Valinnan aika

0

Vaalikuume on toistaiseksi kiertänyt minut, mutta koska ehdokkaan valinnalle pitäisi olla edes jossain määrin järkevät perustelut, ehdokaslistoja pitäisi lähiaikoina alkaa katsella. Sopivan pehmeän laskeutumisen aiheeseen saa vaalikoneista. En minä niiden avulla välttämättä ehdokastani löydä, mutta jonkin sortin yleiskuvan tarjolla olevista ehdokkaista ne antavat.

Vaalikoneissa on tietysti eroja, eivätkä ne koske pelkästään koneisiin valittuja kysymyksiä. Vaikka ehdokkailla voisi olettaa olevan mielipiteen ainakin valtaosasta vaalikoneen kysymyksiin, tämän lehden nettisivuilta löytyvä kone ottaa huomioon myös niiden ehdokkaiden ja äänestäjien tarpeet, joille mielipiteen muodostaminen on vaikeaa.

Jätetään tässä vaiheessa nimet kertomatta, mutta vastaamalla kaikkiin vaalikoneen kysymyksiin neutraalin vaihtoehdon mukaisesti sai parhaimmillaan, vai olisiko tuo pahimmillaan, 88 prosentin vastaavuuden ehdokkaan antamiin vastauksiin. Sopuisuuslistan kärkinimi oli keskustasta, mutta vähintään 80 prosentin vastaavuuteen pääsi myös vihreiden, kokoomuksen ja Liike Nytin ehdokkaita.

Hirveästi minua ei haittaa, vaikka ehdokkaat eivät suorastaan sementoisi kantaansa sen enempää tunnin junaan kuin sukupuolten määräänkään, mutta jonkin sortin mielipide olisi sentään hyvä saada vaikka verotukseen ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuuteen liittyen. Ne kun koskettavat tavallista tien tallaajaa vähän lähempää kuin esimerkiksi Naton tukikohdan mahdollinen sijoituspaikkakunta.

Ennen varsinaisia vaaleja peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa järjestetään varjovaaleja, joissa nuoret saavat äänestää eduskuntavaalien ehdokkaita. Varjovaalien tuloksista jotkut jopa ennustavat varsinaisten vaalien tuloksen suuntaa.

Toivottavasti koulut ottavat nämä vaalit, jos nyt ei ihan, niin ainakin melkein tosissaan. Tarjoavathan ne hyvän mahdollisuuden perehdyttää oppilaita tapaan, jolla tätä maata hallitaan. (Ja älkää nyt nuoret naurako: tämä on ihan totta. Lukekaa vaikka perustuslaista.)

Nykyiset ysiluokkalaiset ovat seuraavissa eduskuntavaaleissa neljän vuoden kuluttua äänioikeutettuja. Heidän on nyt sopiva aika pistää mieleen, mitä ehdokkaat, ja varsinkin heistä valituiksi tulleet, ovat esimerkiksi koulutusasioista luvanneet. Siitä voi heitä sitten muistutella vuonna 2027.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com