Himolan teatterissa viedään ministeriä, ja samalla vähän muitakin

0
Kun ihmissuhdekiemurat sakenevat, tunteet kuumenevat. Ministerin erityisavustaja Mika Pöntinen (Jerry Alajoki) ja sisäministeri Reino Viljanen (Hannu Vuori) ottavat lopulta yhteen kiivaasti. Taustalla käsirysyä kauhistelevat ministerin vaimo Pamela Viljanen (Sanna Kajala), sihteeri Heidi (Annika Holm), hotellin tarjoilija (Nea Heinonen) sekä opposition kansanedustaja Lise-Lotte Walli-Lesonen (Tarja Säteri).

PÖYTYÄ/Yläne. Eduskuntatalon vieressä sijaitseva, hiukan paremman väen hotelli Vaakuna osoittautuu varsinaiseksi suhmurointi- ja kähmintäkeskukseksi, kun Ministeriä viedään -farssin tapahtumat pääsevät kunnolla vauhtiin. Sisäministeri Reino Viljanen (Hannu Vuori) on varannut sieltä huoneen vaimonsa Pamelan (Sanna Kajala) kanssa, mutta samaan aikaan ministerillä on monta muutakin rautaa tulessa. Eivätkä kaikki hoidettavat asiat suinkaan liity töihin. Ministerin erityisavustaja Mika Pöntinen (Jerry Alajoki) yrittää parhaansa mukaan peitellä päämiehensä hotelliseikkailuja, mutta ihan selvillä vesillä ei ole avustaja itsekään. Huonommaksi ei jää Pamela-vaimokaan, jota ohjaaja Heidi Tuomola luonnehtii varsin ahnaaksi hetkeen tarttujaksi. Myöskään rohkeutta ja omanarvontuntoa ministerin vaimolta ei puutu.

Toisella puoliajalla meno on jo sitä luokkaa, että näyttelijöiden ja katsojien on oltava tarkkana, kun kohtaukset vaihtuvat lennokkaasti toiseen. Vaikka näytelmä onkin yleisön kannalta varsin viihdyttävä, esittäjiltä se vaatii paljon.

–Siinä vaaditaan tarkkaa rytmitajua ja repliikkien sujuvaa osaamista, Tuomola toteaa.

Pääosan esittäjä Hannu Vuorella repliikkejä riittääkin erityisen paljon, sillä niitä on lähemmäs viisi ja puolisataa. Myös käsikirjoitus on tavallista pidempi.

–Kun normaalissa koko illan näytelmässä käsikirjoitussivuja on noin 80, tässä niitä on yli kaksisataa.

Toisaalta Tuomola kertoo etsineensä juuri vaikeampaa komediaa, sillä hän pitää siitä, että saa tehdä hyvin erilaisia ohjauksia.

–Valitsen tekstin sillä perusteella, mikä minua kiinnostaa. Se on tärkeää, koska tässä on kuitenkin niin kiinni sen kanssa.

Rooleissa on ollut sovittamista

Sisäministeri Viljasta esittävä Hannu Vuori tuskailee roolinsa olevan haastava monellakin tapaa. Vuorosanojen opetteleminen on käynyt eläkeläiselle melkein työstä.

–Että ne saa jäämään tähän päähän, niin siinä on tekemistä. Monet repliikit ovat vielä hyvin samanlaisia, niin välillä on vaikea muistaa, missä kohtaa mikin tulee, hän tuskailee.

Yhdenlainen koetinkivi on sekin, että osaa eläytyä ministerin hiukan arveluttavaan elämään. Asiaa ei helpota yhtään se, että Vuori on pitänyt aktiivinäyttelemisestä taukoa muutaman vuoden.

–Välillä pitää osata puhua tosi tiukkaan sävyyn, sitten taas pitää leperrellä naisille. Tässä on aika iso tunneskaala yhdellä kertaa päällä.

Vuori sanookin tehneensä paljon töitä, että rooli tuntuisi omalta.

Myös ministerin vaimoa Pamelaa esittävä Sanna Kajala sanoo kohdanneensa omat haasteensa roolia sisäistäessään.

–Hän on hyvin erilainen kuin minä, ja se on pistänyt hyvällä tavalla miettimään omia rajoitteitani. Olen joutunut pohtimaan, että mistä ne oikein johtuvat.

Alun perin Kajala ei ollut aikonut lähteä talvinäytelmään mukaan, sillä hän oli lupautunut syksyn lasten esitykseen. Käsikirjoituksen luettuaan, ja ohjaajankin hiukan maaniteltua, vaihtoehtoja ei enää sen jälkeen kuitenkaan ollut. Sen verran mukaansa tempaava teksti oli.

–En kuitenkaan arvannut, että saisin näin ison roolin.

Ison perheen äiti ja kampaamoalan yrittäjä sanoo opetelleensa vuorosanoja iltaisin kuntopyörää polkiessa.

–Koska aika on rajallista, niin se on organisointikysymys, hän naurahtaa ja toteaa, ettei kotiväeltä ole onneksi tullut nurinoita aikaa vievästä harrastuksesta.


Ministeriä viedään. Käsikirjoitus: Ray Cooney. Suomennos: Pentti Järvinen. Ohjaus: Heidi Tuomola.
Himolan teatterin ensi-ilta tiistaina 7.2. klo 19. Muut näytökset: torstai 9.2. klo 19, sunnuntai 12.2. klo 13 ja 18, perjantai 17.2. klo 19, lauantai 18.2. klo 13 ja sunnuntai 19.2. klo 13 ja 18.
Lippuvaraukset puh. 0400 798 740 arkisin klo 19–20 ja viikonloppuisin klo 10–15. Esityspaikkana on Yläneen työväentalo, Haverintie 28, Yläne.


 

Juttua on korjattu 3.2. klo 8.15. Alkuperäisessä jutussa oli virheellinen puhelinnumero.