Kiinnostus reserviläis- ja vapaaehtoistoimintaan kasvaa – Oripään turvallisuuspäivä herätti mielenkiintoa

0
Taru Ojanperä, Päivi Halkivaha, Erkki Halkivaha ja Tuula Retulainen opiskelivat soppatykkien toimintaa ja myivät edulliseen hintaan opiskelun tuloksena syntynyttä hernekeittoa. Tuotto meni Ukrainaan. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Sankassa lumipyryssä lauantaina vietetty Kokonaisturvallisuuspäivä veti kelistä huolimatta väkeä Oripään K-Marketin pihalle. Sääolosuhteita enemmän puhutti soppatykkien sisältä löytynyt herkullinen hernekeitto, mutta myös ihmisten turvallisuuskäsitysten muuttuminen.

Kiinnostus monenlaisiin uhkiin varautumiseen ja aktiiviseen turvallisuusuhkien kartoittamiseen on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana.

–Aivan selvästi on havaittu, kuinka ihmisiä on hakeutunut enemmän reserviläistoimintaan. Moni on ihan suoraan kertonut Ukrainan sodan olevan syynä, mutta ehkä tämä kaikki muukin ympärillä tapahtuva on saanut ihmisiä ajattelemaan enemmän myös yleistä varautumista asioihin, kertoi tapahtuman puuhamiehenä toiminut Matti Kulmanen Oripään Reservialiupseereista.

Porin Prikaatissa majurina työskentelevä Kulmanen toi paikalle Tuu Liikkuun -yrityksensä soppatykit sekä Oripään Reservialiupseerien uuden vetokelkan, jonka telaketjuilla toimiva vetomoottori pystyy vetämään perässään 300 kilon kuormaa, esimerkiksi ahkiota.

–Tätä voi käyttää pelastuspalvelutehtävissäkin, mutta ajatuksena tässä oli, että voimme ajaa harjulle maastopyöräilyreittejä niin, että talvellakin voi pyöräillä, Kulmanen valotti.

Pelastuspalvelutyö kiinnostaa

Jos Kulmaselta kyseltiin Ukrainan sotaan ja kertausharjoituksiin liittyviä kysymyksiä, niin paikalla olleet vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoiset saivat vastata kysymyksiin kadonneista ihmisistä.

–Olemme itse asiassa aivan juuri perustaneet uuden alajaoston vapaaehtoisen pelastuspalvelun valtakunnalliseen organisaatioon. Eli Auranmaan ja Loimaan alueen vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminta on käynnistetty, sillä tähän hommaan on ollut selkeästi nyt paloa vuosien hiljaisemman kauden jälkeen, kertoivat Mari Tamminen ja Jukka Heinonen.

–Ehkä  kokonaisturvallisuustilanne lisää kiinnostusta toimintaan, sillä peruskurssit ovat nyt saman tien täynnä. Mediassa näkyy kadonneita ihmisiä ja väestö ikääntyy. Ehkä tähän on herätty ja halutaan varustautua ja auttaa, Heinonen pohti.

–Otamme mielellämme toimintaan mukaan ihmisiä. Peruskurssin kautta pääsee toimintaan mukaan, Tamminen vihjasi.

Tykinruokaa kansalle

Kokonaisuusturvallisuuspäivän pääanti oli luoda ihmisille mahdollisuuksia heittäytyä keskusteluun monestakin turvallisuuteen liittyvästä asiasta, sillä paikalla oli puolustusvoimien edustus, VPK, poliisi, reserviläiset ja pelastuspalveluväki.

Ekoaseella sai testata ampumataitoaan ja hieman yllättäen paikalla oli myös mahdollisuus Inbody-kehonkoostumusmittaukseen.

–Ideana on se, että ihmisen turvallisuus lähtee omasta kunnosta eli täytyisi pitää itseään kunnossa. Sitä kautta lisääntyy myös elämänhallinta ja turvallisuus, Kulmanen linjasi.

Jotta jaksaa pitää itseään kunnossa, täytyy myös syödä hyvin. Paikalle tuodut soppatykit toimivat aamupäivällä myös koulutusvälineinä, sillä Oripään maatalousnaiset olivat tulleet paikalle opiskelemaan, miten soppatykillä räjäytetään makunystyrät hernekeitolla.

–11 kiloa herneitä oli paisutettu 14 tuntia ja siihen pistettiin sitten 40 litraa vettä joukkoon. Keittoa on tässä tullut varmaan 50 litraa. Tällaiset suhteet keiton tekemiseen ovat tärkeitä, sillä määrät on niin isoja, ettei niitä voi lähteä arvailemaan, kertoi Tuula Retulainen .

– Ensimmäisenä kasattiin tykit nopeasti ja tuikattiin tuli alle. Tulipesän päällä on vesihaude, joka sitten alkaa kiehuttaa ruokaa. Tulta saa pitää yllä ihan kunnolla, vaikka keitto olisi jo valmistakin, Retulainen kertoo.

–Tykkiin mahtuu ruokaa 75 litraa, jos tehdään ihan piripintaan. Tässä on se kätevä juttu, että kenttäolosuhteissa tuossa valmistuu myös pesuvesi samalla, kun tuon haudeveden voi käyttää sitten pesemiseen, Kulmanen vinkkasi.
Tuomas Honkasalo