Sanna Maunu: ”Mumma saa rusinat pullasta”

0
Sanna Maunun elämän suurimmat ilot katsovat mummaa olohuoneen seinältä. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ/Yläne. –Mummana oleminen merkitsee sitä, että saan rusinat pullasta. En kuitenkaan halua olla perinteinen isoäiti, vaan sellainen, joka lähtee vaikka kiipeilemään pitkin seinää, hyppelemään trampoliinilla tai lastenlasten kanssa matsiin, Sanna Maunu kertoo.

Maunu sai esikoisensa seitsemäntoistavuotiaana ja tuli isoäidiksi eli mummaksi 38-vuotiaana. Omia lapsia hänellä on neljä, lapsenlapsia kahdeksan. Lapset ja lapsenlapset asuvat lähellä ja kanssakäyminen on tiivistä.

–Parhaita hetkiä elämässä on, kun lapsenlapset ovat käymässä ja kaikki ryykäävät sänkyyn kun olen herännyt. Jouluna paistetaan pipareita, juhannuksena makkaraa, nimipäivänä lettuja ja syntymäpäivänä kakkua. Tradition ovat tärkeitä ja haluan tarjota lapsenlapsille elämyksiä ja muistoja, Maunu kertoo.

Tiivisperhe periytyy

Motivaatio elämysten luomiseen tulee omasta lapsuudesta.

–Olin isän äidin luona usein yötä ja muistan, miten hienoa se oli. Vaikkapa se, kun mamma oli aamulla keittänyt puuroa, Maunu kertoo.

Maunu on kasvanut isossa sisarusparvessa ja allekirjoittaa arkihavainnon, että lasten saaminen nuorena ja isot perheet kulkevat suvuissa.

–Ehkä se johtuu siitä, että on nähnyt kuinka kivaa on, kun on tiivis perhe ja menoa ja meininkiä, hän miettii.

Oispa tylsää

Kun on saanut lapset nuorena, lasten lähdettyä maailmalle on itsekin vielä nuori. Ehtii toteuttaa monenlaisia haaveita.

–Joskus olen kyllä haaveillut siitä, että voi kun olisi pari vuotta tylsää elämää, eläväinen Maunu naurahtaa, mutta ei kuulosta kovin vakuuttavalta. Keväällä toteutettavaksi tulee haave, joka sopii Maunun vauhdikkaaseen olemukseen paremmin.

–Aion ostaa moottoripyörän. Joskus lapsena olen ollut kyydissä, mutta en ole koskaan ajanut. Koko ikäni olen haaveillut moottoripyörästä ja pienistä päiväreissuista ja nyt se on mahdollista toteuttaa, Maunu kertoo.

Monien läheisten rauhoittamiseksi lienee paikallaan todeta, että vaikka Maunun taskussa on ajokortti, jolla saa ajaa vaikka minkälaista moottoripyörää ilman kokemusta, suunnitelmissa on myös ajotuntien ottaminen uuteen lajiin tutustumiseksi.

Ylhäällä kuunnellaan

Maunun elämäniloiseen ja vauhdikkaaseen olemukseen kuuluvat myös tatutoinnit. Suurimmalla osalla on tarina. Yhdessä tatuoinnissa on lapsen tekemä piirros, toisessa hänen taivaspuolisonsa, niin kuin hän nimittää edesmennyttä miestään.

–Kun mieheni kuoli, kapinoin sitä vastaan enkä pitkään aikaan kyennyt sanomaan ääneen sanaa syöpä, Maunu kertoo.

Miehen kuolemassa auttoi usko, jonka Maunu kertoo olevan tärkeä osa elämää.

–Minulla on kokemuksia siitä, että rukouksella saa asioita aikaan. Kun on oikein tiukka paikka, on olemassa joku joka kuuntelee, Maunu vakuuttaa.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Sanna Maunun kehui Mika Rahkala. Seuraavaksi esitellään Sanna Maunun kehuma henkilö.


KEHU KIERTOON

Nimi: Sanna Maunu
Mitä: laadunvalvoja, neljän lapsen äiti ja kahdeksan mumma .
Kehut: ”Muistan jo yläasteelta, miten Sanna oli aina iloinen ja tosi miellyttävä. Hän on erittäin elämänmyönteinen, vaikka vastoinkäymisiäkin on ollut. Hänellä on monta lasta ja lastenlasta, joiden mummana hän jaksaa touhuta kaikenlaista. Sanna on aito ja rehellisesti tavallinen ihminen” (Mika Rahkala)