Yläneeltä aloite ja adressi vanhan kunnantalon myyntiä vastaan

0
Yläneen vanhan kunnantalon säilyttämisen puolesta on jätetty kuntalaisaloite ja adressi. (Kuva: avl arkisto/Asko Virtanen).

PÖYTYÄ/Yläne. Pöytyän kunnanhallitukselle ja -valtuustolle osoitetussa kuntalaisaloitteessa vedotaan sen puolesta, että Yläneen vanha kunnantalo säilytettäisiin kuntalaisten käytössä.

Kunnassa selvitetään parhaillaan, löytyisikö vanhalle kunnantalolle niin paljon vuokraajia, että rakennuksen noin 21 000 euron vuotuisista käyttökuluista saataisiin 80 prosenttia katettua vuokratuloilla. Jos ei löydy, kunnan on aikomus myydä rakennus.

–On epärealistista odottaa, että niin sanotusti kahvitusrahoilla toimivat yhdistykset saisivat summan kokoon ja jos saisivat, kaikki muu toiminta halvaantuisi, sanoo valtuutettu Veikko Niittymaa, joka on yksi aloitteen allekirjoittajista. Muuta allekirjoittajat ovat Dieter Flemmich, Mirjami Flemmich, Teija Lehtonen, Heli Virtanen, Jorma Kaarto ja Timo Jytilä.

Aloitteen liitteenä on adressi, jossa on noin 250 allekirjoittajaa.

– Alueen järjestöt ovat olleet alusta saakka myyntiä vastaan, koska korvaavia kokoontumistiloja ei ole tarjolla. Kunnantalosta on helppo saada esteetön, mitä esimerkiksi Luontokapinetin tilat eivät ole, aloitteessa todetaan.

Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta

Niittymaan mukaan Yläneellä tunnetaan varsin laajasti, ettei kuntaa kehitetä tasapuolisesti, vaikka kuntaliitosta tehtäessä niin luvattiin.

–Yläneellä on ilmassa kokemus epäoikeudenmukaisuudesta ja siitä, ettei kuntalaisia kohdella tasapuolisesti. Muualle investoidaan, mutta ei Yläneelle. Kuvaavaa on, että koronan jälkeen valtuusto tai yksikään ainakaan isommista lautakunnista ei ole kokoontunut Yläneellä, Niittymaa sanoo.

Vanhaa kunnantalon on käytetty sangen vähän, mikä johtuu Niittymaan mukaan siitä, ettei selkeitä pelisääntöjä ole ollut.

–Vuosien mittaan Yläneellä on kyselty, voisiko vanhaa kunnantaloa käyttää kokoontumistilana, mutta ei siihen ole oikein saatu selkeää vastausta. Sekin on ollut epäselvää, mistä avoimet voisi saada. Selvästi on niin, että vanhan kunnantalon vuokraamisesta huolehtiminen ei ole kuulunut oikein kenellekään, Niittymaa valittelee.

Hän kuitenkin uskoo, että rakennukselle löytyisi käyttöä yhdistysten kokoontumistilana, mutta vaaditun kaltaiseen vuokranmaksuun niillä ei ole rahaa.

Kolmatta sektoria tarvitaan

Aloitteessa muistutetaan kolmannen sektorin merkityksen kasvusta.

–Kunta tulee jatkossa tarvitsemaan entistä enemmän kolmannen sektorin kuten järjestöjen ja urheiluseurojen apua palvelujen järjestämiseen.

–Toimitilojen vähentäminen sotii tätä vastaan. Ehdotamme, että kunnanvaltuusto käsittelee toimitila- ja kiinteistöstrategian Yläneen toimipisteen osalta uudelleen ja luopuu kuntalaisten etua ja yhteistoiminnan edellytyksiä vahingoittavasta myyntiaikeesta, todetaan aloitteessa.

Pöytyän valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 24.4. Kokouksessa asia on tavalla tai toisella esillä.