Sähkönsäästö kannattaa

0

Sähkö on kuluvan talven puheenaihe. Se maksaa paljon ja sitä on liian vähän. Erilaisten sopimusten ja asumismuotojen vuoksi ihmiset ovat hyvin erilaisessa asemassa. Olipa tilanne millainen tahansa, sähkön säästäminen kannattaa aina. Tuotettiinpa sähköä miten tahansa, ilman haittoja se ei onnistu. Jos sähkö loppuu kesken ja joudutaan kiertäviin sähkökatkoihin, yhteiskunnan toimivuutta koetellaan.

On hyvä muistaa, että pitkätkin sähkökatkot ovat tuttuja lähimenneisyydestä. Tapanimyrskyn aikoihin moni kotitalous oli ilman sähköä päiväkausia. Parin tunnin katkoista varmasti selvitään, vaikka haittoja koituu ja kalliiksikin ne tulevat.

Ilman sähköä ei toimi oikeastaan mikään. Keskitetyn sähköntuotannon sijaan olisikin siirryttävä mahdollisimman pian hajautettuun malliin, joka ei ole niin haavoittuva. Sähkön hinta ja saatavuuden epävarmuus saavat aikaan sen, että entistä useampi miettii, voisiko sähköä tuottaa itse. Aurinkovoimaloiden kysyntä on jo nyt ennätyksellisen vilkasta. Pientuulivoimaloiden kehitys sen sijaan on polkenut paikallaan, niissä olisi tuotekehityksen paikka.

Tulevaisuuden ratkaisuja mietittäessä on hyvä pitää mielessä, mistä nykyinen sähkön korkea hinta ja epävarma saatavuus johtuvat: hyväuskoisuudesta. Harva uskoi, että Venäjä käyttäisi energiaa kiristysvälineenä, mutta niin vain kävi. Niin energiassa kuin muutenkin on järkevä siirtyä kohti suurempaa omavaraisuutta, sillä maailma ei ole muuttUmassa ainakaan vakaampaan suuntaan.