Pöytyän kunnanvaltuuston talousarviokokouksessa ennakoitiin sopeuttamistoimia

0
Talousarvio kelpasi Pöytyän kunnanvaltuustolle lähes sellaisenaan, mutta investointiohjelmaan tehty pieni viilaus aiheutti neuvottelutauon.

PÖYTYÄ. Ensi vuosi näyttää kohtuullisen hyvältä, mutta sen jälkeen on tulevaisuus toistaiseksi sumussa ja sopeuttamistoimiinkin pitää varautua. Tämä oli talousarviota käsitelleen Pöytyän kunnanvaltuuston viesti.

–Nyt eletään historiallisia hetkiä kuntasektorin näkövinkkelistä. Jos aiemmin oltiin perusturvakuntia, jatkossa ollaan sivistyskuntia, kunnanjohtaja Mika Joki sanoi.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille kuntien toimintakulut, mutta myös verotulot ja valtionosuudet supistuvat. Pöytyän toimintakulut likipitäen puolittuvat kuluvan vuoden noin 58,3 miljoonasta eurosta noin 28,4 miljoonaan euroon. Verotulot puolestaan putoavat noin 32 miljoonasta noin 17 miljoonaan ja valtionosuudet noin 23 miljoonasta noin 8 miljoonaan euroon.

Joki muistutti, että muutokset kuntien toimintakenttään jatkuvat myös hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen, sillä vuodesta 2 025 alkaen TE-palvelut siirtyvä kuntien vastuulle. Hän ennakoi valtionosuuksien laskun jatkuvan, koska hyvinvointialueet tulevat tarvitsemaan lisärahoitusta. Valtuutettujen puheenvuoroissa nostettiin lisäksi esiin korkotason nousun vaikutus Pöytyän Leasing-maksuihin.

Joki pitikin hyvänä asiana, että kunta on saanut tehtyä positiivista tulosta ja puskuria tulevan varalle. Ensi vuoden talousarvion hän totesi turvaavan peruspalvelut kuntalaisille. Ylijäämää ennakoidaan kertyvän noin 567 000 euroa.

SOTE-KIINTEISTÖT tuovat kunnille vuokratuloja, mutta valtuustossa varoiteltiin useammalla suulla, että tämä ilo saattaa jäädä lyhytaikaiseksi. Joonas Rantala (kok.) myös huomautti, etteivät nämä taivaanlahjana tulevat ylimääräiset tulot näy täysmääräisesti talousarviossa, vaan kunta käyttää ennakoidusta noin 1,6 miljoonan euron vuokrakatteesta noin 1,1 miljoonaa kunnan muiden menojen kattamiseen. Noin 800 000 euroa on budjetoitu kiinteistöjen ylläpitoon.

Rantala kehotti varautumaan vuokratulojen väliaikaisuuteen. Hän piti vuokratulojen rahastointia yhtenä hyvänä tapana varautua.

VALTUUSTO hyväksyi talousarvion neuvottelutauon ja investointiohjelman pienen viilaamisen jälkeen. Keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esitti, että Kyrön toimipisteessä tehdään kuntotarkastus ennen saneerauksen suunnittelun aloittamista.

Neuvottelutauolla pohdiskeltiin esitetyn kirjauksen vaikutusta lopputulokseen. Kokoomuksen valtuustoryhmässä ei nähty eroa sillä, edetäänkö asiassa kuntotarkastuksen sisältävän hankesuunnitelman vai keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän esityksen mukaan.

Tekninen johtaja Tarmo Rantanen ei pystynyt antamaan tyhjentävää vastausta kysymykseen, mutta kunnanjohtaja Joki sai valtuutetut vakuuttumaan, ettei remonttiin ryhdytä tietämättä, mitä tehdään. Lopulta Kyrön toimipisteen saneeraussuunnittelua koskevaan kohtaan päätettiin lisätä Joonas Rantalan ehdotuksen mukaisesti lause kuntokartoituksen sisältymisestä suunnitelmaan.


Miten kunta selviytyy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävistä?

Timo Jytilä toi kunnanvaltuuston talousarviokokoukseen terveiset vanhus- ja vammaisneuvostosta. Hän esitti neuvoston huolen siitä, miten kunta selviytyy sote-uudistuksen jälkeen jäljelle jäävistä tehtävistä. Jytilä muistutti, että kunnan vastuulle jää kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja huomautti, ettei tätä tehtävää ole huomioitu talousarviossa.

–Tehtävään ei ole esitetty henkilöstöresurssia, eikä patenttiratkaisu, että kolmas sektori hoitaa, sovellu tähän, Jytilä sanoi.

Jytilän mukaan ensivaiheessa olisi tärkeää palkata kuntaan hyvinvointikoordinaattori.