Suomi ja suomi Euroviisuihin

0

Nyt kun kevät on enää vain kulman takana ja aurinko paistaa ikkunasta sisään, myös vieraslaji nimeltään Euroviisukansa herää talvihorroksestaan ja suuntaa katseensa kohti lähestyviä, kevään suurimpia musiikkikilpailuja.

Enää muutama kuukausi ja Suomen Euroviisuedustaja kurvaa kohti Liverpoolia esittämään UMK:ssa valitun kappaleen. Suomalaisilla on aina oma, tarmokas asenteensa siitä, että kyllä me vielä voittoon asti nousemme. Tai vähintään top 10 joukkoon. Tai ainakin finaaliin asti käy matkamme. On mahtavaa, miten vuodesta toiseen tämä joukko kannustajia seuraa viisuja, heille hatunnosto.

Jostain kivenkolosta ryömii kuitenkin myös täysin päinvastainen ryhmä eri-ikäisiä – usein keski-ikäisiä ja sitä vanhempia – ihmisiä, jotka ovat eri mieltä koko Euroviisukeskustelusta. Näiden ihmisten mielestä mikään, mitä Suomi tekee Euroviisuja ajatellen, ei toimi. Milloin kyse on väärästä laulukielestä, vääränlaisesta biisivalinnasta, artistin väärästä asuvalinnasta tai jostain muusta yhtä merkityksellisestä.

Jos Suomi olisi aikeissa äänestystulosten mukaan lähettää Euroviisuihin englanninkielisen kappaleen, tämä ei toimi, koska “välillä voisi olla jotain muutakin”. Jos taas suomenkielinen biisi nousisikin kärkisijoille Uuden Musiikin Kilpailussa ja olisi tämän vuoden tapaan lähdössä edustamaan Suomea, tämä se vasta hirveää olisikin. Eli lyhyesti sanottuna; mikään ei kelpaa tälle pienelle, mutta äänekkäälle ihmisryhmälle.

Tämän vuoden Euroviisuedustaja Käärijä lähtee valloittamaan ihmisten sydämet suomenkielisellä biisillä, ja tämä jos mikä harmittaa näitä “mikääneiolehyvä”-ihmisiä. Internetin keskustelupalstat ja sosiaalisen median kanavat täyttyvät valitusviesteistä siitä, että nyt on pilattu Suomen mahdollisuus pärjätä, kun paikalle mennäänkin äidinkielellämme lauletulla biisillä.

Hauska juttu sinällään, koska useamman vuoden ajan Euroviisukansa ulkomailla on toivonut kuulevansa Suomelta suomenkielistä musiikkia. Jopa muut maat uskovat suomen kieleen enemmän kuin me suomalaiset, mikä on jännittävä seikka.

Ehkä kyse onkin vain meidän suomalaisten heikosta itsetunnosta? Esimerkiksi viime vuonna viisuvoittajana ei ollut englanninkielinen biisi, ja usein muut maat kilpailevat omalla äidinkielellään. Joten suomalaiset, me epävarma ja liian itsekriittinen kansa, voimmeko tänä vuonna luottaa siihen, että myös suomenkielinen biisi voi olla menestyvä? Yllättäisimme muiden maiden lisäksi jopa itsemme.

toimituksen avustaja

Enni Lahti

enni.v.lahti@gmail.com