Mirka Laine-Pietilä pistää pystyyn taidenäyttelyn Marttilan kirjastoon

0
Mirka Laine-Pietilä esittelee näyttelyssään tunnelmia kotimaan lisäksi Singaporesta. Tässä kuvaus lentokonenäkymästä Singaporen sataman yllä. "Singapore, miten jännittävää päästä tutustumaan!". 2019, akryyli kankaalle. Kuva: Juha Lahti

MARTTILA. Marttilan kirkonkylässä entisen yläkoulun tiloissa syntyy niin itse suunniteltuja käsitöitä kuin maalaustaidettakin. Mirka Laine-Pietilä on ennestään jo tuttu juuri käsitöiden ja aikaisemmin samoissa tiloissa toimineen Leijona ja Satakieli -kahvilan kautta, mutta kovin yleisesti ei ole tiedossa se, että häneltä syntyy koko ajan myös kuvataidetta.

Nyt Laine-Pietilän töihin pääsee tutustumaan vaivatta, sillä hän on koonnut Marttilan kirjastoon maalauksistaan näyttelyn, joka avautuu huomenna. Näyttelyn nimenä on ”Läheltä ja kaukaa – hetkiä Suomesta ja päiväntasaajan seudulta Singaporesta”.

–Tyyliltään työni ovat abstrakteja, eli ne eivät suoraan konkretisoi asioita. Ideat tulevat ihan kaikesta, mitä näen. Kuvaan paljon ja saan sen kautta ajatuksia teoksiini. Luonto nimenomaan antaa paljon ideoita, Mirka Laine-Pietilä sanoo.

Kuvataide ei ole Laine-Pietilälle mitenkään uusi aluevaltaus, vaan hänellä on aikoinaan suoritettu alaan liittyvä tutkinto.

–Asuin 1980- ja 90-luvuilla Hollannissa. Valmistuin silloin Amsterdamin yliopistosta taidehistorian opinnoista maisteriksi, Laine-Pietilä kertoo.

Harjoittelujakso siellä maan johtavan suunnittelijan ateljeessa antoi lisäpontta juuri taidemaalaukseen. Laine-Pietilä kävi lisäksi erilaisia taide- ja intensiivikursseja Hollannissa.

–Sieltä asti taidemaalaus on ollut koko ajan elämässäni mukana, vaikka se ja maalaukseni eivät välttämättä tuttuja ihmisille olekaan. Vaikka näenkin tekstiilityöt tärkeämmäksi, niin kyllä maalaaminen avaa mieltä ja antaa myös monta kertaa uusia ideoita tekstiilitöilleni. Ja onhan tuotesuunnittelukin suurelta osin piirtämistä, Mirka Laine-Pietilä mainitsee.

Näyttelyyn hän on koonnut sen nimen mukaisesti aiheita kotimaasta, sekä Singaporen matkan ideoista syntyneitä teoksia.

–Kaikissa näytteillä olevissa taideteoksissa on mukana myös pieni tarina, joka kuvaa kunkin maalauksen taustaa, Laine-Pietilä kertoo.
Juha Lahti

Mirka Laine-Pietilän kuvataidenäyttely ”Läheltä ja kaukaa – hetkiä Suomesta ja päiväntasaajan seudulta Singaporesta” on esillä Marttilan kirjastossa helmikuun ajan.


Oprikka Tmi:n toiminta sai alunperin alkunsa tästä Mirka Laine-Pietilän äidin Kirkkonummen kansallispuvusta. Kuva: Juha Lahti

Oprikka Tmi keskittyy tekstiilituotteisiin

Mirka Laine-Pietilä perusti Oprikka Tmi:n vuonna 2007. Yritys keskittyy tekstiilituotteiden suunnitteluun ja valmistukseen.

–Idean toimintaan sain Irlannin-matkalla vuonna 2005. Huomasin paikallisen väestön olevan ylpeitä perinteistään, ja he suhtautuivat erittäin positiivisesti omaan kulttuuriinsa.

Laine-Pietilä ideoi, miten voisi täällä vaikuttaa vastaavanlaisesti asioihin. Ratkaisevana tekijänä asiassa toimi äidiltään jäänyt Kirkkonummen kansallispuku. Hän hankki itselleen vastaavia kankaita ja alkoi niistä suunnitella omia tuotteita. Niitä myytiin verkkokaupan kautta. Asiakkaita kertyi ulkomaita myöten.

–Minulla oli myymälä myös Marttilassa. Sitten kaiken tohinan keskellä tuotesuunnittelu jossain vaiheessa hiipui ja päätin pitää taukoa toiminnassani, Laine-Pietilä sanoo.

Nyt hän on taas käynnistänyt Oprikan toiminnan uudelleen. Tuotesuunnittelua ja tuotevalmistusta hän toteuttaa jälleen työhuoneessaan entisessä yläkoulussa Marttilassa.

–Olen palannut juurilleni. Verkkokauppakin nostetaan kevään aikana uudelleen pystyyn. Sen kautta tulen myymään tekstiilituotteiden lisäksi myös kuvataidettani.