Tarvasjoen Nuorisoseuran ”Nenä” tarjoaa syvällistä pohdiskelua komedian keinoin

0
Parturi (Ensi Kulta) ja hänen vaimonsa (Inkeri Vyyryläinen) nähdään Nenässä. Kuva: Juha Lahti

LIETO/Tarvasjoki. 1800-luvun alkupuolella vaikuttanutta Nikolai Gogolia pidetään yhtenä novellikirjallisuuden uudistajana. Ukrainassa syntynyt, mutta sittemmin Venäjällä asunut kirjailija eli melko lyhyen elämän: hän kuoli vain 42-vuotiaana vuonna 1852.

Tarvasjoen Nuorisoseura ja Hiekkalaatikkoteatteri ovat ottaneet Gogolin tuotannosta Nenä-nimisen novellin pohjaksi näytelmäänsä. Alkuperäinen novelli syntyi Gogolin kynästä 1835–1836.

–Tämä näytelmä on ollut pitkä projekti. Se sai alkunsa jo koronavuosien aikaan ja ennen Ukrainan sotaa, kertoo ohjaaja Eetu Korpisalo.

Otso Lapila on tehnyt tekstin näytelmään ja lopullisen sovituksen teki Korpisalo. Esityksen käsikirjoituksessa on otettu paljon vapauksia, mutta se sisältää kuitenkin Gogolin novellin tapahtumia melko tarkasti. Musiikki on myös olennaisena osana esitystä, mutta lainamusiikkia ei ole käytetty, vaan kaikki on toteutettu vain tätä näytelmää varten.

–Itse asiassa vaimoni Tuuli Korpisalo ehti tehdä musiikin näytelmään ennen kuolemaansa ja tallenteetkin löytyivät kovalevyltä. Eli hänen äänensä kuullaan näytelmän aikana. Kalle Takala on ollut myös suuressa roolissa musiikin toteutuksessa, Eetu Korpisalo kertoo.

Toteutus pienillä elementeillä

Näytelmän sisältö kiteytyy siihen, miten ihminen kadottaa osan itsestään ja koettaa saada sen sitten takaisin.

–En sen enempää yksityiskohtia paljasta, mutta näytelmä kertoo ihmisen kyvyttömyydestä elää rehellisenä itselleen ja ympäristölleen tilanteissa, jotka eivät ehkä ole todennäköisiä, mutta joita kuitenkin näköjään maailmassa tapahtuu, Korpisalo sanoo.

Korpisalo on ohjauksessaan lähtenyt liikkeelle sillä ajatuksella, että pyritään viihdyttämään yleisöä komedian keinoin. Mutta näytelmä tuo esiin myös vakavampaa pohdintaa.

–Näytelmä tuo esiin sen, miten sattumanvaraista kaikki on. Miten suhtautua siihen, jos itsellä ei kaikki menekään kovin hyvin? Vaikka komedian keinoin mennäänkin, niin haluan myös kommentoida ympäröivää maailmaa ja sitä, mitä ei välttämättä huomata tai ei haluta huomata, Korpisalo mainitsee.

Näytelmä viedään läpi melko pienillä resursseilla. Rooleissa nähdään Antti Haavisto, Riikka Takala, Ensi Kulta, Inkeri Vyyryläinen, Mella Haavisto, Eero Syrjälä ja Ari Tikka.

–Näytelmän lavasteet ovat tarkoituksella hyvin minimaaliset. Vaikka esitys on pääsääntöisesti huvittava, niin se on ehkä kuitenkin erilainen, kuin mitä tällaisissa ympyröissä on yleensä totuttu näkemään. Olen Nenän ohjausta tehdessäni miettinyt myös sitä, millaista teatteria voisi kohdentaa vähän teatterissa käyville ihmisille, esimerkiksi nuorille. Heitähän ei yleensä kovin paljoa yleisössä näy, Korpisalo kertoo.

Teatteriesitys on yksinäytöksinen. Sen pituus on noin 60 minuuttia.

–Esityksen jälkeen on tietenkin yleisölle tarjolla vielä pullakahvit, sillä sehän kuuluu aina asiaan, Eetu Korpisalo mainitsee.
Juha Lahti

Tarvasjoen nuorisoseura ja Hiekkalaatikkoteatteri esittää näytelmän Nenä Vuorilinnassa (Salomäentie 9, Tarvasjoki). Ensi-ilta keskiviikkona 22.3. klo 18. Muut näytökset perjantaina 24.3. klo 18, lauantaina 25.3. ja sunnuntaina 26.3. klo 14. Liput: 20 euroa