Hiihto ja Haukkavuori talviliikunnan suosikkeja

0
Hiihto ja Haukkavuori ovat Auranmaan Viikkolehden talviliikuntakyselyyn vastanneiden mieleen. Haukkavuoren palveluihin kuuluu latujen lisäksi muun muassa suksivuokraamo.

AURANMAA. Hiihtäminen on Auranmaan Viikkolehden liikuntapaikkakyselyyn vastanneiden lempitalviliikuntaa. Tammi-helmikuun vaihteessa avoinna olleeseen kyselyyn tuli 41 vastausta, joissa 29:ssä hiihtäminen mainittiin mieluisimmaksi talviliikunnaksi. Haukkavuorta pidettiin parhaana paikkana hiihdon harrastamiseen, mutta myös Marttilan hiihtomaa, Kosken Hevonlinna, Oripään vapaa-ajankeskus ja Auran Ulkoilulahto saivat tasaisesti ääniä.

Kyselyssä toiseksi mieluisimmaksi talviliikunnaksi äänestettiin talviuinti. Mainintoja saivat myös muun muassa lumen kolaus, pulkkailu, lumikenkäily, villasukkakävely, luistelu ja pipolätkä.

Tänä talvena varmimmat mahdollisuuden talviliikunnan harrastamiseen on ollut talviuimareilla. Talviuimareita ei niinkään haittakaan, vaikka lunta ja jäätä ei tulisi, vesi on talvella taatusti kylmää. Marttilalainen Susanna Kurri on yksi innokkaimmista auranmaalaisista talviuimareista. Tänä talvena hän on intoutunut kotoisan Palaisten lisäksi kiertämään myös lähialueen muita talviuintipaikkoja.

Kurri myös suorittaa parhaillaan Suomen Ladun talviuinnin syventävää verkkokurssia.

–Voin lähteä oppaaksi tai seuraksi, jos joku haluaa lajiin ensi kertaa tutustua. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi Marttilan Korven eräreitistön sivujen kautta, hän kertoo.

KURRI on harrastanut talviuintia pitkään, mutta säännöllinen harrastus siitä tuli viisi vuotta sitten hänen paluumuutettua Marttilaan. Pääsääntöisesti Kurri on käynyt avannossa kerran viikossa, mutta lähimatkailuinnostuksen iskettyä hän on tänä talvena pulahtanut avantoon jopa kolmekin kertaa viikossa.

–Tein oikein lukujärjestyksen, Kurri kertoo uintireissujen aikatauluttamisesta.

Kurrista on ollut mukavaa nähdä muitakin paikkoja. Palainen on hänelle tietysti rakkain, mutta jokaisella paikalla on hänen mukaansa hyvä puolensa. Esimerkiksi Säkylän Katismaalla Kurriin teki syvän vaikutuksen kaunis auringonlasku.

Marttilan kunta saa Kurrilta kiitosta Palaisille tehdyistä parannuksista ja myös Kosken Liipolanjärven uusittu sauna saa häneltä kehuja. Kyrön maauimalalla altaalle tehty lämmitetty kulku on hänen mukaansa niin ikään hyvä, sillä uimareiden ei tarvitse pelätä liukastumista. Esimerkiksi Oripään lähteentupa oli Kurrilta vielä haastatteluhetkellä kokematta, mutta hän kertoi tähtäävänsä kynttiläuintiin.

Kurri ottaa talviuinnin levon ja rentoutuksen kannalta. Työasiat jäävät hänen mukaansa kylmään veteen päästä pyörimästä. Kurrilla on tapana ottaa kylmässä vedessä muutamia uintivetoja, jos se on mahdollista. Jos ei ole, hän rauhoittuu laskemalla 20–30:een ennen kuin nousee vedestä.

Normaalisti Kurrilla menee yhdellä talviuintireissulla noin tunnin verran, mutta uintireissu saattaa venähtää, jos maisema on kaunis tai paikalla on tuttuja, joiden kanssa juttu luistaa.