätyi hakeutumaan rakennuspuolelle. Siihen johti Maire-äidin ajatus, että rakennusmiehelle riittää maaseudulla töitä ympäri vuoden.

– Itse halusin maalariksi, mutta äidin mukaan maalareille oli siihen aikaan töitä vain kesäisin, Laakso muistelee.

Ammattikoulusta valmistuttuaan hän pääsi forssalaisen Rakennusvalmiste Oy:n palvelukseen. Seuraavaksi olivat vuorossa varusmiespalvelus pioneerina ja rakennusmestarin opinnot Porin teknisessä koulussa.

Tuoreelle mestarille järjestyi työpaikka Kosken kunnasta. Laaksosta tuli rakennusmestari–tarkastaja sekä Kosken Vesiosakeyhtiön toimitusjohtaja.

Varovasti liikkeelle

Yrittäjyys alkoi kutitella Matti Laakson mieltä, kun hän katseli rivitaloja rakentaneen turkulaisyrityksen toimia Koskella.

– Ajattelin, että yrittäjänä voisin vaikuttaa taloudelliseen tulokseen ja omaan palkkaanikin, mutta ennen kaikkea minua innoitti tekemisen vapaus, Laakso muistelee.

Hyppy omien siipien varaan arvelutti häntä ja varovaisuuteen kannusti myös silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Allan Kattelus.

Kattelus valisti Laaksoa jäämään irtisanoutumisen sijaan virkavapaalle, kun Rakennusliike Matti Laakso Oy oli saanut ensimmäisen urakkansa, kunnan vuokrarivitalon rakentamisen Kasperintien ja Tuimalantien kulmaukseen vuonna 1980.

– Otin virkavapaata, sain lisää hommia ja uskalsin irtisanoutua kunnalta.

Rakennusmestari Jukka Kunnas tuli vuonna 1985 yrityksen kantavaksi voimaksi hoitamaan työnjohtotehtävät. Hän on edelleen yhtiön palveluksessa.

Matti Laakson luotsaama yhtiö on tehnyt noin 1 800 asuntoa, useita julkisia rakennuksia sekä tuotantotiloja. Viime vuosina Rakennusliike Laaksokunnas Oy:n talotuotanto on keskittynyt Forssan keskustassa olevalle Makasiinirannan kaava-alueelle, jonne on noussut noin 130 asuntoa. Siinä samalla Laaksokunnas on tehnyt urakoita muun muassa Loimi-Hämeen jätehuollolle ja Tammelan kunnalle.

Nyt maltti on valttia

Forssan Makasiinirannassa on tilaa vielä 50 asunnolle, mutta nykyisessä markkinatilanteessa on Matti Laakson mielestä viisasta odotella parempaa aikaa.

– Korona, Ukrainan sota, energiakriisi ja korkojen nousu ovat tehneet tilanteesta vaikean. Jotain kertoo sekin, että suuret rakennusliikkeet ovat myyneet pääkaupunkiseudulla kokonaisia kerrostaloja asuntosijoittajille. Sielläkään kauppa ei tahdo enää käydä entiseen malliin, Laakso kertoo.

Parhaillaan Laaksokunnas rakentaa Somerolle teollisuushallia, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Yhtiö on saamassa rakennusurakan Jokioisten Minkiölle. Sinne on tulossa luonnonvarakeskuksen biokaasulaitos, jonka on määrä valmistua ensi kesänä. Laitoksen valmistuttua on Laakson mielestä hyvä hetki katsoa, onko asuntotuotannon käynnistäminen taas ajankohtaista.

Perjantaina 9.12. tasavallan presidentti nimitti Matti Laakson rakennusneuvokseksi. Millaisia mietteitä se synnytti?

Laakso tuumaa, että puolet arvonimestä kuuluisi hänen vaimolleen, Aino Laaksolle.

– Minun tehtävänäni on ollut hoitaa työmaita ja saada firmaan rahaa. Aino on hoitanut palkanlaskennan, laskutuksen sekä kaikki toimistotyöt. Hänelle kuuluisi ehdottomasti rakennusneuvoksettaren arvonimi, Laakso toteaa.


Kuka?

Matti Laakso
Vanhemmat Maire ja Eeli Laakso
Asuu vaimonsa Ainon kanssa Kosken Maununtiellä
3 lasta ja 7 lastenlasta
Rakennusliike Laaksokunnas Oy:n toimitusjohtaja
Ollut mukana useissa luottamustoimissa
20 vuotta Rakennusteollisuus ry:n Talonrakennusteollisuuden L-S:n piirin hallituksessa
Nyt mukana Kosken taidesäätiön hallituksessa
Sai 9.12.22 rakennusneuvoksen arvonimen