Marttilan ja Kosken hautausmaiden hoitoon tulossa muutoksia

0
Martinkosken suntio Hilkka Virtanen esitteli Marttilan hautausmaan sankarihautojen muistomerkkiä Salon seurakunnan hautaustoimen päällikölle Markku Johanssonille ja toimitstosihteeri Taina Maneliukselle. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI, MARTTILA. Seurakuntaliitos Salon seurakuntaan tuo muutoksia hautojen hoitoon Marttilassa ja Koskella. Vanhat, voimassaolevat sopimukset hoidetaan kuitenkin loppuun vanhoilla ehdoilla.

Salon seurakunnassa on hautoja noin 25 000. Niistä noin 8000 on sellaisia, joissa on hoitosopimus. Sopimuksella hoidettavista haudoista noin 700 sijaitsee Marttilassa ja Koskella.

Salon seurakunnassa hoitosopimuksen voi tehdä esimerkiksi vuodeksi kerrallaan, jolloin tarjouslasku tulevan vuoden kesähoidosta tulee helmikuussa postissa. Pitkäaikaisia sopimuksia voi tehdä viideksi, kymmeneksi tai viideksitoista vuodeksi.

–Kaikki asiat hoituvat puhelimitse tai sähköpostilla. Saloon ei kenenkään tarvitse lähteä asioita hoitamaan, painottaa toimistosihteeri Taina Manelius .

Tietojen siirto tammikuun lopulla

Martinkosken tietojen siirto Salon ATK–järjestelmiin tehdään viikoilla neljä ja viisi, joten sopimusasioissa kannattaa olla yhteydessä seurakuntaan vasta sen jälkeen. Hautausasioissa kannatta jatkossa hoitaa kaikki asiat hautaustoimiston kautta, joka on puolestaan yhteydessä Salon seurakuntaan.

Uurnia on mahdollista jatkossa laskea hautaan ympäri vuoden. Yleensä uurnanlaskupäivä on perjantai.

Arkkuhautojen peittämiseen voi kulua pidempi aika kuin aikaisemmin, sillä Salon seurakunta hoitaa hautojen kaivuut ja peitot omalla kalustolla kahden koneen voimin. Aikaisemmin työt hoiti ulkopuolinen urakoitsija.

Kausityöntekijöiden ja koululaisten kesätyöpaikat täytetään jatkossa niin, että seurakunnan kotisivuille tulee tammikuun aikana ilmoitus avoimesta työpaikasta, jota kautta työpaikkaa haetaan. Haku pitää tehdä joka vuosi erikseen.

Muutoksia hautojen hoitoon

Hautojen hoitokäytäntö on Salossa erilainen kuin Martinkoskella.

–Voi esimerkiksi tilata pelkän hoidon, jolloin omaiset vievät kukat itse haudalle. Seurakunta kastelee, hoitaa kukat ja nurmikon, torjuu tuholaiset ja pitää hautapaikan siistinä, Hautatoimen päällikkö Markku Johansson sanoo.

Mahdollista on myös tilata täyshoito, jolloin kevään orvokit, kesän kukat ja syksyn havutukset ja kanervat tulevat seurakunnalta. Myös hinnoittelussa on eroja. Esimerkiksi kukat hinnoitellaan Salossa sen mukaan, kuinka monta kukkaa haudoille tulee.

Hoitokauden sopimukset tehdään ennen kesäkuun loppua. Hautojen hoitoaika alkaa viikon kuluttua äitienpäivästä ja päättyy syyskuun puolessavälissä. Orvokit istutetaan äitienpäivään mennessä. Kesäkukkien istutukset aloitetaan kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla. Juhannukseen mennessä kesäkukat ovat istutettuna. Kanervien istutus alkaa lokakuun alkupuolella. Havutukset laitetaan ennen pyhäinpäivää, mistä alkaa talvikausi.

–Vanhojen hautausmaiden perinteitä pyritään kunnioittamaan, mutta samalla hautojen hoitoa ajetaan samaan sapluunaan koko seurakunnassa. Se on välttämätöntä, koska hautoja on niin paljon. Toivottavasti ihmisiltä löytyy ymmärrystä, sillä yhdistymisessä menee kuitenkin oma aikansa, Johansson sanoo.

–Sopimuksiin liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä suoraan minuun, mutta jos kyse on haudan käytännön hoidosta, kannattaa olla yhteydessä paikalliseen suntioon. Enemmän tietoa seurakunnan toiminnasta löytyy nettisivuilta, Salon seurakunnan toimistosihteeri Taina Manelius sanoo.