Lauha talvi on ollut pelastava tekijä – Lyhennysvapaat ovat lisääntyneet, maatilojen tilanne huolestuttaa

0
Tiukentunut talous on Timo Kivikosken mukaan näkynyt lyhennysvapaiden lisääntymisenä. Toisaalta uskallusta asuntolainojen ottoonkin Kivikosken mukaan edelleen on.

PÖYTYÄ/ Kyrö. Hintojen nousu on pienentänyt ihmisten käyttövaroja ja maailmanpoliittinen tilanne tuonut epävarmuutta, mikä näkyy Kyrön Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Kivikosken mukaan myös pankkimaailmassa. Hän arvioi, että energian ja ruuan hinnannousu on ensinnäkin pakottanut ihmiset priorisoimaan, mihin rahoja käytetään. Loppuvuodesta alkaen ovat myös lyhennysvapaat lisääntyneet.

–Ihmiset ovat tiukemmalla. Lyhennysvapaita on myönnetty enenevässä määrin, niin yksityisille kuin yrityksille, Kivikoski sanoo.

Myönnetyt lyhennysvapaat ovat Kivikosken mukaan olleet enimmillään puolen vuoden mittaisia. Kulutusluottoihin asiakkaat eivät hänen mukaansa ole turvautuneet.

–Viime vuodesta alkaen yleinen trendi on ollut, että kulutusluottojen määrä on jopa laskenut, Kivikoski kertoo ja toteaa, että tässä näkyy ihmisten varovaisuus.

–Varovaisuutta tuli, kun Ukrainan sota syttyi ja korot lähtivät nousuun.

SYKSYLLÄ näytti Kivikosken mukaan jo pahalta, mutta tällä hetkellä tilanne on parempi kuin hän etukäteen pelkäsi. Etenkin sähkön roima hinnankorotus aiheutti suurta huolta.

–Lauha talvi on ollut iso onni ja pelastava tekijä. Olisi ollut katastrofi, jos olisi ollut 20 astetta pakkasta. Nyt pörssisähkön hinta on laskenut siedettävälle tasolle, Kivikoski kiittelee ja uskoo sähkön hinnan edelleen laskevan.

Tilanne ei hänen mukaansa silti ole millään lailla ohi.

–Kallistuvat hinnat panee kotitaloudet tiukille, etenkin jos siihen tulee vielä taantuma päälle.

Luotonannon suhteen tilanne on Kivikosken mukaan kuitenkin vielä vakaa.

–Isossa kuvassa asuntolainat ovat isoissa kaupungeissa vähentyneet, mutta meillä oli viime vuonnakin pientä kasvua. Myös alkuvuosi on luotonannossa lähtenyt kohtuuvirkeästi liikkeelle.

Korkojen nousu on Kivikosken mukaan ollut loppusyksystä alkaen puheenaihe asiakkaiden kanssa. Hän toteaa syksyllä tulleen shokkivaiheen, jolloin heräsi kysymys, kannattaako mitään tehdä. Kivikoski kuitenkin muistuttaa, että historian valossa korot ovat edelleen alhaisia. Hän myös toteaa shokkivaiheen menneen jo ohi ja lainojen kysynnän elpyneen.

–Vielä on uskallusta, mutta ehkä tämän vuoden aikana nähdään paremmin, mihin tilanne kehittyy, Kivikoski arvelee.

KYRÖN sahan toiminnan loppuminen ei Kivikosken mukaan ole vaikuttanut Kyrön Seudun Osuuspankkiin mitenkään. Hän muistuttaa sahalla työskennelleen väkeä paljon muualtakin kuin Kyröstä ja arvioi työntekijöiden olleen pääsääntöisesti ikäluokkaa, joka on jo asuntovelkansa saanut maksettua. Imagotappioksi Kyrölle Kivikoski sahan lopettamista kuitenkin luonnehtii ja toteaa lopettamisella olevan kerrannaisvaikutuksia lähialueelle ja lähitalouteen.

Eniten huolissaan Kivikoski on maatiloista.

–Lannoitteiden hinta nousi lähes sietämättömälle tasolle ja energian hinnannousu puree yhtä lailla maatalouteen. Maataloudessa pelkään eniten vaikeuksia tulevan. Jollain aika välillä tulee ihan varmasti maatilojen lopettamisia.

Kivikoski toteaa viimeisen kolmen vuoden olleen yllättäviä.

–Ei tässä muuta voisi toivoa, kuin että tulisi normaali vuosi eikä isoja hässäköitä, hän sanoo ja jatkaa, että se mikä maailma tapahtuu, tapahtuu myös Kyrössä.

–Pankkimaailma on niin sidottu.