Kukonaskeleesta poronkusemaan

0

Löysin sivistyksestäni tiun mentävän aukon. Olen nimittäin ollut siinä uskossa, että se tarkoittaa lukua 12. Kun keskustelukumppaneistani toinen oli sitä mieltä, että tiu tarkoittaa lukua 10 ja toinen taas uskoi sen olevan 20, pitihän asia tarkistaa. Pikainen vilkaisu hakukoneen uumeniin osoitti viimeisimmän luvun oikeaksi.

Keskustelu innoitti pohtimaan muitakin määrää, aikaa tai mittaa tarkoittavia sanoja ja määritelmiä. Useat niistä ovat hyvinkin tuttuja, kuten vaikkapa kukonaskel tai poronkusema. Ensimmäinenhän viittaa talvipäivänseisauksen jälkeiseen valon lisääntymiseen; joka aamu herätessämme päivä on taas kukonaskeleen verran pidempi.

Poronkusemasta taas pohjoisen ihmisillä on hyvinkin selkeä käsitys. Se on matka, jonka poro kykenee juoksemaan virtsaamatta. Käytännössä siis jotain seitsemän ja kymmenen kilometrin välillä.

Kirvesmiesisältäni opin puolestaan aikanaan, millainen rako peukalon ja etusormen väliin jätetään, kun näytetään tuuman mittaa. Kyynärän pituus taas on kyynärvarren ja keskisormenpään välinen etäisyys. Jos sitten mittayksikkönä käytetään jalkaa, vilkaisu alaspäin antaa osviittaa, millaisesta pituudesta on kysymys. Sylillinen taas saadaan, kun levitetään käsivarret levälleen ja mitataan sormenpäiden väli. Syliä on käytetty sekä pituus- että tilavuusyksikkönä.

Entä mikä on sitten virsta tai vaaksa? Kotimaisten kielten keskus Kotus kertoo virstan olevan slaavilainen lainasana. Se on merkinnyt auralla yhteen suuntaan kynnettävää matkaa. Matka on kuitenkin vaihdellut maasta toiseen. Suomessa virstan pituus on ollut 1069 metriä, kun Ruotsissa taas 2672 metriä.

Vaaksa taas on selkeämpi, sillä se on levitetyn kämmenen peukalon ja etusormen päiden väli eli reilu kymmenen senttiä.

Kun sitten on lähdetty markkinoille, oravannahkoja on pakattu maksuvälineeksi kiihtelys jos toinenkin. Yksi kiihtelys tarkoitti 40 oravannahan nippua, tikkuri taas oli kymmenen nahkaa. Myös nahkiaiset ovat kelvanneet maksuvälineeksi. Kun niitä oli nipussa 31, puhuttiin kerposta tai kerpusta.

Vaikka monet vanhat mitta- tai rahayksiköt eivät olekaan enää käytössä, sanat ja määritelmät ovat onneksi jääneet rikastuttamaan kieltämme. Edelleen saatamme puhua oravannahkakaupoista, joka viittaa, ei niinkään rahalliseen hyvitykseen, vaan vaihtokauppaan. Ja takapenkin utelijalle on paljon hauskempi huikata, että matkaa on jäljellä vielä virstan verran kuin, että matkaa on enää kilometri.

toimituksen avustaja
Sari Holappa
sari.holappa@avl.fi