Kohti hajautettua energiantuotantoa

0

Kosken kunnanhallitus päätyi hylkäämään Isosuolle suunnitellun tuulivoimakaavan laatimisen. Hanke on herättänyt Koskella keskustelua, sillä kiinteistöveroista kertyvät eurot kelpaisivat kunnan kassaan, mutta maisema- ja äänihaitat pelottavat monia.

Kosken tekemä päätös osoittaa hyvin sen, että tuulivoimarakentamisessa tarvittaisiin uudenlaista lainsäädäntöä. Hyödyt tuulivoimasta tulevat maanomistajille ja kunnalle, mutta haitat niille, jotka asuvat voimaloiden läheisyydessä. Korvauskäytäntöä pitäisi uudistaa.

Tuulivoiman rakentamisen ongelmat ovat saaneet monet kääntämään katseensa kohti aurinkovoimaa. Aurinkovoimassa ei ole meluhaittoja ja maisemahaittakin on katsojan silmässä. Toisaalta aurinkovoimalan alle jää aina jotakin, metsää tai viljelysmaata.

Voimalahankkeissa näyttäisi pätevän se, että mitä isompi hanke, sitä enemmän ongelmia. Vihdoin ja viimein valmistunut Olkiluoto kolmonen on tästä ääriesimerkki. Toisaalta Auranmaallakin on hyviä esimerkkejä toimivasta hajautetusta energiantuotannosta. Kyösti Iitin lähes kokonaan uusiutuvalla energialla syntyvät taideteokset ovat varmasti tunnetuin esimerkki.

Vihreä siirtymä tarvitaan, mutta samalla tarvitaan siirtymä kohti hajautetumpaa energiantuotannonmallia, jossa mahdollisimman moni maaseudun kiinteistö tuottaa mahdollisimman paljon käyttämästään energiasta itse. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden lisäksi esimerkiksi biokaasun tuotto on pitkälti vielä hyödyntämätön voimavara.