Mikko Lundén voitokas Kosken nuorisovaalissa

0
Äänestämässä 9D-luokan Joel Junttila. Vaalivirkailijana toimii oppilaskunnan puheenjohtaja Niilo Koskinen.

KOSKI. Kosken lukiossa ja yläasteella järjestettiin nuorisovaalit 15. maaliskuuta Allianssin ohjeiden mukaan. Vaikka Kosken koulussa käy nuoria myös Ypäjältä ja Jokioisista, kaikki äänestivät Varsinais-Suomen ehdokkaita.

Vaalivirkailijoina toimivat oppilaskunnan edustajat, äänestys tapahtui välituntisin.

–Vaalipaikalla toimittiin aivan samalla tavalla kuin oikeissa vaaleissa: oli äänestäjien luettelot, oikean näköiset äänestyslaput, leimasin, oikea uurna ja kaksi oikeaa äänestyskoppia, kertoo historian ja yhteiskuntaopin opettaja Hannu Äikiä.

Äänestysprosentti oli 64 eli sangen korkea.

Kosken lukiossa nähty kansanedustajaehdokkaiden vaaliväittely näkyi äänestysaktiivisuudessa.

–Ysit ja lukiolaiset, jotka olivat vaaliväittelyssä mukana, äänestivät ahkerammin kuin seiskat ja kasit. Plussaa oli myös se, että hylättyjä lappuja oli vain kaksi eikä pellleilyääniä juuri ollut, Äikiä kertoo.

Suosituimmaksi puolueeksi nousi perussuomalaiset, joka sai 25,2 prosenttia äänistä. Toiseksi vahvin oli keskusta (23,1 %) ja kolmas kokoomus (18,4 %). Loput äänet jakaantuivat kohtuullisen tasaisesti: Liike Nyt 9,5 %, Vasemmistoliitto 7,5 %, Vihreät 6,8 %, SDP 4,8 %, Liberaalit, EOP, VKK kukin 1,4 % ja RKP 0,7 %.

Eniten ääniä sai vaalipaneelissakin mukana ollut perussuomalaisten Mikko Lundén, toiseksi sijoittui keskustan marttilalainen ehdokas Olli-Pekka Aalto ja kolmas oli kokoomuksen Petteri Orpo. Neljänneksi sijoittui vasemmistoliiton Li Andersson, viides oli Liike Nytin Tomas Jouhilampi ja kuudes kokoomuksen pöytyäläisehdokas Sanna Pitkänen. Vaaliväittelyssä olleet Sofia Virta (vihr.), Janina Takatalo (kok.), Mikko Vuolle (kesk.) ja Janne Laulumaa (sd.) saivat myös ääniä.