Valoa tunnelin päässä

0

Jo kevääksi kääntyvä talvi tuo lisää valoa elämään ihan konkreettisestikin, mutta yhteiskunnan näkymissä on valoa muutenkin. Syksyllä paljon pelkoja aiheuttanut energiakriisi jäänee pelättyä laimeammaksi. Vaikeita tilanteita on toki monilla edelleen, mutta ainakin nyt näyttää siltä, ettei kiertäviä sähkökatkoja tarvita ja sähkön hintakin on alenemaan päin. Kallistunut energia on opettanut säästämään ja innovoimaan entistä parempia tuotantotapoja. Vaikka kukaan ei toivo vaikeita aikoja, tosiasia on, että ihmisen kekseliäisyys on parhaimmillaan pakon edessä.

Vaikka sähkön hinta on nyt kohtuullistumassa, sähkömarkkina on kuitenkin kipeästi uudistamisen tarpeessa. Yksi epäkohta liittyy määräaikaisiin sopimuksiin. Jos kuluttaja haluaa sähkölaskuunsa ennustettavuutta, on kohtuutonta, että sähköyhtiöt vaativat jopa kahden vuoden sitoutumista kiinteään hintaan. Kaksi vuotta on todella pitkä aika nykyisissä oloissa. Kun kyse on sähkön kaltaisesta perushyödykkeestä, yhteiskunnalla pitäisi olla enemmän keinoja vaikuttaa hinnoitteluun. Häiriötilanteessa lasku tulee kuitenkin yhteiskunnalle.

Positiivisia uutisia kuuluu myös työmarkkinoilta. Teknologiateollisuuteen saatu sopu luo linjaa muidenkin alojen palkankorotuksille. Kummallista tosin on, että teknologiateollisuuden sovusta toivotaan eräänlaista keskitettyä ratkaisua eli tupoa. Juuri tupoistahan työnantajapuoli halusi eroon perustelunaan se, että eri alojen tilanteet ovat niin erilaiset, ettei sopukaan voi olla keskitetty.