Ihavan koululaiset kokoontuvat muistelemaan – ”Aluksi karjansuolaiset tulivat kouluun suomaaston halki”

0
Tapio Virtanen, Maire Korhonen ja Martti Mäkinen ovat käyneet Ihavan koulua.

PÖYTYÄ/Ihava. Ihavan kansakoulu otettiin käyttöön syksyllä 1951 ja vihkiäisiä vietettiin maaliskuussa 1952. Sitä ennen Ihavalla oli ollut supistettu koulu. Se toimi maalaistalon päätyhuoneistossa, jossa ala- ja yläkoululaiset kävivät eri aikaan.

Uuden kansakoulun ensimmäisiä oppilaita oli Maire Korhonen. Hän muistaa iloinneensa vastavalmistuneista tiloista ja valoisista luokista.

Kansakoulu toimi Ihavalla kevääseen -65. Syksystä -65 kevääseen -69 paikka oli kansalaiskouluna. Se oli kansakoulun jälkeen suoritettava jatkokoulu, jota käytiin vuosina 1958–1977.

Suon halki kouluun

Vuonna -67 Ihavan kansalaiskouluun seitsemännelle luokalle tulleen Martti Mäkisen muistot liittyvät ennen muuta kovaan, mutta asialliseen kurinpitoon. Hän arvelee, että sen ansiosta kiusaaminen oli vähäistä, työrauha säilyi ja oppi meni perille.

Muistonaan Ihavalta hänellä on metallityössä tekemänsä ja yhä käytössä oleva tulisijan kohimiskoukku.

Monet oppilaat kävivät Ihavan koulua vaivalloisten taipaleiden takaa.

– Aluksi karjansuolaiset tulivat kouluun suomaaston halki. Yksi äiti kävi tarkastamassa, onko suo riittävästi jäässä, jotta se kesti kulkemisen, Maire Korhonen muistaa.

Sittemmin monet oppilaat tuotiin kouluun linja-autokyydillä. Martti Mäkinen arvelee, että pisin matka, vajaat 20 km, taisi olla haverilaisilla.

Työelämä on jäänyt taa

Mitä Ihavan koululaisista tuli?

– Kädentaitajia, yrittäjiä ja maanviljelijöitä. Akateemiselle tielle lähteneitä Ihavan koululaisia on vain muutamia, Tapio Virtanen luettelee.

Hän teki uransa polkupyöräliikkeen yrittäjänä, Martti Mäkinen työskenteli pitkään Turun Puhelimessa ja Maire Korhonen oli Raision verotoimistossa.

– Suurin osa meistä on ollut tavallisia työläisiä ja nyt ollaan eläkkeellä, Mäkinen kiteyttää.

Ihavan koulua käyneet pyrkivät tapaamaan kerran vuodessa. Seuraava tapaaminen on keskiviikkona 26.4. Turussa Hansasalissa kello 12.30. Lisätietoja voi kysyä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen marttimkinen@gmail.com