Battledragonin materiaali äänitetään Marttilassa Tomi Uusituvan studiolla

0
Tomi Uusitupa ja Ilkka Sointu ovat Battledragonin luova kaksikko. Kuva: Juha Lahti

MARTTILA. Melodista metallimusiikkia soittava Battledragon osallistui vuonna 2021 ratkenneeseen Radio Rockin Starba-kilpailuun kappaleella I Can’t Be Yours. Bändi myös pokkasi kilpailun voiton. Harva kuitenkaan tietää, että voittajakappale on äänitetty ja miksattu Marttilan Ollilassa vanhan koulun tiloissa bändin laulusolistin Tomi Uusituvan studiolla.

–Olen pyörittänyt studiotoimintaa täällä Marttilassa vuodesta 2016 lähtien. Innostus tähän hommaan on toki saanut alkunsa paljon aikaisemmin, sillä jo kouluaikoina äänitin kavereiden bändejä ja opettelin samalla tätä alaa. Pitkä ja kivinen tiehän tämä on ollut. Ja tulee olemaan, sillä tekniikka, soundit ja kaikki muukin tähän liittyvä menee koko ajan kovin nopeasti eteenpäin, Tomi Uusitupa sanoo.

Battledragonilla on tälläkin hetkellä työn alla uuden materiaalin äänityksiä. Mutta vaikka oma kokoonpano tekeekin metallimusiikkia, on Tomi Uusituvan studiolla syntynyt mitä erilaisimpia musiikkityylejä julkaistavaksi.

–Ei todellakaan ole mitään rajoituksia sille, minkä tyylistä musiikkia äänitetään. Olen esimerkiksi miksannut studiossa muutaman rap-kappaleen. Kaikkiaan täyspitkiä albumiäänitteitä on tehty vuosien varrella kymmenkunta eri esiintyjille, Uusitupa mainitsee.

Studion tilat mahdollistavat erilaiset äänitysmenettelyt. Musiikki voidaan ottaa talteen kerralla yhteissoittona isoa salia hyväksi käyttäen, tai sitten voidaan äänitykset tehdä vaikkapa instrumentti kerrallaan, kuten Battledragon itse tekee. Mahdollisuudet siis ovat lähes rajattomat.

Uutta musiikkia ajan kanssa

Battledragon on toiminut nykyisellä kokoonpanollaan vuodesta 2015 alkaen. Musiikkia tehtiin aluksi pitkälti cover-pohjalta eli lainakappaleita uudelleen sovittaen. Ensimmäinen oma kappale, Paradise Forever, julkaistiin vuonna 2018. Uuden materiaalin tekoprosessista vastaavat Tomi Uusitupa säveltäjänä ja rumpali Ilkka Sointu tekstien tekijänä.

–Meillä on eräänlainen orgaaninen vuorovaikutus kappaleiden tekoprosessin suhteen. Tomi tekee virtuaali-instrumenteilla ensimmäisen demon ja laittaa sen minulle kuunteluun. Siitä lähtee tekstin teko. Uuden kappaleen saattaminen julkaisukuntoon voi viedä kauankin. Starban voittobiisiä teimme kaksi ja puoli vuotta. Joskus kappaleen viimeinen sovitusidea voi syntyä vaikkapa saunan lauteilla. Se on hyvä paikka rauhoittua ja miettiä ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä, Ilkka Sointu sanoo.

Uuden kappaleen sovitussessiossa studiolla olleet Uusitupa ja Sointu ovat tunteneet toisensa pitkään. Yläasteella parivaljakko jo teki yhdessä musiikkia – melodista metallia silloinkin.

–Sitten tiemme erkanivat joksikin aikaa, kun Ilkka muutti Irlantiin. Kun hän sieltä palasi, niin sen jälkeen aloimme vakavammin tehdä musiikkia, ja nyt ollaan sitten tässä tilanteessa, Tomi Uusitupa kertoo.

Radio Rockin Starba-kilpailun voiton myötä Battledragon sai levytyssopimuksen ja ovet avautuivat myös vähän isommille keikoille, esimerkiksi sellaisille kuin Rockfest Hyvinkäällä ja Kuopio Rock. Tuleen ei saa kuitenkaan jäädä makaamaan.

–Pitää olla todella hyvä tuote, jos aikoo musiikkimaailmassa pärjätä. Koko ajan tulee kovia uusia nimiä esiin. Sieltä pitää erottua edukseen. Rakennamme ja kehitämme omaa tuotettamme koko ajan paremmaksi, Uusitupa mainitsee.
Juha Lahti


BATTLEDRAGON

Tomi Uusitupa: laulu, sävellykset, ohjelmointi, äänitys, miksaus
Ilkka Sointu: rummut, sanoitukset
Tommi Leiritie: kitara
Antti Samuelsson: basso