Unelma arinauunista elää, vaikka leipomon sähkölasku nousi 1000 eurosta 5000 euroon kuukaudessa

0
Emmi Niemi asettelemassa vastaleivottuja joulutorttuja Paakari Puustin leivosvitriiniin.

AURA. Paakari Puustin ulko-ovella tuoksuvat uunituoreet leivonnaiset sekä kahvi. Yhdistelmä nostattaa veden kielelle yhdelle jos toisellekin, mikä näkyy kahvila–ravintolassa tiettyinä kellonlyöminä täpötäysinä pöytinä.

Yrittäjä Emmi Niemi, 35, on vipinästä mielissään, sillä nyt jos koskaan yritys tarvitsee vahvaa asiakasvirtaa. Hänen ja puolisonsa Mikko Niemen, 44, pyörittämä Paakari Puusti käyttää pörssisähköä, jonka hinta on viisinkertaistunut viimeisten kuukausien aikana.

–Syyskuu oli ihan ok, ja lokakuukin menetteli vielä, mutta marraskuun sähkölasku oli jo ihan järjetön, Emmi Niemi kertoo.

Näin on käynyt siitä huolimatta, että Paakari Puustin uunit lämpenevät pääasiassa yön pikkutunteina sähkön ollessa edullisinta. Toki virtaa kuluu uunien lisäksi kylmähuoneisiin sekä pakastimiin.

Uusi uuni kasvattaisi valikoimaa

Viime päivinä Paakari Puustin uuneissa on paistettu suuret määrät joululeivonnaisia. Tavallisena arkena kahvila–ravintola​n tiskiltä myydään ennen muuta täytettyjä sämpylöitä sekä vastapaistettuja munkkeja. Hittituotteidensa rinnalle Niemet haluaisivat entistä kattavamman leipävalikoiman.

Haaveensa toteuttamiseksi he tarvitsisivat arinauunin. Uudet maksavat kymmeniä tuhansia euroja ja käytettyjä saa vähän edullisemmin.

Tärkein asia yrityksen tulevaisuuden kannalta olisi kuitenkin sähkön hinnan laskeminen. Siitä kertovaa uutista Niemet odottavat joka päivä. He pelkäävät useiden pikkuleipomojen olevan ehkä vieläkin vaikeammassa tilanteessa.

–Ensin korona-aika vei monelta säästöt, jos niitä ylipäätään oli, ja nyt sitten sähkö sekä kaikki muut kulut nousevat. Kaikkea ei voi lisätä tuotteiden hintoihin, Emmi Niemi kiteyttää.

Joulumyynti näyttää hyvältä

Reilut neljä vuotta Paakari Puustin ohjaksissa olleet Niemet tuumaavat olevansa nykytilanteessa lujilla, mutta he luottavat selviävänsä kovan uurastuksen ja huumorin voimin.

Joulun myyntilukujen he arvioivat kehittyvän hyviksi, etenkin kun kuluvalla viikolla on leivottu käsin suuria keksitilauksia, niin sanottuja varainhankintakeksejä.

Yrityksensä sijaintia Auran keskustassa, Yhdystien ja Sillankorvantien risteyksessä Niemet pitävät parhaana mahdollisena. Lähikulmien asukkaiden lisäksi asiakaskunnassa on väkeä työmailta ja kulkijoita niin ysitieltä kuin Tarvasjoentieltä.

Lisäksi Niemillä on myymälä Turun Kauppahallissa. Siellä myydään munkkien ja sämpylöiden ohella runsaasti kausituotteita, kuten joulutorttuja.

Vieläkö tänään perjantaina ehtii ostaa piparit, tortut, limpun ja saaristolaisleivän joulupöytään?

– Leivomme niitä tavallista suurempia määriä, mutta riittävyydestä pitkälle iltapäivään ei voi mennä takeisiin. Jokainen joulu on menekin puolesta kovin erilainen, Emmi Niemi vastaa.

Aatonaattona tehdyn työpäivän päätteeksi Paakari Puustin väki jää tapaninpäivään saakka kestävälle joululomalle. Henkilökuntaan kuuluu yrittäjäpariskunnan lisäksi kaksi leipuria, kaksi myyjää ja oppisopimusopiskelija. Paakari Puustin myymälässä Turun Kauppahallissa työskentelee yksi myyjä. Työyhteisön kokoonpano muuttuu helmikuun puolivälissä, kun Emmi Niemi jää äitiyslomalle.