Marttilasta tuli asuntokaupan valopilkku – muualla Auranmaalla myyntimäärät vähenivät roimasti

0
Essi Mäkilä sanoo ostajien olevan kiinnostuneita valtaväylien lähettyvillä olevista asunnoista ja kauppoja syntyy muuallakin, kunhan hinta on kohdillaan.

AURANMAA. Pöytyällä kirjattiin viime vuonna 53 kiinteistönvälittäjien tekemää asuntokauppaa, kun vuonna 2021 niitä tehtiin vielä 93. Aurassa vastaavat luvut olivat 36 kauppaa vuonna 2022 ja 63 kauppaa vuonna 2021. Koskella välittäjät tekivät viime vuonna 6 asuntokauppaa ja vuotta aiemmin 12. Oripäässä välittäjät saivat viime vuonna myytyä 5 asuntoa, kun vuotta aiemmin kaupaksi kävi 13 asuntoa.

Tilaston valopilkku on Marttila, jossa on OP Koti Turun Seutu Oy LKV:n kiinteistönvälittäjä Essi Mäkilän mukaan havaittavissa ilahduttavia piristymisen merkkejä. Sieltä kertyi välittäjien tilastoihin viime vuonna 14 asuntokauppaa, kun edellisvuonna määrä oli 12. Mäkilä kertoo alkaneenkin vuoden näyttävän Marttilan osalta valoisalta. Hänellä on tekeillä siellä kaksi kauppaa.

Vaikka myyntimäärät ovat Marttilassa melko pieniä, Mäkilän mielestä ne ovat merkki kunnan vetovoimaisuudesta, etenkin kun muualla kaupankäynti on ollut tavanomaista verkkaisempaa.

Mäkilä kertoo suurimman osan Marttilaan muuttaneista olevan nuoria aikuisia, jotka arvostavat asuinpaikan sijaintia valtaväylän lähettyvillä ja kohtuullisen lyhyttä ajomatkaa Turkuun.

Empimistä ilmassa

Epävakaa maailmanpoliittinen tilanne, yleinen hintojen nousu, kohonnut korkotaso ja asuntolainojen korkovähennysoikeuden poistuminen verotuksesta ovat saaneet sekä myyjät että ostajat jarruttelemaan.

Essi Mäkilän mielestä termi ”tosi tarkoituksella” kuvaa tämänhetkistä markkinatilannetta.

– On niitä, joiden täytyy elämänmuutoksen myötä myydä asunto ja sitten on niitä, jotka tarvitsevat asunnon, Mäkilä selittää ja kertoo fiilispohjalta tehtyjen kauppojen olevan tällä hetkellä harvinaisia.

Hänen mukaansa myyntihinnoissa ei ole tapahtunut merkittävää laskua, mutta huippuhetkikään ei ole käsillä. Kovan hintatavoitteen asettaneet myyjät voivat joutua odottamaan toiveensa täyttymistä tavallista pidempään.

Tili Aura LKV:n yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Arto Savikangas sanoo hintojen olevan hienoisessa laskussa. Hän arvelee kokonaistilanteen johtavan siihen, että edullisista kohteista tulee entistä kysytympiä.

– Myyntihintojen muutos ei ole maaseudulla kovin suuri, kun hintataso ei ole alun perinkään ollut yhtä korkealla kuin kasvukeskuksissa, Savikangas lisää.

Samoilla linjoilla on Maaseudun Notariaatti Oy:n kiinteistönvälittäjä Petteri Urmas. Hänen kokemuksensa perusteella maaseudulla käytävä kiinteistökauppa kulkee vuodesta toiseen omilla urillaan. Yksittäisen kunnan vetovoimasta hän vetäisi johtopäätöksiä vasta 5–10 vuoden tarkastelujakson perusteella.

Tulisijat myyntivaltteja

Korona-aikana asunnonostajat halusivat uudehkon omakotitalon, reilusti tilaa ja etätyöhuoneen. Välittäjät kertovat hiljattain rakennettujen omakotitalojen tai suurehkojen rivitalohuoneistojen olevan edelleen haluttuja, mutta ostajat laskevat entistä tarkemmin energiakuluja.

– Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän merkitys on korostunut entisestään, koska sen voi kytkeä helposti vesi-ilmalämpöpumppuun, Essi Mäkilä kertoo.

Vaikka sähkö on kallista, Mäkilä on myynyt viime aikoina suorasähkölämmitteisiä taloja. Hän luottaa sähkön hinnan laskevan säädyllisiin lukemiin, kunhan tuotanto kasvaa.

Petteri Urmas toteaa takan tai muun tulisijan olleen aina myyntivaltti ja viime aikoina niiden merkitys on korostunut entisestään.

Arto Savikangas sanoo murehtivansa sähkön sijaan ennemmin polttoaineiden hintakehitystä, mikä vaikuttaa ihmisten haluun muuttaa maaseudulle.

Yhdeksi kevään markkinatilanteeseen vaikuttavaksi tekijäksi Savikangas nostaa eduskuntavaalit. Hän on huomannut aiempien vaalien heijastuneen asuntokauppaan siten, että ostopäätöksiä on ryhdytty tekemään vasta vaalituloksen ratkettua.

Mökkikauppa käy yhä

Missä myyntinäkymät ovat valoisimmat?

Välittäjien mielestä etenkin Auraan olisi tulijoita, mutta kunnassa ei ole viime aikoina ollut kovin paljon myytävää.

He seuraavat mielenkiinnolla, miten Auran koulun viereen rakennettavat rivitalot tekevät kauppansa. Savikangas luottaa niiden löytävän ottajansa melko nopeasti ja hän uskoo käyvän samoin myös muille vastarakennetuille asunnoille, jos sellaisia tehdään.

– Ehtona on, että uusien asuntojen täytyy olla lähellä palveluita Auran keskustassa. Kauempana ne eivät välttämättä menisi kaupaksi, hän tarkentaa.

Pöytyällä kauppa käy kohtuullisesti, kunhan myytävä kohde on riittävän lähellä Turkuun johtavaa valtaväylää. Haastavinta kaupanteko on Yläneellä ja Oripäässä.

Välittäjät kertovat vapaa-ajanasuntojen kaupan hiipuneen koronavuosista, mutta se käy yhä vilkkaampana kuin koronaa edeltävänä aikana. Kysyntää on etenkin 10 000–15 000 euroa maksavista vaatimattomista mökeistä. Yläneen järvien rannalla olevat kohteet käyvät kaupaksi hyvään hintaan, silloin harvoin kun niitä on tarjolla.

Jutussa mainitut myyntimäärät ovat peräisin Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelusta. Se ei sisällä yksityishenkilöiden välisiä asuntokauppoja.