LIETO. Liedon museon verkkosivujen yhteyteen on luotu Liedon kyliä ja kaupunginosia esittelevä kaikille avoin Kotiseutuportaali.

Lieto jakautuu seitsemään kaupunginosaan: Asemanseutu, Ilmarinen, Kirkonseutu, Littoinen, Loukinainen, Tarvasjoki ja Yliskulma. Kaupunginosat koostuvat kylistä, joita on Liedossa yli 80. Kotiseutuportaali esittelee kaupunginosat ja niihin kuuluvat kylät omina kokonaisuuksinaan.

Kotiseutuportaalissa liikutaan ajassa ja paikassa. Kaupunginosat ja kylät on sijoitettu kartalle ja niiden yleisesittelyissä menneisyys tuodaan osaksi nykyisyyttä niin faktoina ja tarinoina kuin valokuvina ja videoina.

–Kotiseutuportaali-sivuston tekemisen aikana Lieto muuttui kunnasta kaupungiksi, samalla kulmakunnat muuttuivat kaupunginosiksi. Vanhoista kulmakunnista Kirkonkulma ja Saukonoja sulautuivat yhteen Kirkonseuduksi. Kotiseutuportaali-sivusto noudattaa kyliä esitellessään tätä kaupunginosajakoa, kertoo Liedon museon johtaja Leena Viskari  Liedon museon tiedotteessa.

Portaali on jatkuvasti täydennettävissä

Liedon kylistä on vuosikymmenien ajalta paljon rakennus- ja kulttuuriympäristön dokumentointiaineistoa, valokuvia sekä tarinoita ja muisteluita, jotka on tallennettu Liedon museon arkistoon. Kotiseutuportaali tuo tätä arvokasta aineistoa esille ja saavutettavaksi avaamalla ikkunoita rikkaaseen kulttuuriperintöömme. Sivustolla on paljon museon kokoelmiin kuuluvia vanhoja ja uudempiakin valokuvia. Museon arkistossa olevien haastattelujen pohjalta on kirjoitettu kyliin liittyviä tarinoita. Olemassa olevan aineiston rinnalle on kerätty myös uutta – niin nykyisyyttä kuin menneisyyttä koskevaa – tietoa, joka on liitetty Liedon museon kokoelmiin.

Vapaaehtoisten tekemä talkootyö on olennainen osa uuden aineiston tuottamisessa. Vanhan muistelemisen ohella yhtä tärkeätä on nykypäivästä kertominen. Talkootyönä on kerrottu ja kirjoitettu, kerätty tietoa ja tutkittu historiaa, etsitty ja lahjoitettu arkistoaineistoa ja valokuvia sekä valokuvattu uusia kuvia ja tehty videoita.

Kotiseutuportaali on lähtökohtaisesti kulttuurihistoriallinen, joustava ja jatkuvasti täydennettävissä. Nyt julkaistava sivusto on pohja, johon lisätään uutta tietoa ja aineistoa sitä mukaa, kun sitä kertyy.

–Jos kotialbumeissa on vanhoja tunnistettavia valokuvia, tuokaa niitä museolle digitoitavaksi Kotiseutuportaalia varten, kehottaa Leena Viskari.

Esimerkiksi Tarvasjoen Hungerlan ja Tuorilan kylistä ei museon kokoelmissa ole valokuvia. Vanhan kuvan rinnalle saa mielellään ottaa uuden kuvan. Kulttuurimaiseman muutos näkyy parhaiten, kun vanhoja ja uusia kuvia katsotaan yhdessä.

Kotiseutuportaalihanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

Kotiseutuportaali-sivusto löytyy Liedon museon nettisivujen (www.liedonmuseo.fi) etusivulla olevasta linkistä sekä suoraan osoitteesta liedonmuseo.wixsite.com/kotiseutuportaali.