Ehdokkaan eväät -juttusarja: Pauli Aalto-Setälä laittaisi ensin kotipihan kuntoon

0
Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Pauli Aalto-Setälä vieraili Pöytyällä ja tutustui Hydoringiin ja Myssyfarmiin, missä Anna Rauhansuu sovitti myssyjä ehdokkaan päähän. Kuva: Asko Virtanen

Pauli Aalto-Setälä, mikä on keskeisin vaaliteemasi?
–Vaaliteemani ovat kestävä kasvu, turvallisuus ja Saaristomeri.

Miten edistäisit Auranmaan ja muiden maaseutumaisten alueiden asiaa?
–Olen kiertänyt ahkerasti Varsinais-Suomea ja kuullut monelta, että maakunnan kehittäminen olisi kovin Turku-keskeistä. Se asia pitäisi muuttaa. Haluan myös toimia yrittäjien äänenä koko alueella.

Mihin valiokuntaan menisit tai minkä ministerinsalkun ottaisit?
–Olen reservin majuri ja aktiivinen reserviläinen. Olen ollut sotakirjeenvaihtajana muun muassa Jugoslaviassa. Turvallisuus ja puolustuspolitiikka kiinnostavat.

Mitkä puolueet näkisit hallituksessa?
–En halua asetella suosikkipuolueita tai sulkea mahdollisuuksia. Nyt tarvitaan uusia päättäjiä eduskuntaan ja hallitukseen. Nykyisen hallituspohjan ei pidä jatkaa.

Mitä valtion menoja karsisit?
–On helppo allekirjoittaa talouspolitiikan arviointineuvoston näkemys siitä, että mittavia sopeutuksia tarvitaan. Järjestelmä on rakennettu väärin, jos koko ajan otetaan paljon lisää velkaa ja palvelut ovat rahasta huolimatta romahtaneet. On tutkittava esimerkiksi se, paljonko meillä on ylimääräistä byrokratiaa.

Miten lisäisit valtion tuloja?
–Kaikkia keinoja pitää käyttää. Työn verotusta olisi hyvä laskea, mutta samalla joitakin kulutus- ja haittaveroja varmaan joudutaan nostamaan. Tämä hallitus ei ole ollut kovin yritysmyönteinen ja vähemmän on puhuttu siitä, miten Suomeen saataisiin lisää liiketoimintaa.

Suomalaisten nuorten Pisa-tulokset ovat laskeneet roimasti. Miten ne saadaan uudelleen nousuun?
–Olen opiskellut kasvatustieteitä ja toimin parhaillaan Turun yliopiston työelämäprofessorina, joten näitä asioita olen pohtinut paljon yliopistonkin puitteissa. Opiskelijat, opettajat ja yrityselämä ovat kaikki tyytymättömiä kouluihin. On vaikea sanoa, miten vuosikymmenten kuluessa syntynyt tilanne korjataan, mutta korjata se pitää.

Mitä pidät keskeisimpänä toimenpiteenä, jonka Suomi pystyy tekemään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?
–Nyt on haettu kansainvälistä huomiota ilmastotavoitteilla, mutta ensiksi pitää laittaa kotipiha kuntoon. On lähdettävä Saaristomerestä, joka on Itämeren saastunein alue. Rahtialusten jätevesien laskeminen Itämereen pitää kieltää. Viljelijöille on tehtävä helpommaksi ja vähemmän byrokraattiseksi käyttää kipsi- ja ravinnekalkkikäsittelyä.

Koirat ja kompostit pistettiin rekisteriin. Mitä olisi syytä rekisteröidä seuraavaksi?
–Eiköhän rekistereitä ole jo riittävästi. Kannatan vapautta ja kohtuullista säätelyä.

Millä tavoin aiot olla kansanedustajana kansalaisten tavoitettavissa?
–Vaalikamppailu on minulle uusi asia. Tämä on omituisin työnhakuprosessi, missä olen ikinä ollut. Hienoa on ollut tavata ihmisiä. Maakunnan kiertämistä aion jatkaa myös, jos tulen valituksi eduskuntaan.

Ehdokkaan eväät -juttusarjassa tavataan Auranmaalla vierailevia kansanedustajaehdokkaita.


NÄILLÄ EVÄILLÄ

Nimi, paikkakunta, puolue: Pauli Aalto-Setälä, Naantali, Kokoomus.
Missä kävi: Pöytyällä.
Mitä teki: tutustui Hydoringiin ja Myssyfarmiin.