KOSKI. Westaksen saha vahvistaa puunosto-organisaatiotaan lähialueilla.
24 vuotta ensin Raunion sahan ja sitten Westaksen palveluksessa ollut hankintaesimies Seppo Anttila jäi eläkkeelle loppuvuodesta. Anttilan vanhaan alueeseen liitetään Marttila ja Lieto ja alue jaetaan Anne Haukkovaaran ja Timo Kajalan kesken.
Haukkovaaran alueeseen kuuluvat Koski, Marttila, Lieto, Mellilä ja Karinainen. Kajalan alue muodostuu Pöytyästä, Aurasta, Oripäästä, Eurasta ja Säkylästä.
–Seppo oli niin kova jätkä, että tarvittiin kaksi tilalle vahvistettua aluetta hoitamaan, Anne Haukkovaara ja Timo Kajala naurahtavat.
Hinnat korkealla
Kyse on myös siitä, että Westas haluaa vahvistaa puunosto-organisaatiotaan lähialueillaan, sillä puukauppa käy kiivaana.
–Hinnat ovat korkeammalla kuin koskaan. Ukrainan sota ja Venäjän tuonnin loppuminen ovat nostaneet hintoja. Jos on ollut puun myynti mielessä, nyt on hyvä aika myydä, Haukkovaara sanoo.
Westaksen alueella yleisten suhdanteiden lisäksi vaikutusta on myös Metsä Fibren Raumalle rakentamalla uudella suursahalla, joka lisää puun kysyntää maakunnassa.
Huolimatta korkeista hinnoista, osa puunmyyjistä miettii vielä ehkä inflaation vaikutusta odottaen. Anttilan mukaan nykyisin puun myyntiin vaikuttavat myös muut kuin taloudelliset asiat.
–Aikaisemmin oli itsestään selvää, että vanhat metsät myydään, harvennukset tehdään ajallaan ja metsää uudistetaan. Nyt on paljon varsinkin kaupunkilaisia metsänomistajia, joille metsän tuotolla ei ole niin suurta merkitystä, Anttila miettii.
Julkinen keskustelu vaikuttaa myös siten, että entistä useampi puun myyjä on kiinnostunut jatkuvasta kasvatuksesta. Monet kunnat ja seurakunnat ovat tehneet periaatepäätökset, että niiden metsissä käytetään jatkuvaa kasvatusta.
–Asiakkaan ehtojen mukaan tietysti mennään lain ja sertifikaattien puitteissa. Jatkuvassa kasvatuksessa pitää kuitenkin muistaa, että se sopii toisille alueille paremmin kuin toisille ja vaatii metsänomistajilta aktiivista otetta esimerkiksi tuulituhojen korjaamisessa, Timo Kajala muistuttaa.
Hiili sitoutuu seinään
Ostopäällikkö Pietari Niemi muistuttaa, että jos metsänomistaja haluaa kiinnittää huomiota ilmastoasioihin, puun jalostaminen sahatavaraksi on hyvä vaihtoehto.
–Jos puusta tehdään lautaa ja laudasta vaikka talon seinä, hiili sitoutuu siihen vähintään vuosikymmeniksi, Niemi muistuttaa.
Yleensäkin sahatavarasta tehdään usein asioita, jotka ovat pitkäikäisiä. Westaksen tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin. Suurin yksittäinen vientimaa on Japani, missä suomalainen kuusi kiinnostaa talonrakennuksessa.
Metsästä metsään
Joulukuun alussa eläkkeelle jäänyt hankintaesimies Seppo Anttila ehti olla 40 vuotta työelämässä, siitä 24 vuotta puun ostajana.
Anttilan eläkepäivät ovat alkaneet siellä, missä työpäivätkin osin kuluivat.
–Olen panostanut metsätöihin ja tehnyt aika monta kuutiota klapeja. Hyvin on aika kulunut, vaikka ei ole konttorille tarvinnut tullakaan, Anttila sanoo.
Anttilalle metsän lisäksi ihmiset ovat olleet aina tärkeitä.
–Monia asiakkaita jää kaipaamaan, Anttila myöntää.