Auranmaalle elävän musiikin yhdistys

0
Auranmaan Elävän musiikin yhdistyksen ensimmäinen ponnistus on lauantaina 18.3. Halikon kirkossa pidettävä konsertti, jota varten on luotu Vires Ensemble -kuoro. (Kuva: Kimmon Galleria)

AURANMAA. Auranmaan kulttuurielämä sai loppuvuonna vahvistuksen, kun Auranmaan elävän musiinkin yhdistys perustettiin. Hankkeen takaa löytyy kaksi kulttuuriystävällistä pöytyäläistä paluumuuttajaa: Joonas Rantala ja Antti Tilkanen .

–Molemmat olemme asuneet aikamme kaupungeissa ja työt ovat vieneet maailmalle, kunnes tuli ajatus kotiseuturakkauden inspiroimasta paluumuutosta Auranmaalle, Rantala ja Tilkanen toteavat.

Paluumuuttoon sopii hyvin ajatus paikallisen musiikkikulttuurin elävöittämisestä. Molemmilla on vahva kuorolaulutausta, mihin myös yhdistys alussa keskittyy.

Tilkanen laulaa Ylioppilaskunnan Laulajissa, Rantala puolestaan on viimeksi laulanut turkulaisessa Chorus Cathedralis Aboensis eli CCA-kuorossa.

–Visio on, että yhdistys tarjoaa alustan erilaiselle musiikin tekemiselle. Käytännön asiat vaativat kuitenkin organisointia varten jonkin alustan ja yhdistys voi toimia sellaisena, Rantala sanoo.

Vires ensimmäinen askel

Yhdistyksen ensimmäinen ponnistus on lauantaina 18.3. Halikon kirkossa pidettävä konsertti, jota varten on luotu Vires Ensemble -kuoro. Reilun tunnin pituisessa konsertissa kuoro esittää Sergei Rahmaninovin vuonna 1915 säveltämän Vigilian, joka on yksi maailman kuoromusiikin tunnetuimmista teoksista.

–Vigilia on kaunis kattaus täyteläisiä harmonioita ja yllättäviä dynamiikan vaihteluita. Muinaiskirkkoslaaviksi laulettu teos pohjautuu kauniisiin melodioihin, Tilkanen kertoo.

Sekakuoron riveissä laulaa neljäkymmentä kokenutta kuorolaulajaa. Soololaulajina esiintyvät tenori Niilo Erkkilä ja altto Eleriin Muuripeal .

–Olemme molemmat pitkän linjan kuoroihmisiä, joten tunnemme paljon kokeneita ja taitavia laulajia, joita olemme kutsuneet kuoroon, Rantala ja Tilkanen toteavat. Kuorolaisten keski-ikä on noin 35-vuotta.

Kuoroharrastus on molemmille tärkeä osa elämää.

–Kuoro on jatkuvasti muuttuva, elävä taideteos, joka on olemassa sellaisenaan vain sen hetken, kun esiinnytään. On palkitsevaa, kun suuresta joukosta laulajia tulee esiintymistilanteessa enemmän kuin osiensa summa, Rantala toteaa.

–Kuorolaisista tulee usein myös hyviä ystäviä, se on hieno tapa olla yhdessä, Tilkanen lisää.

Laurikka johtaa

Vires-kuoron johtajaksi on saatu keväällä 2021 Sibelius-Akatemian kuoronjohto-opinnoista musiikin maisteriksi valmistunut Riku Laurikka. Laurikka palkittiin toisella palkinnolla Suomalaisessa Kuoronjohtajakilpailussa keväällä 2018 ja hän toimii kuoronjohdon ohella laulajana useissa ammattiyhtyeissä.

Vires on jo harjoitellut eri puolilla Auranmaata. Jatkossa myös konsertteja on tarkoitus pitää Auranmaan kirkoissa. Ensimmäiseksi konserttipaikaksi valikoitui kuitenkin keskiaikainen Halikon kirkko, joka on erinomaisen akustiikkansa vuoksi suosittu konserttien pitopaikka.

Vires-kuoroa ei ole koottu vain Halikon konserttia varten.

–Tarkoitus on jatkaa konsertteja. Ehkä kaksi konserttia vuodessa voisi olla sopiva tahti, Rantala miettii.

Auranmaan Elävän musiikin yhdistyksen Vires Ensemble -kuoro esittää lauantaina 18.3. klo 18 Halikon kirkossa Sergei Rahmaninovin Vigilian. Esityksen kesto noin tunti. Vapaa pääsy, käsiohjelmamaksu 20 e aikuiset, 15 e eläkeläiset ja 10 e opiskelijat.

Bussikuljetus lähtee Kyrön torilta kello 16.45., paluu konsertin päätyttyä.

Lisätiedot matti.tilkanen@gmail.com