Koskelainen Marja Kattelus valitsi VKK:n, koska arveli olevansa liian radikaali kristillisdemokraatteihin

0
Marja Katteluksen mielestä ihanteellinen Suomi olisi omavarainen, itsenäinen ja puolueeton.

KOSKI. Korona-aika sai Marja Katteluksen heräämään poliittisesti. Median kritiikki rokottamattomia kohtaan, rokotepassi ja sote-henkilöstön rokotepakko tuntuivat hänestä painostavilta. Katteluksen perheessä oli päätetty olla ottamatta koronarokotteita. Ennen pitkää Kattelukset huolestuivat, saisivatko rokottamattomat enää käyttää terveyspalveluja.

Reilu vuosi sitten Marja Kattelus liittyi koronakriittisyydestä tunnettuun VKK:hon eli Valta kuuluu kansalle -puolueeseen ja samalla hän lähti ehdolle aluevaaleihin keräten lopulta 277 ääntä.

VKK:n taustalla on kärjekkäistä poliittista kannanotoistaan sekä raamatullisesta retoriikastaan tunnettu kansanedustaja Ano Turtiainen. Perussuomalaisten riveistä eduskuntaan vuonna 2019 ponnistanut Turtiainen erotettiin PS:n eduskuntaryhmästä 2020. Tämän jälkeen Turtiainen perusti Eduskuntaryhmä Ano Turtiaisen ja 2021 VKK:n.

Turtiainen on nimittänyt koronatoimia pimeyden tieksi ja todennut koronavirusvarianttien olevan keksittyjä. Kärjekkäät yhteiskunnalliset kannanotot sekä rohkeat ulostulot ovat Katteluksen mielestä asioita, joita nykyajassa tarvitaan.

Rahoitus omasta kukkarosta

Uskovaisena ihmisenä Marja Kattelus puntaroi ensin liittymistä kristillisdemokraatteihin, mutta arveli joidenkin ajatustensa olevan liian radikaaleja KD:lle. Uskonnollista vakaumustaan Kattelus kuvaa konservatiiviseksi. Poliittiseksi esikuvakseen hän mainitsee KD:n Päivi Räsäsen.

VKK:n puolueohjelma korostaa kristinuskon perinteen säilyttämistä, mikä on Katteluksellekin tärkeää. Hänen havaintojensa mukaan nimenomaan hengellinen vakaumus, kansallismielisyys ja huoli Suomen valtion suunnasta ovat VKK:n jäseniä yhdistäviä tekijöitä.

Mitä muuten ajattelet VKK:n listalta sitoutumattomana eduskuntaan pyrkivästä Johan Bäckmanista?

– Häntä en ole seurannut, enkä tiedä hänestä oikein mitään. Täytyy ottaa selvää, mikä hän on miehiään, Kattelus vastaa.

Maatalouden ja omavaraisuuden asialla

Mikäli Arkadianmäki kutsuu, Marja Kattelus haluaa varmistaa maatiloille nykyistä paremmat tulevaisuudennäkymät.

Maalaisjärjen käyttöä peräänkuuluttavasta Katteluksesta tuntuu siltä, että nykymenolla valtio on ajamassa maataloutta alas ja viemässä pohjaa maaseudun asutukselta. Hänen mielestään tärkeää on varmistaa sekin, ettei ilmastonmuutoksen varjolla saa enää rahastaa ja viedä ihmisten tulevaisuudenuskoa.

VKK:n puolueohjelman mukaisesti Kattelus suhtautuu kriittisesti Euroopan unioniin.

– Kun maaseudulla on jokin ongelma, aika monesti sen taustalla on EU:n direktiivi, hän perustelee.

Nykyinen hallitus on Katteluksen mielestä tehnyt huonoja päätöksiä kerta toisensa jälkeen. Muun muassa polttoaineiden hintakehitys on asia, johon valtionhallinnon olisi pitänyt puuttua.

– Polttoaineet maksavat niin paljon, ettei kaikilla ihmisillä ole varaa käydä töissä, Kattelus harmittelee.


Kuka?

Nimi, ikä, paikkakunta: Marja Kattelus, 37, Koski
Puolue: Valta kuuluu kansalle
Ammatti: sosionomi, diakoni
Koulutus: sosionomi ja diakoni
Tärkeimmät luottamustoimet: MLL Koivistonkylän puheenjohtajuus Tampereella
Perhesuhteet: aviomies, 4 lasta


10 nopeaa

1) Veronkorotuksia, leikkauksia vai lisää lainaa? Ei mitään näistä. Nipistetään ulkomaille kehitysapuna laitettavista rahoista ja laitetaan siten saatavat varat Suomen omiin tarpeisiin.

2) Voidaanko maaseudun sote-palveluja korvata digitaalisilla tai liikkuvilla palveluilla? Liikkuvat palvelut kuulostavat paremmilta. Ainakin nuoret osaavat käyttää digipalveluja, mutta kaikkea ei saa korvata niillä.

3) Pitäisikö koululuokkien oppilasmäärälle asettaa maksimi? Kyllä.

4) Pitäisikö sähkölle asettaa hintakatto? Joo.

5) Minkä tahon pitäisi maksaa metsänomistajalle ennallistamisesta johtuvat tulonmenetykset? EU:n.

6) Onko susia liikaa? En tiedä.

7) Pidätkö uutta eläinsuojelulakia onnistuneena? En ole perehtynyt asiaan. Pistän listalle.

8) Pitäisikö ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopua? Sitäkin pitäisi mielestäni tutkia lisää. Joissakin asioissa työperäinen muutto on hyväksi. En pidä hyvänä esimerkiksi sitä, että tuodaan muualta iso määrä hoitajia.

9) Kuinka suuri on vaalibudjettisi? Alle 500 euroa.

10) Mieluisin tapa viettää vapaa-aikaa? Kesällä vietän mielelläni aikaa puutarhassa ja talvella puuhailen lasteni kanssa.