Perussuomalaiset ja kokoomus ottavat kärkipaikat Pöytyällä vasemmiston kustannuksella

0

PÖYTYÄ. Perussuomalaiset sekä kokoomus kasvattivat reilusti kannatustaan Pöytyällä keskustan, Sdp:n, vasemmistoliiton sekä vihreiden kustannuksella. Annetuista äänistä 30,7 prosenttia kasaantui perussuomalaisille, mikä on 6,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Kokoomus keräsi pöytyäläisten äänistä 22 prosenttia. Siinä on 4,1 prosenttiyksikköä nousua vuoden 2019 vaaleihin verrattuna.

Edellisvaaleissa kärkipaikkaa pitänyt keskusta putosi Pöytyällä kolmannelle sijalle saaden 20,5 prosenttia äänistä. Keskustan äänipotti pieneni 7,4 prosenttiyksikköä edelliskerrasta.

Sdp:n kannatus oli Pöytyällä tällä kertaa 11,5 prosenttia (-1,1), vasemmistoliiton 6,2 (-2,6) ja vihreiden 2 (-1,1). Pienpuolueista suosiotaan kasvattivat kristillisdemokraatit, joka sai 2,7 prosenttia annetuista äänistä (+0,7) ja Liike Nyt 2,1 (+0,9).

Perinteikkäistä puolueista heikoiten Pöytyällä menestyi Rkp. Se sai 0,4 prosenttia annetuista äänistä. Rkp:n edelle kiilasi Vapauden liitto 0,9 prosentin kannatuksella.

Pöytyän ääniharavaksi ponnisti keskustan oripääläissyntyinen kansanedustaja ja ministeri Annika Saarikko 584 äänellä. Toiselle sijalle ylsi kokoomuksen pöytyäläisehdokas Sanna Pitkänen 509 äänellä. Kolmanneksi eniten pöytyäläisten ääniä sai perussuomalaisten Ville Tavio, 329 ääntä.

Kelpo potin Pöytyältä keräsivät myös perussuomalaisten Vilhelm Junnila (270 ääntä) ja Ritva ”Kike” Elomaa (193 ääntä). Heitä seurasivat kokoomuksen Pertti Hemmilä (163 ääntä) ja Petteri Orpo (156 ääntä). Vasemmistoliiton ehdokkaista parhaiten Pöytyällä menestyi Li Andersson (148 ääntä). Sdp:n ehdokkaista eniten pöytyäläisääniä keräsi Eeva-Johanna Eloranta (130 ääntä). Marttilalaiselle erikoistutkijalle, tohtori Lauri Heikkilälle (ps.) annettiin Pöytyältä 98 ääntä. Liike Nytin pöytyäläisehdokas Tero Kanerva sai kotikunnastaan 31 ääntä.

Koko Pöytyän äänestysprosentiksi tuli 73,8. Edellisvaaleissa se oli 73,5. Äänioikeuttaan käytti 4 560 kuntalaista.

Kunnan äänestysalueista aktiivisimmin äänestettiin Kyrössä (74,7 %). Siellä kuin myös toiseksi vilkkaimmalla äänestysalueella Riihikoskella (73,5 %) suosituimman puolueen paikan otti perussuomalaiset. Yläneellä äänestysprosentiksi tuli 72,9. Siellä suosituimman puolueen paikalle ylsi keskusta.