Aurajoki Oy muuttaa Lietoon reilun vuoden päästä – Auraan jää puolisenkymmentä työpaikkaa

0
Havainnekuva Lietoon nousevasta uudesta laitoksesta. (Kuva: Aurajoki Oy)

AURA, LIETO. Aurajoki Oy rakentaa uuden tehtaan Lietoon ja siirtää suuren osan Auran toiminnoista Lietoon.

Vuonna 1967 perustetulla yrityksellä on 180 työntekijää kuudella paikkakunnalla. Yrityksen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa. Aurassa työntekijöitä on kolmisenkymmentä. Siitä noin kymmenkunta kuuluu johtoon ja hallintoon. Myös yrityksen pääkonttori siirtyy Lietoon.

Auraan jää muuton jälkeen pienten tuotteiden kuumasinkityslinja, joka työllistää puolisenkymmentä henkeä.

Aurajoki Oy toimii Aurassa noin viiden hehtaarin kokoisella tontilla.

–Vanha iso tehdaskiinteistö pitää muutaman vuoden sisällä purkaa. Aiomme pitää tontin itsellämme, mutta on vielä pohdinnassa, millaista käyttöä tontille tulee. Tuleeko esimerkiksi varastotiloja tai vaikka aurinkovoimala, kertoo Aurajoki Oy:n toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

Lietoon tulevan uuden tehtaan rakentaminen alkaa toukokuun alussa. Sen on määrä valmistua vuoden 2024 kesäkuun lopulla ja tuotannon alkaa Liedossa heinäkuussa 2024.

Lietoon nousevan uuden kuumasinkityslaitoksen kustannusarvio on yli 20 miljoonaa euroa. Rakennuksen toteuttaa Aurajoki Oy:lle SRV Rakennus Oy.

Uudesta laitoksesta tulee hiilineutraali. Laitoksessa hyödynnettävän prosessitekniikan ansiosta se tulee kuluttamaan huomattavasti vähemmän sinkkiä, energiaa ja vettä kuin nykyiset kuumasinkityslaitokset.

Tuotantoprosessissa hyödynnettävällä takaisinkierrätyksellä muidenkin raaka-aineiden kulutus pienenee merkittävästi ja jätettä syntyy jopa 70 prosenttia nykyistä vähemmän. Laitoksessa tullaan hyödyntämään kuumasinkitysprosessissa syntynyttä hukkalämpöä tuottamalla siitä vuositasolla arviolta 1 200 000 kWh kaukolämpöä syötettäväksi Liedon kaupungin kaukolämpöverkkoon.

Laitokseen asennetaan myöhemmin aurinkosähköjärjestelmä. Kaikki ympäristönäkökohdat huomioiden uudesta laitoksesta tulee Euroopan ympäristöystävällisiin kuumasinkityslaitos. Business Finland on myöntänyt hankkeelle investointitukea kiertotalouden investointiavustusohjelmasta.

–Aurajoki on tehnyt kuumasinkitystä jo 55 vuotta. Investoimalla uusimpaan ja ympäristöystävällisimpään kuumasinkitysteknologiaan vahvistamme Aurajoen asemaa yhtenä Pohjois-Euroopan johtavana metallien pinnoittajana, Sohlström sanoo.