Sote aloitti ruokarallin – Ruokaa kuskataan nyt ympäri Auranmaata

0
Kokki Aini Vuori on yksi Kaarean palkkalistoille siirtyneistä Suvirannan keittiön työntekijöistä. Kuva: Asko Virtanen

AURANMAA. Vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut Varsinais-Suomen hyvinvointialue pisti Auranmaan alueen ruokahuollon monella tapaa uuteen järjestykseen. Muutos johtuu siitä, että koulujen ja päiväkotien ruokahuolto kuuluu edelleen kunnille, mutta terveyskeskusten, palvelukotien ja kotipalvelun ruokahuollosta vastaa hyvinvointialue eli käytännössä Kaarea.

Esimerkiksi Marttilassa törmättiin kimuranttiin ongelmaan, sillä koululla on vain jakelukeittiö. Ruuat valmistetaan Suvirannan palvelukeskuksessa.

–Marttilassa tehtiin sellainen ratkaisu, että hyvinvointialue vuokraa osaa keittiön tiloista. Kolme aiemmin Marttilan palveluksessa ollutta keittiöhenkilöä siirtyi Kaarealle ja kolme jäi edelleen kunnan palvelukseen hoitamaan koulun ja päiväkodin ruokahuoltoa, kertoo hallintopäällikkö Heini Luoma.

Luoman mukaan Marttilassa jaettavat Kaarean ateriat tulevat pääosin Koskelta, mutta osia niistä tehdään myös Marttilassa. Kaarean työntekijät hoitavat kuljetukset niin Koskelta Marttilaan kuin myös Marttilan sisällä kotipalvelun asiakkaille.

HVK myy vain omille asiakkailleen

Liedossa tilanne on se, että päiväkotilasten ja koululaisten ruuat tuottaa kaupungin ruokapalvelu Liedon keskustassa. Hyvinvointikeskuksen keittiötä pyörittää Kaarea. HVK on aikaisemmin myynyt ruokaa myös ulkopuolisille, mutta jatkossa ruokaa tehdään vain hyvinvointikeskuksen asiakkaille.

–Kaarea on in house -yhtiö, joka tuottaa tukipalveluja omistaja-asiakkailleen ja näiden omille asiakkaille, perustelee asiaa Kaarean ruokapalveluiden toimialajohtaja Sari Markkola-Niemi.

Tilanne lienee jossakin määrin epäselvä tai vasta muutoksessa, sillä ainakin viime viikolla HVK:sta oli Viikkolehden tietojen mukaan myyty ruokaa myös ulkopuolisilille.

Aurassa tilanne on siinä mielessä selkeämpi, että kunta on ulkoistanut ruokahuollon jo aikaisemmin kokonaan. Sopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun.

Myös Kosken tilanne on selkeä, sillä palvelukeskuksella ja koulukeskuksella on omat keittiöt. Kaarea valmistaa palvelukeskuksen keittiössä palvelukeskuksen ja kotipalvelun ruuat ja kunta koululla koululaisten ja päiväkotilasten ruuat.

Pöytyällä muutoksia jo syksyllä

Pöytyällä muutoksiin varauduttiin hyvissä ajoin ja osa niistä tehtiin jo syksyllä koulujen syysloman jälkeen.

–Lokakuussa Yläneen kotipalvelun ateriat siirtyivät Kartanokodin keittiöön. Marraskuun lopussa Kotikarpalon, Taitokodin, Siksakin ja Pöytyän terveyskeskuksen ruuanvalmistus siirtyi Riihikodin keittiöön. Vuoden alussa Kartanokodin, Riihikodin, Kotikarpalon keittiö ja Pöytyän terveyskeskus siirtyivät Kaarealle, kertoo Pöytyän ruokapalvelupäällikkö Kaija Lähteenmäki.

Yläneen koulun ja päiväkodin ruuat on syysloman jälkeen valmistettu Riihikosken keskuskeittiössä ja kuljetettu Yläneelle.

–Energialisäkkeet kuten pasta, riisi ja peruna sekä keitetyt kasvikset valmistetaan kuitenkin edelleen Yläneellä. Kuljetettava ruoka menee lämpövaunuissa Riihikoskelta Yläneelle. Kunnan oma logistiikka hoitaa kuljetuksen ja se on mennyt isolla pakettiautolla ihan hyvin, Lähteenmäki kertoo.

Muutokset ovat vähentäneet kunnan valmistamien aterioiden määrää, mutta lisänneet Riihikosken keskuskeittiön työmäärää. Aikaisemmin keskuskeittiöllä valmistettiin 1400 annosta, nyt 1500. 250 kunnan ennen tekemää ateriaa valmistuu nyt Kaarealla.

Lähteenmäen mukaan oli hyvä, että muutoksia tehtiin pidemmän ajan kuluessa.

–Pientä säätöä on ollut, mutta isompia yllätyksiä ei ole tullut. Oli hyvä, ettei kaikkia muutoksia tehty kerralla, Lähteenmäki sanoo.


Kommentti

Vanhan viisauden mukaan järjen käyttö on sallittu, mutta mitä tulee hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyöhön, se on selvästi kielletty. Kaikkein järkevintä olisi, jos kunnat voisivat myydä valmistamaansa ruokaa hyvinvointialueelle. Koska pykälät eivät sitä salli, ruokaa kuskataan autoilla pitkin poikin Auranmaata. Raja railona aukeaa kahden hallinnollisen portaan välillä, rahaa palaa ja ainoa mikä edistyy on ilmastonmuutos. Sekö oli uudistuksen tarkoitus?
Asko Virtanen