Puolueen tulos ilahdutti Sanna Pitkästä, oma oli pettymys

0
Pöytyäläinen Sanna Pitkänen lisäsi äänimääräänsä viime eduskuntavaaleista, mutta eduskuntapaikkaan se ei vielä riittänyt. (Kuva: Asko Virtanen)

PÖYTYÄ. Pöytyäläinen Sanna Pitkänen (kok) sai eduskuntavaaleissa 1890 ääntä. Se on 729 ääntä enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, jolloin Pitkänen oli ensimmäistä kertaa ehdolla. Pitkänen sai eniten ääniä kotikunnastaan Pöytyältä (509), toiseksi eniten Loimaalta (408) ja kolmanneksi eniten Turusta (206).

Viimeinen kokoomuksen listalta valituksi tullut oli Milla Lahdenperä, joka sai 4523 ääntä. Myös Lahdenperä oli maakunnan eli Taivassalon ehdokas, mutta hän sai Turusta Pitkästä enemmän ääniä eli 1154.

–Kyllähän se niin on, että tullakseen valituksi maakunnan ehdokkaan on saatava paljon ääniä myös Turusta eli sieltä, missä on paljon ihmisiä, Pitkänen sanoo.

Kampanjaansa Pitkänen sanoo olevansa tyytyväinen, mutta tulos jäi odotetusta.

–Kampanja meni hyvin, oli paljon tukea ja apua ympäri maakuntaa, enemmän mitä viime kerralla. Tulos ei ollut sellainen mitä odotin, Pitkänen sanoo.

Joukkuepeliä

Sanna Pitkänen uskoo, että oikeanlaisella ehdokasasettelulla läpimenon mahdollisuudet olivat olemassa.

–Tämä on kuitenkin joukkuepeliä ja on hienoa, että kokoomukselle tuli Varsinais-Suomesta viides paikka.

Siihen Pitkänen ei vielä osaa ottaa kantaa, siirretäänkö tähtäin neljän vuoden päässä oleviin seuraaviin eduskuntavaaleihin.

–Hoidetaan nyt ensin teiden varsien siivoaminen ja muut jälkityöt, Pitkänen sanoo.

Kokoomus puhui kampanjassaan paljon taloudesta. Pitkäsen mukaan paikalliset keskustelut keskittyivät enemmän palveluihin.

–Maaseudun palvelut olivat kampanjatilaisuuksissa ykköspuheenaihe. Se, miten tiukille hyvinvointialueiden talous menee ja paljonko maaseudulla liikkuminen maksaa, Pitkänen sanoo.

Porvarihallituksen paikka

Kokoomus aloittaa pääsiäisen jälkeen hallitustunnustelut. Hallituksen muodostamisesta odotetaan ennätyksellisen vaikeaa.

Todennäköisesti päähallituspuolueet tulevat olemaan joko kokoomus ja perussuomalaiset tai kokoomus ja sdp.

Pitkänen näkisi maassa mieluusti porvarihallituksen.

–Toivon hallitusta, joka näkee kokonaisuuksia ja on johdetumpi ja yhteistyökykyisempi kuin nykyinen. Perussuomalaiset ovat minusta kokoomukselle parempi yhteistyökumppani kuin demarit. Myös vaalitulos puhuu sen puolesta. Äänestäjiltä tuli selkeä viesti, että muutosta halutaan ja sen pitää näkyä myös hallituksen kokoonpanossa, Pitkänen sanoo.