Vapauden Liiton ehdokas Ville Laine pitää valtapuolueita globaalien virtausten tuuliviireinä

0
Vapauden Liittoa edustavan Ville Laineen mielestä opposition ja hallituksen välinen ero on kutistunut vähäiseksi ja siihen hän haluaa muutoksen.

ORIPÄÄ. Vajaa vuosi sitten rekisteröidyn Vapauden Liiton puolueohjelma sisältää oripääläisen Ville Laineen mukaan juuri sellaisia tavoitteita, joita hän haluaa edistää.

– Meidän pitäisi irtautua EU:sta ja pysyä erossa Natosta sekä muista maailman suurjärjestöistä. Olemme antaneet liikaa päätösvaltaa muille. Suomi täytyisi palauttaa kansallisvaltioksi, Laine sanoo.

Suomen nykyhallituksella on hänen mielestään ”hullu meno” päällä ja se toimii ulkomaisen käskytyksen alaisena. Laineen havaintojen perusteella oikeisto–vasemmisto-jakolinja on mennyttä. Sen tilalle on tullut jako globalisteihin ja kansallismielisiin.

Kansalliskonservatisteihin lukeutuva Laine nostaa keskeiseksi uhkatekijäksi myös maailman terveysjärjestö WHO:n, jonka hän sanoo pyrkivän ottamaan ylisuuren vallan ja ohittamaan valtiot.

Hallintohimmelit liian suuria

Kuntatasoakin Ville Laine rukkaisi uuteen uskoon lisäämällä kuntien päätösvaltaa. Sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtäminen maakunnallisille hyvinvointialueille oli hänen mielestään virhe.

– On väärin tehdä ylisuuria hallintorakennelmia, joissa on kovat kustannukset ja samalla maaseudun palvelut kärsivät, Laine linjaa.

Viime kunnallisvaaleissa hän pyrki Oripään valtuustoon perussuomalaisten riveistä. Perussuomalaisista hän kertoo lähteneensä siksi, etteivät puolueen kansanedustajat tuoneet kyllin selvästi esiin koronasääntelyn epäkohtia.

Perussuomalaisten Nato- ja jossain määrin myös EU-myönteisyys saa Laineelta kritiikkiä. Hänen mielestään Suomen liittyminen sotilasliittoon on turhaa Venäjän ärsyttämistä.

– En näe mitään syytä, miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen. Naton tulo Suomen ja Venäjän rajalle lisää konfliktin riskiä, Laine perustelee.

Yrittäjyys vaikuttaa katsantoon

Ilmastoasioista huolehtiminen tulisi Ville Laineen mielestä asettaa Suomen ja etenkin maaseudun kannalta sopiviin mittasuhteisiin. Ilmastotoimet hän keskittäisi ensisijassa niihin tahoihin, jotka ovat suurimpia saastuttajia.

Maailmankatsomusta Laine tuumaa ammentavansa työstään rakennusalan yrittäjänä. Parhaimmillaan yrityksessä oli kymmenkunta työntekijää, nyt Laine urakoi yksin.

Hän luonnehtii toimintakenttää raskassoutuiseksi määräysten viidakoksi, jossa pienyritykset ovat lujilla ja pörssiyhtiöt porskuttavat.

– Rakennusalalla täytyisi olla käytettävissä vähintään yksi toimistotyöntekijä sekä lakimies, Laine toteaa.


Kuka?

Nimi, ikä, paikkakunta: Ville Laine, 45, Oripää
Puolue: Vapauden Liitto
Ammatti: yrittäjä
Koulutus: rakennusalan ammattitutkinto
Tärkeimmät luottamustoimet: –
Perhesuhteet: avoliitossa, edellisestä liitosta 4 lasta


 

10 nopeaa

1) Veronkorotuksia, leikkauksia vai lisää lainaa? Leikkauksia hallintokoneistosta ja ylimmästä virkajohdosta.

2) Voidaanko maaseudun sotepalveluja korvata digitaalisilla tai liikkuvilla palveluilla? Osittain. On nykyaikaa, että on tarjolla digitaalisia palveluja.

3) Pitäisikö koululuokkien oppilasmäärälle asettaa maksimi? Ehkä voisi olla jonkinlainen maksimi. Olisi parempi, että lapset olisivat nykyistä pienemmissä ryhmissä.

4) Pitäisikö sähkölle asettaa hintakatto? Kyllä ja itse asiassa sähköyhtiöt tulisi palauttaa valtiolliselle tasolle.

5) Minkä tahon pitäisi maksaa metsänomistajalle ennallistamisesta koituvat tulonmenetykset? Pitäisi päästä irti EU:sta, ettei tulisi näitä tulonmenetyksiä.

6) Onko susia liikaa? Mielestäni on. Kaatolupia pitäisi antaa.

7) Pidätkö uutta eläinsuojelulakia onnistuneena? En ole tutustunut siihen niin paljon, että osaisin vastata suoralta kädeltä.

8) Pitäisikö ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopua? Ei pitäisi. Suomalaiseen työvoimaan pitäisi panostaa.

9) Kuinka suuri on vaalibudjettisi? 5 000–10 000 euroa.

10) Mieluisin tapa viettää vapaa-aikaa? Lepäillen ja ulkoillen. Kesän tullen harrastan moottoripyöräilyä.