Kyrön äänestyspaikalla ovi kävi tiuhaan – ”Vähintään yksi äänestäjä per minuutti!”

0
Riikka ja Tuulia Mäkinen olivat tulleet juhlistamaan Tuulian ensimmäistä äänestyskertaa. – Pidin ihan selkeänä valintana äänestää, Tuulia Mäkinen kertoi.

PÖYTYÄ / Kyrö. Pöytyän kunnantalolla, Kyrössä, äänestyspaikan ovi kävi sunnuntaina tiheään tahtiin ja hetkittäin paikalle muodostui jonoa. Vaalivirkailijoina toimineet Niina Savinen, Leila Mäkiranta ja Reijo Hartikka esittelivät jonottamista hillitsevän uudistuksen, joka oli nyt ensimmäistä kertaa käytössä.

– Äänestäjät saavat äänestää pelkällä sosiaaliturvatunnuksella eli meillä ei enää ole kansiossa kaikkien äänestäjien nimiä, joista sitten vedettäisiin nimi yli. Tunnus laitetaan koneelle, äänestyslappu annetaan äänestäjälle ja hän lähtee koppiin, kertoi Niina Savinen.

Vaalihuoneistosta ei tarvinnut mennä tyhjin käsin kotiin.

– Jokainen äänestäjä saa hygieniasyistä oman kynän. Tästä tuntuu tulevan ihmisille hyvä ja hieman yllättynyt mieli, Hartikka sanoi.

Kyrössä äänestysmäärät vaikuttivat kokeneista vaalivirkailijoista normaalia isommilta.

– Ihan kuin olisi ärhäkämpää äänestystä varsinaisena vaalipäivänä, Hartikka pohti.

– Jokaiselle minuutille on tullut vähintään yksi äänestäjä eli ei ole juurikaan ollut tyhjiä hetkiä, Savinen lisäsi.

Ensimmäistä kertaa äänestämässä

– Ihan vaan hetkessä keksin, ketä äänestin. Tärkeää oli tulla, kun tytär sai nyt äänestää ensimmäistä kertaa, kertoi Riikka Mäkinen .

Tuulia Mäkinen piti äänioikeuden käyttämistä selkeänä valintana.

– Oli itsestään selvää, että tulen äänestämään. Ehdokkaani vaikutti sopivalta itselleni myös vaalikoneen perusteella. Hieman tutkin asioita. Itselleni tärkeät aihepiirit ovat luonto ja tasa-arvo, nuorempi Mäkinen paljasti.

Ritva ja Ismo Rantala vastailivat vaaliuteluihin selkeän painokkaasti.

– Nämä olivat selkeästi arvovaalit minulle. Äänestin kristillisten arvojen ja perinteisten näkemysten puolesta. Tällä vaalikaudella on tehty kaikkea hölmöä humppaa ja sitä pitää lähteä korjaamaan. En ollut translain läpimenon puolella. Ehdottomasti tarvitaan muutos. En ollut alkuunkaan tyytyväinen tämän nykyisen hallituksen toimiin, Ritva Rantala harmitteli.

– Äänestyksessä vaikutti Suomen taloudellinen tilanne. Tämä meno ei voi jatkua. Jostain täytyy säästää. Neljä vuotta on rahaa tuhlattu eli nyt pitää säästää ainakin saman aikaa, Ismo Rantala valotti näkemyksiään.

Eläkeläisten oikeuksien puolesta

– Ehdokkaani vaikutti fiksulta ja minulle sopivalta. Hän tuntuu ymmärtävän maaseutua ja vanhuksia sekä tietenkin eläkeläisiä yleisesti. Vanhuksista tulee huolehtia hyvin, kiteytti Anneli Lehto .

Lehto oli tutustunut ehdokkaisiin ja teemoihin lehtiä lukemalla sekä television keskusteluohjelmia seuraamalla.

Nuorempaa näkökulmaa vaalivalintoihin toivat Henna ja Pasi Arola .

– Tällä kertaa oli vähän vaikea löytää juuri omaa ehdokasta. Talous oli tärkeä aihe, sillä nyt täytyy saada valtion talous kuntoon. Aamulla vielä tein viimeiseen vaalikoneenkin. Yksilönvapaudet olivat minulla toinen tärkeä aihe. On tärkeää, että ihminen saa päättää omasta itsestään, Pasi Arola analysoi.

Arolat olivat sitä mieltä, että vaalikoneet ovat hyviä, mutta niihin pitää käyttää aikaa.

– Jos ehdokas ei perustele vaalikoneessa näkemyksiään, jää näkemykset vähän ontoiksi.

Erja Kautto-Helin oli pähkäillyt kahden puolueen välillä.

– Sydämen ääni valitsi sitten lopulta. Arvomaailma oli merkitsevä. Vaikka tätä puoluetta olen kyllä äänestänyt jo pitkään, Kautto-Helin paljasti.

Talous huoletti myös Kautto-Heliniä.

– Nyt täytyy tehdä jotain tälle taloudelliselle tilanteelle. Äänestämäni puolueen toivon tekevän konkreettisia säästötoimia, satsaavan työllisyyteen ja tukevan yrittäjyyttä ihan oikeasti. Arvostan niitä, jotka ovat rohkeita sanomaan.

Tuomas Honkasalo