Yläneläinen Marja Poutanen huolehtii perheestä, tilasta, maanrakennusyrityksestä ja opiskelee samalla lähihoitajaksi

0
Marja Poutanen kasvattaa puolisonsa kanssa ternivasikoita, joita heillä on noin 120.

PÖYTYÄ/Uusikartano. Tahto tehdä koko ajan jotakin on Marja Poutaselle tavanomainen olotila. Hän on huomannut, että auttamalla muita ja toimimalla yhdessä saa iloa itsellekin.
Puuhakkuutensa Poutanen on perinyt lapsuudenkodistaan Oripään Latvan kylästä ja samanlainen elämänasenne on hänen puolisollaan.

Poutasten navetassa Yläneen Uudessakartanossa varttuu ternivasikoita. Suurin osa niistä on syntynyt keskisuomalaisilla lypsytiloilla. Vasikat ovat tulleet Poutasille pariviikkoisina ja ne jatkavat matkaansa jatkokasvattamoihin 4–6 kuukauden iässä.

Kohta tilan tuotantosuuntaan tulee muutos. Sen myötä kaikki Poutasten kasvattamat hiehot lähtevät 10–12 kuukauden ikäisinä teurastamolle.

Lapset mukana navettatöissä

Vuoteen 2008 saakka Marja Poutanen piti miehensä kanssa lypsylehmiä. Niihin verrattuna ternivasikoiden hoito on helpompaa, ainakaan se ei ole minuutilleen kelloon sidottua.
Perheen neljä lasta ovat osallistuneet pienestä pitäen navettatöihin. Heistä vanhin täyttää seuraavaksi 19 vuotta ja nuorin on seitsemän.

– Lapsemme ovat oppineet, että palkkion eteen on tehtävä töitä. Meillä palkkioita ovat olleet esimerkiksi käynnit elokuvissa, Poutanen sanoo.

Kuten muussakin maataloudessa, vasikoiden kasvatuksessa kulut tahtovat nousta tuottajahintoja nopeammin.

Poutanen tuumaa tilan tarjoaman toimeentulon olevan aaltoliikettä; välillä menee heikommin ja toisinaan paremmin. Kuluttajana hän tekee voitavansa ostamalla lähes yksinomaan Suomessa tuotettuja elintarvikkeita.

Oppisopimuksella hoiva-alalla

Laajentaakseen osaamistaan, Marja Poutanen aloitti tammikuussa lähihoitajan opinnot oppisopimuksella.

Oppisopimuspaikka järjestyi tehostetun palveluasumisen yksiköstä Oripäästä. Poutanen haluaa omalta osaltaan varmistaa, että ikänsä yhteiskunnan eteen uurastaneet ihmiset saavat hyvää hoitoa.

– Mukavaa lähihoitajan työssä on sekin, että sen puitteissa saan tavata uusia ihmisiä, hän kehuu.

Yhteistyötä veljen kanssa

Myös koneurakointi on Marja Poutaselle läheinen asia. Hän pyörittää veljensä kanssa Koneurakointi M. Kuismin Oy:tä ja hyppää tarvittaessa traktorin ohjaimiin.
Sisarukset joutuivat yrityksen vetovastuuseen yllättäen, kun heidän isänsä menehtyi vuonna 2014.

– Veljeni tekee käytännön hommat ja minä hoidan paperityöt, Poutanen kertoo.

Aiemmalta koulutukseltaan Poutanen on suurtalouskokki. Sen alan töitä hän on tehnyt talviaikaan, kun tilanhoidossa on ollut rauhallisia jaksoja.

Nyt moniosaajan katse on lähihoitajan tehtävissä. Muutaman kuukauden kokemuksen perusteella hänellä on niistä yksinomaan hyvää sanottavaa.

Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Marja Poutasen kehui Tarja Stolt-Valtonen. Seuraavaksi esitellään Marja Poutasen kehuma henkilö.


Kehu kiertoon

Kuka: Marja Poutanen.
Ikä: 38-vuotias.
Perhe: puoliso ja neljä lasta.
Syntyisin: Oripäästä Latvan kylästä.
Harrastukset: käsityöt ja ulkoilu.
Kehut: ”On eläimiä ja on lapsia ja vielä lukee itselleen toista ammattia. Aikamoinen muija!” (Tarja Stolt-Valtonen).