Taloudessa opetellaan uutta aikaa

0

Pitkään jatkunut matalien korkojen ja vähäisen inflaation kausi näyttäisi olevan ohi. Tilanne on monelle nuorelle aikuiselle uusi. On kuitenkin hyvä muistaa, että reaalikorko on edelleen negatiivinen eikä pohjainflaatiokaan ole mahdoton. Ainakin ne, jotka muistavat 1970-luvun taloutta, nukkuvat yönsä edelleen hyvin.

Muuttunut tilanne ja kriisistä toiseen matkaava maailmantilanne saa kuitenkin monet kuluttajat varovaisiksi, mikä pahentaa ongelmia. Talous pyörii pitkältä luottamuksen varassa. Jos luottamus menee, talous painuu pakkaselle. Tämän vuoksi esimerkiksi hallituksen toimet sähkölaskujensa kanssa kamppailevien tukemiseksi ovat tervetulleita, vaikka sitä voikin kritisoida, että tukea saa myös moni sellainen, jolla olisi varaa maksaa sähkölaskunsa itsekin.

Työvoimapula on Suomessa todellinen ongelma, mutta on myös positiivinen puolensa. Työllisyysaste on hyvä ja olisi todennäköisesti mahdollista saada vieläkin paremmaksi. Monen työtätekevänkin talous on tiukilla, mutta tilanne on kuitenkin kohtuullinen niin kauan kuin töitä riittää.

Suhtautuminen ukrainalaisiin on osoittanut, että meillä on myös kykyä ottaa tulijat lämpimästi vastaan. Sen sijaan byrokratiakoneisto ansaitsee kritiikkiä siitä, miten helppoa Suomeen tulevan on aloittaa täällä uutta elämää ja työllistyä. Suuri osa ukrainalaisista kaipaa takaisin kotimaahansa, mutta osasta on mahdollista saada Suomeen pysyviä asukkaita ja työvoimaa.