Asukkaat pelkäävät häiriköiden pesiytyvän Auran jokirantaan kaavaillulle virkistysalueelle

0
Merja Maasalo, Liisa Marjasto ja Maj-Len Heikka toivovat, että heidän kotitalonsa takana avautuvaa jokimaisemaa hoidettaisiin luonnonmukaisilla keinoilla, jotka sitoisivat maamassoja.

AURA. Asunto-osakeyhtiö Auran Jokilaakson hallituksen muodostavat Maj-Len Heikka, Merja Maasalo ja Liisa Marjasto tuumaavat, etteivät he halua olla kehityksen jarruna, mutta Aurajoen rannan asemakaavaehdotusta ei heidän mielestään tule toteuttaa nykyisessä tilanteessa.

Kolmikon kotikerrostalo sijaitsee Sisupuiston jatkeeksi piirretyn virkistysalueen ja Auran entisen nahkatehtaan välissä. Heikka sekä Maasalo ovat asuneet siinä 20 vuotta ja Liisa Marjasto 17 vuotta. Tuona aikana nahkatehtaan kunto on romahtanut pitkälti ilkivallan seurauksena. Naisten mukaan rakennuksessa kokoontuu kesäaikaan kymmenittäin nuoria ja vuosi vuodelta paikan suosio tuntuu kasvavan. Nuorimmat kävijät ovat arviolta alakouluikäisiä lapsia.

– Sisään on menty sorkkarautojen ja jopa moottorisahan kera, Heikka kertoo.

Nuoret ovat kuvanneet nahkatehtaassa videoita ja ladanneet niitä YouTubeen. Niissä liikutaan syvien kuilujen äärellä ja kiipeillään katoilla. Lähitalon asukkaiden mukaan tehtaassa on myös poltettu nuotiota. Vaarallista puuhailua tai häiritsevää mekastamista havaitessaan naiset ovat käskeneet nuoria menemään muualle ja joinakin kertoina he ovat soittaneet poliisit.

Osa nuorista on reagoinut käskyttämiseen haistattelemalla, ja poliiseja he ovat juosseet pakoon jokirantaa pitkin. Naiset tuntevat voimattomuutta ilmiön äärellä. Heidän mielestään vaarallinen tehdaskiinteistö pitäisi saada pois katukuvasta, ennen kuin joku menehtyy siellä.

Heikka, Maasalo ja Marjasto ovat huolissaan, että ilkivallan sävyttämä käyttäytyminen leviäisi tehtaan nurkilta virkistysalueelle ja taloyhtiöiden pihoille.

– Ratkaisuksi on ehdotettu aitaa, mutta emme halua ryhtyä aitaamaan pihojamme, Liisa Marjasto sanoo.

Rantatörmän kestävyys arveluttaa

Toinen taloyhtiön hallituksen huoli liittyy maaperään. Naiset toteavat Aurajoen penkan olevan savimaata, jonka paikallaan pysymisestä ei ole kovien sateiden aikaan takeita.

Heidän mielestään rannan kasvillisuutta ja maisemaa tulisi hoitaa luonnonmukaisilla keinoilla, jotka sitovat maamassoja. He pelkäävät, että Paimionjoen sortuman kaltainen luonnonmullistus voisi tapahtua myös Aurassa.

– Toivon rantatörmälle mieluummin lampaita kuin altaita, Merja Maasalo kiteyttää.

Virkistysalueelle on ehdotettu keveitä rakennuksia, paljua, allasta ja savusaunaa. Taloyhtiön edustajat kehottavat viranhaltijoita sekä päättäjiä tutkimaan huolella, minkälaiset perustukset ne vaativat pysyäkseen jyrkällä törmällä ja mitä toivotunlainen lopputulos maksaa.

Rantakahvilaa sekä -kioskia kolmikko pitää outona ajatuksena, etenkin kun Aurassa on useita kahvittelupaikkoja – lähimpinä alle 200 metrin päässä rannasta olevat R-kioski ja Auraamo.

Sisupuistosta alkava kävelypolku jokirantaan ja muutama laituri olisivat Auran Jokilaakson hallituksen edustajien mielestä sopiva lisä maisemaan. He eivät halua, että Asematien vastapäiselle kadunpätkälle tulisi virkistysalueen pysäköintipaikkoja ja kulkuyhteys rantaan.

Keskustaan suunnitellun virkistysalueen sijaan Heikka, Maasalo ja Marjasto kehittäisivät Auran omistamaa Koivuniemen virkistysaluetta Savojärven rannalla.

Sisupuistossa oli alkuvaikeuksia

Entäpä vuonna 2021 jokirantaan avatun Sisupuiston alkutaival, vaivasiko ilkivalta?

Sisupuiston rakentaneen Lions Club Aura / Sisun rahastonhoitaja Hannele Tanner-Penttilä ymmärtää asukkaiden huolen, sillä Sisupuistoakin on töhritty ja kaikille avoimeksi tarkoitettu käymälä jouduttiin sulkemaan ilkivallan takia.

Tanner-Penttilän mukaan töhryjä ilmestyy puistoon silloin tällöin, mutta sen suurempaa ilkivaltaa rakenteille ei ole viime aikoina tehty. Hänen henkilökohtainen mielipiteensä on, että keskustaan kaavailtu virkistysalue kannattaa toteuttaa, koska auralaiset toivovat jatkuvasti uimapaikkaa keskustaan.

Tanner-Penttilä luottaa tienoon rauhoittuvan, jos virkistysalueelle saadaan yrittäjä huolehtimaan toiminnan pyörittämisestä ja olemaan tiiviisti paikalla.

Auran Jokilaakson hallituksen edustajien mielestä on kohtuutonta, jos alueesta vastaava yrittäjä joutuu käyttämään muun aherruksen lomassa runsaasti aikaa ilkivallan torjuntaan.


Kaavoitus

* Auran kunnanhallitus hyväksyi Aurajoen rannan virkistysalueen asemakaavaehdotuksen ja päätti asettaa sen nähtäville
* Kunnan tavoitteena on aktivoida jokirantaa Auran keskustassa
* Alueen havainnekuvassa on kioski, kahvila, toimintatiloja, palju sekä allas, savusauna ja laitureita
* Aikaisintaan kaava tulee voimaan ensi kesänä
* Läheisten kerrostalojen asukkaat pelkäävät virkistysalueen vetävän puoleensa häiritsevästi käyttäytyviä henkilöitä
* Asukkaat eivät halua, että piha-alueita käytettäisiin läpikulkuun