Ympärivuorokautista työtä tekevän omaishoitajan palkkioon tuli roima pudotus eikä perusteita löydy mistään

0
Mari ja Väinö Virtanen vaihtavat koulupäivän jälkeen kuulumisia olohuoneen nojatuolissa.

PÖYTYÄ/Kyrö. Kyrössä puolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa asuva Mari Virtanen aavisteli ongelmia, kun omaishoidon järjestämisvastuu siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhalle, jonka kerrottiin ryhtyvän yhtenäistämään omaishoitajille maksettavia palkkioita.

Mari lohduttautui sillä, ettei palkkioita muutettaisi ilman asianmukaista päätöksentekoprosessia. Hän hoitaa perisylvian oireyhtymää sairastavaa vaikeavammaista Väinö -poikaansa ympäri vuorokauden. Myös isä Jesse Virtanen osallistuu hoitotoimiin, mutta omaishoitajaksi voidaan nimetä vain yksi vanhempi.

Yllätys oli melkoinen, kun Virtaset kirjautuivat helmikuussa käyttöön otettuun Oima-järjestelmään ja katsoivat poikaansa koskevia sopimustietoja. Välilehdeltä selvisi, että Marin palkkioksi oli jo 1.1.23 alkaen merkitty 950 euroa kuukaudessa. Pudotus oli roima – vielä joulukuussa Pöytyän kunta maksoi hänelle 1 185 euroa.

Virtasille ei ole selvinnyt, kuka palkkion pudotti, milloin, millä perusteilla ja kenelle voi valittaa. Yksikään Varhan edustaja ei ole käynyt perheen luona tutustumassa tilanteeseen eikä Oimasta löydy asiaa koskevaa hallintopäätöstä.

Hoitotilanne pysynyt entisellään

Tulojen pieneneminen 235 eurolla vaikuttaa tuntuvasti perheen arkeen.

Mari Virtanen laskelmoi, ettei hänellä luultavasti ole enää varaa pitää Väinöä koulun jälkeen iltapäiväkerhossa, koska sillekin ollaan asettamassa hinta. Kerho on ollut pojan mieleen ja siten Mari on voinut palvella muutaman kerran kuukaudessa asiakkaitaan, joille hän tekee useita tunteja kestäviä kampaamotöitä.

– Asiakkaat ovat minulle henkireikä. Siten voin edes joskus jutella aikuisten kanssa, Mari kertoo.

Hänen oma veikkauksensa palkkion pudotuksen syystä on, ettei Varhassa ymmärretä, kuinka vaativaa Väinön hoitaminen on.

Pöytyän kunta maksoi Marille korkeinta mahdollista omaishoitajan palkkiota. Jos Varha olisi jatkanut samalla linjalla, palkkio olisi nyt 1 500 euroa kuukaudessa. Satakunnassa saman hoitoluokan palkkio on 1 660 euroa.

Varhan mukaan kyseistä palkkioluokkaa myönnetään pääasiallisesti saattohoito- ja siirtymätilanteisiin. Väinön sairaus ei ole etenevä, mutta Marin mukaan Väinön ympärivuorokautinen hoito on kriteerien puolesta yhtä raskasta kuin saattohoito.

Hän ottaa esimerkiksi useita hätäkeskuspuheluja ja ambulanssikäyntejä vaatineen 16 päivän jakson viime syksyltä, jonka aikana Väinölle nousi viisi kertaa yli 40 asteen kuume. Yksi kuumepiikki käynnisti epilepsiakohtauksen.

– Elämä on ollut jatkuvaa taistelua. Siksi oli hienoa, kun Väinön koulunkäynti Loimaan Hirvikoskella lähti sujumaan viime syksynä upeasti, mutta sitten tuli tämä palkkioasia, Mari huokaa.

Vika lienee järjestelmässä

Loimaan seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toiminnanjohtaja Tiina Haapanen pitää Virtasille sattunutta tapahtumasarjaa käsittämättömänä ja hallintolain sekä omaishoidon tuesta annetun lain vastaisena. Virtasille tullut ilmoitus uudesta palkkiosta ei hänen mukaansa täytä hallintopäätökselle asetettuja vaatimuksia.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, ettei omaishoitosopimuksen muuttaminen onnistu pelkästään kirjoittamalla uusia palkkiosummia Oima-järjestelmään.

–  Sopimusta muutettaessa vanha sopimus pitää irtisanoa ja noudattaa kahden kuukauden irtisanomisaikaa. Varhan edustajien pitää tehdä kotikäynti ja tehdä uusi päätös, johon asiakas voi halutessaan hakea muutosta, hän kiteyttää.

Useimpien Auranmaan omaishoitajien kohdalla siirtyminen Varhan piiriin sujui mallikkaasti. Tiina Haapasen käsitys oli, että auranmaalaisten omaishoitajien palkkiot tulisivat Varhan myötä pääsääntöisesti nousemaan.

Haapanen sen paremmin kuin Virtasetkaan eivät halua syyttää yksittäisiä Varhan työntekijöitä. Molemmat arvelevat, että vika on Varhan rakenteiden ja organisaation keskeneräisyydessä.

Hankalaksi tilanteen tekee se, ettei Varha ole antanut yhteystietoa, josta lasten omaishoitajat voisivat kysyä neuvoja. Tällainen palvelu on ainoastaan ikäihmisten omaishoitajille. Myöskään Pöytyän kunnan työntekijät eivät ole vielä kyenneet neuvomaan Virtasia, kuinka pulma tulisi ratkaista.