Koskelta lähtee sukkia ja peittoja Ukrainan viluisille varpaille

0
Viluiset Varpaat kutovat sukkia ja peittoja Ukrainaan. Vapaaehtoistyön kuluja katetaan muun muassa myymällä c-pap-laitteiden letkujen päällisiä. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Tytti Mäkelän vinttihuoneesta Koskelta löytyy taas 1000 paria uusia villasukkia ja 150 peittoa. Ne lähtevät aatonaattona kohti Ukrainaa. Aiempina vuosina on Mäkelän vintistä lähtenyt köyhiin maihin jo yli 4000 sukkaparia ja 500 peittoa.

–Kaikki alkoi siitä, kun minulta pyydettiin kutomaan sata sukkaparia. Laitoin face bookiin ilmoituksen, että löytyisikö vapaaehtoisia. Syntyi ympäri maata asuvien innostunut joukko auttamishaluisia, jotka kutovat sukkia ja peittoja, Tytti Mäkelä kertoo.

Face bookissa oleva ryhmän sivu ”Viluiset varpaat” on tärkeä viestintäkanava. Kun avustustarvikkeet saavuttavat määränpäänsä, tapahtumasta laitetaan kuvia ryhmään. Näin vapaaehtoiset näkevät konkreettisesti, minne tavarat ovat päätyneet.

Ryhmässä on noin 70 aktiivista kutojaa. Mäkelällä on vuosien kokemus vapaaehtoistyöstä.

–Joku sanoi ryhmässä osuvasti, että olen ”uoma kutojien ja tavarat saavien välillä”, Mäkelä kertoo.

–Useimmat ryhmäläiset ovat eläkkeellä ja heillä on aikaa ja halua tehdä jotakin kriisialueilla elävien hyväksi. Ainahan tämä on järkevämpää kuin palapelien tekeminen. Yksi ihminen voi tehdä paljon, Mäkelä sanoo.

Kutomisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä myös suoraan Tytti Mäkelään, puhelin 040 539 6169.