Ookko nää vanha?

0

Aika ajoin, ei kymmentäkään kertaa päivässä, tulee miettineeksi sitä, onko oikeasti vanha. Jos peilin armotonta totuutta ei lasketa, vaan puhutaan ns. sisäisestä kauneudesta, uskon monien/useimpien likimain samanikäisten löytäneen sielulleen mukavan lokoisan turvapaikan noin nelikymppisyydestä eli tukevasta keski-iästä. Ei niin, ettei sitä tietäisi olevansa reilusti vanhempi, mutta…

Vanhojen, parempien aikojen haikailu on tietysti yksi oire omasta henkisestä iästä. Huomasin olevani ikätoverini kanssa täsmälleen samaa mieltä siitä, että ennen säät pysyivät paremmin kurissa.

Pysyvä lumi saattoi tulla talvella joulukuussa tai vasta tammikuun puolella, mutta kun se tuli, se pysyi maassa ainakin maaliskuun alkupäiviin. Näin siis oli silloin, kun me olimme nuoria. Parikymppisiä tai niillä main.

Nyt sää muistuttaa murrosikäistä mukulaa. Tänään sataa kymmenen senttiä lunta ja viimeistään ylihuomenna sataa edelleen, mutta nyt vettä. Pihoilla liikkuessa kannattaakin muistaa vanha Dannyn iskelmä, sillä räystäät todella tippuvat. Tai ainakin katolta vyöryvä lumikuorma tekee niin.

Säällehän ei mitään mahda, vaikka oman osansa syyllisyydestä ilmaston lämpenemiseen saa ikäluokkanikin kantaa. Vedetään liukuesteet saappaisiin, pysytään pystyssä eikä valiteta. Ei ainakaan ylettömän montaa kertaa päivässä.

Kokonaan toinen iän merkki on sen sijaan vielä korjattavissa. Ylen Aamussa kerrottiin keskiviikkona Uuden musiikin kilpailuun tulevien artistien nimet, eikä niiden joukossa ollut ainakaan ensi kuulemalta kuin pari hyvin etäisesti tuttua.

Nyt on pakko skarpata, sillä kuvitelma henkisestä keski-ikäisyydestäni romahtaa, jos en ole pätkääkään kiinnostunut siitä, kuka tai ketkä edustavat Suomea tulevissa Euroviisuissa.

Jokin mielipide on oltava ja jos Euroviisujen yhteydessä muistelee Lordia, sijoittuu jo kohtalaisen varmasti henkisesti keski-ikäisten sankkaan joukkoon.

Toisaalta, jos vanhat merkit paikkansa pitävät, media kyllä tekee tänäkin vuonna parhaansa sen varmistamiseksi, että toukokuun kisojen aikaan tiedämme kaikki, kuka tai mikä on se artisti, jolla varmojen kisalähteiden perusteella on tiedossa ilman muuta finaalipaikka ja siinä sitten hopeasija. Voittajaa kun ei tälläkään kertaa tarvitse arvailla.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com