70-vuotias Juha Tilkanen tuntee juurensa, mutta katsoo eteen päin

0
Varhaisimmat merkinnät Tilkasten tilasta ovat 1500-luvulta, Juha Tilkanen kertoo. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. –Ehkä geeniperimässä on jotakin, mikä liittyy innovatiivisuuteen, Juha Tilkanen miettii.

Seinällä on pitkä rivi vanhoja valokuvia arvokkaan näköisistä herroista, kirjahyllystä löytyy 1800–luvulla painettu Raamattu. Tilkasten tilan päärakennus henkii historiaa.

–Tilkasten tila oli rustholli. Täältä on ratsumies lähtenyt jo 30–vuotiseen sotaan. Varhaisimmat merkinnät tilasta ovat 1500–luvulta, Juha Tilkanen kertoo.

Suvun historia on hyvin tiedossa ja kansiin painettu, sukuseura on aktiivinen.

–Se tuo tietysti arvostusta menneitä sukupolvia kohtaan. Tietää mistä on peräisin, vaikka tietenkin ihminen elää aina omaa elämäänsä, Tilkanen miettii.

Kaksi asiaa tuntuu kulkeneen Tilkasten suvussa sukupolvesta toiseen: innovatiivisuus maanviljelyssä ja liike-elämässä sekä politiikassa toimiminen.

–Isä joutui ottamaan tilan haltuunsa hyvin nuorena eikä paljon ehtinyt kouluja käymään. Silti hänelle oli ominaista se, että asioita pitää aina pyrkiä kehittämään. Menestyminen vaatii sitä, että näkee mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät näe.

–Muistan kun vuosikymmeniä sitten tehtiin Raikon Timon kanssa kuivuria. Yksi mies tuli siihen ja sanoi, ettei tuosta mitään tule, toinen oli sitä mieltä ettei sitä noin voi tehdä. Ehkä täällä päin Suomea nähdään ongelmia siellä, missä voisi nähdä mahdollisuuksiakin, Tilkanen miettii.

Kasvuvoimaa hevosesta

Mahdollisuuksia Tilkanen on nähnyt ennen kaikkea siinä, miten maan kasvua voisi kehittää. Hän on edelleen toimitusjohtaja perustamassaan Biokasvu Oy:ssä. Yritys on erikoistunut kierrätettävien ja uusiutuvien teollisuuden ja maatalouden pää- ja sivuvirtojen jatkojalostukseen.

–Tein kierrätykseen liittyvän opinnäytetyöni Kemiralle vuonna 1980. Työ johti siihen, että perustettiin Kemiran kanssa Biokasvu, jonka ensimmäinen tuote oli Puutarhan hevosvoima. Toimme Ypäjältä hevosenlantaa ja siitä tehtiin pellettejä puutarhoihin, Tilkanen kertoo.

Työ lannoitteiden ja rehujen parissa on vienyt moneen, muun muassa Rehuxin perustamiseen, mutta kaiken keskiössä on ollut sivuvirtojen hyötykäyttö ja maan kasvun parantaminen.

Tilkanen ei ole varsinaisesti ollut luomun edelläkävijä, vaikka sen perusopit ovatkin monilta osin olleet käytössä. Järkevästi voi kuitenkin toimia muutenkin kuin luomussa.

–Olennaista on, että maassa olevat ja sinne lisättävät käyttökelpoiset ravinteet saadaan paremmin hyötykäyttöön. Kun maan kasvukunto on kohdallaan ja myös mikrobit saavat ruokaa, niin typenkäytön hyötysuhde paranee. Silloin vähempikin lannoitteiden käyttö riittää. Ravinteita valuu vähemmän vesistöihin, kustannukset pienenevät ja riippuvuus ulkomailta tuotavista lannoitteiden raaka-aineista vähenee, Tilkanen tiivistää.

Pyrkimys uusien menetelmien kehittämiseen on vienyt Tilkasen yhteistyöhön muun muassa Ilkka Herlinin kanssa. Herlinin nykyisin omistama Soilfood oli alunperin Tilkasen ja Herlinin yhteisyritys.

Auranmaan kunta jäi perustamatta

Kaikki Tilkasen ajamat asiat eivät kuitenkaan ole toteutuneet.

–Ajoin 1980–luvulla voimakkaasti Auramaan kunnan perustamista. Isoisäni oli yksi Viikkolehden perustajista ja siihen aikaan Viikkolehden päätoimittajana ollut Max Pelkonen sai aikaan sen, että perustettiin Auranmaan Nuorkauppakamari. Auranmaan kunta olisi ollut luonnollista jatkumoa, mutta alueen kunnissa ei ollut riittävästi tahtoa Auranmaan kunnan perustamiseen.

–Nyt siitä ei tulisi enää yhtä vahvaa, kun Tarvasjoki liittyi Lietoon, Tilkanen sanoo. Kuntien roolikin on kovin toisenlainen soten aloitettua.

Iloa on toki tullut monesta muustakin kuin maataloudesta, siihen liittyvästä kehitystyöstä ja politiikasta.

–Olin Tarvasjoen urheilijoiden jääkiekkojaostossa markkinointipäällikkönä hallin alkuvaiheissa. Oli hienoa nähdä, miten saatiin rakennettua TarU Hockeyn kaltainen organisaatio, joka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia harrastaa ja liikkua, Tilkanen iloitsee.

Iloa tuottavat myös neljä aikuista lasta, jotka kaikki ovat löytäneet omat alansa.

–Sanoin lapsille aina, että kannattaa opiskelle sellaista alaa, mihin on itsellä suurin intohimo. Kaikki ovatkin löytäneet oman tiensä, Juha Tilkanen iloitsee.

Juha TIlkanen viettää syntymäpäiväänsä lähipiirissä.


KUKA?

Nimi, paikkakunta: Juha Tilkanen, Pöytyä.
Syntymäaika, syntymäpaikka: 11.3. 1953 Karinainen.
Ammatti: toimitusjohtaja, maanviljelijä.
Koulutus: yo-merkonomi, agronomi.
Tärkeimmät luottamustoimet: 16 vuotta Karinaisten kunnanvaltuustossa, jäsenenä maakuntavaltuustossa ja Varsinais-Suomen kokoomuksen hallituksessa.
Perhesuhteet: naimisissa, neljä lasta, neljä lastenlasta.
Harrastukset: hiihto, laskettelu, golf, metsätyöt.
Motto: ”Katso eteen päin.”