Wellness fitness on kokovartalolaji – Janette Ketola nauttii treenaamisesta ja kontrollista

0
Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa voimakkain... Wellness fitness -kisoihin treenaaminen vaatii tiukkaa keskittymistä ja myös henkistä treenaamista fysiikan muokkaamisen lisäksi. Janette Ketola keskittyy huolella ennen treenin tekemistä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Riihikoski. Urheilullisen näköinen nainen odottelee Kisariihen aulassa. Päälle päin mikään ei anna viitteitä siitä, että tämä nainen vetää aina välillä päälle tiukat bikinit, ruiskurusketuksen, tekokynnet, korkokengät ja pettämättömän hymyn. Olennaisin wellness fitness-kisoissa on kuitenkin lihasmassa ja lihasten erottuvuus – ja niitä pöytyäläinen Janette Ketola on kerännyt muutaman vuoden ajan.

–Aaloitin tekemään tavoitteellisesti töitä fitness-hengessä vuonna 2021. Sain silloin valmentajakseni Jari ”Bull” Mentulan. Mietimme yhdessä, mikä olisi minun lajini ja päädyimme Wellnessiin. Mentula on ollut tosi hyvä ja vastavuoroinen valmentaja, Ketola kertoo.

Valmentajan kanssa käydään suoria ja rehellisiä keskusteluja, joissa puidaan treenien sujuvuutta ja ohjelman toimivuutta. Ketolan urheilutausta auttaa häntä lajissa, sillä hän on harrastanut urheilua monipuolisesti, vaikkakaan ei omien sanojensa mukaan mitenkään vakavasti. Siihen on tullut selvä muutos.

Moni on Ketolan mukaan ihmetellyt, miten hän pystyy elämään niin tiukkaa elämää dieettien ja treenaamisen välimaastossa. Kisakaudella wellness fitness -treenaajat iskevät dieetin päälle, jotta treenikaudella kerätyt lihakset saadaan mahdollisimman hyvin näkyviin.

–Elän aika kurinalaista elämää enkä käytä esimerkiksi alkoholia ollenkaan. Herkuttelukaan ei kuulu elämääni. Ruuat punnitaan tarkkaan dieetin aikana, ja teen sitä muulloinkin. Valmistan töihinkin eväät valmiiksi, joten on oikeastaan aika helppoa elää tämän systeemin mukaan, kun siinä on selvät sävelet, Ketola toteaa.

Fitnessin harrastaminen vaatii tiukkaa vartalotreeniä, mutta tiukka kuri elämänhallinnassa, motivaation ylläpitäminen ja kisakuntoon pääseminen tekevät wellness fitnessistä todellisen kokovartalolajin, sillä henkinen kantti on myös koetuksella. Kukkarossakin täytyy olla hieman ylimääräistä täytettä, sillä kisalisenssit, lisäravinteet, kisamaksut, valmennus ja treenikamat maksavat. Halvimmaksi seikaksi treenaamisessa taitaa tulla salikortti.

Janette Ketolan mukaan häntä ei edes tunnista itsekseen, kun hän on laittautunut wellness fitness -kisoja varten. –Onhan siinä sellaista voimakkaan prinsessan oloa, Ketola paljastaa. Vas. kuva: Larieemeli Media. Oik. kuva: Tuomas Honkasalo

Itsepetos ei kannata

Riihikosken SunSalilla treenaava Ketola on tietoinen treenaamisen oikeista askelmerkeistä. Oripäästä Riihikoskelle muuttanut Ketola pitää saliporukasta.

–Täällä on tosi kivaa porukkaa ja heistä on tullutkin tuttuja. Minulla ei ole oikeastaan koskaan sellainen olo, että ei jaksaisi lähteä salille treenaamaan, Ketola paljastaa.

Hän ei suosittele myöskään itsepetosta treenaamisen suhteen.

–Maksan aika paljon valmennuksesta. Olisi aika hassua alkaa valehdella, mitä on tehnyt, sillä eihän siinä huijaa kuin itseään. Jos ruokaa punnitessa vedän yhden lusikallisen ruokaa suuhun ohi vaa’an, niin viilaan vain itseäni linssiin, eikä se edistä tavoitettani, Ketola pohtii.

Ketola kävi ensimmäisissä kisoissaan vasta viime syksynä. Toisissa kisoissa, Nordic Fitness Expossa, hän sijoittui viidenneksi Pohjoismaisella tasolla. SM-tasolla hän sijoittui omassa sarjassaan kuudenneksi. Se oli kova sijoitus aloittelijalle.

–Kisasarjoja on yli 50-vuotiaillekin, että onhan minulla tässä aika kivasti aikaa kisata. Motivaatiota on, 29-vuotias Ketola sanoo.

–Tavoitteet ovat tietenkin palkintosijoissa. Heman salaa oman pään sisällä on mestaruuden tavoittelukin jo vilahtanut mielessä, Ketola myhäilee.
Tuomas Honkasalo


FAKTA

Wellness fitness on tarkoitettu naisille, jotka haluavat kehittää lihaksikkaan fysiikan ilman selvää lihaserottuvuutta.
Wellness fitness -kilpailijan fysiikka on urheilullinen, esteettisesti miellyttävä ja lihasmassaa on enemmän kuin bikini fitness -kilpailijoilla.
Wellness fitness sijoittuu lajina body fitnessin ja womans physiquen välille.
Lähde: Suomen Fitnessurheilu ry