Auran uudessa kunnantalossa aistii puun, kun oikein kunnolla nuuhkii

0
Kari Tuohen tuleva työhuone on jo ennätetty kalustaa.

AURA. Tekninen johtaja Kari Tuohi sanoo olevansa Auran uuteen kunnantaloon kaikin puolin tyytyväinen. Älykkään ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta työhuoneissa riittää happea, vaikka viranhaltijat joskus hengästyisivätkin työkiireidensä keskellä.

Kun sisäilmaa nuuhkii oikein tosissaan, siinä aistii puurakenteen tuoksun. Ilmapiiri on samanlainen kuin suurissa hirsihuviloissa. Toinen viehättävä seikka on uuden kunnantalon akustiikka ja äänieristys. Talossa ei ole kaikuvia käytäviä eivätkä keskustelut työhuoneissa häiritse naapurihuoneissa olevia.

Mielenkiintoiseksi yksityiskohdaksi Tuohi esittelee lattian. Työhuoneissa se koostuu kangaspintaisista laatoista, jotka eliminoivat kenkien kopinan. Toki kangaslaattojen puhtaanapidossa on omat niksinsä. Mikäli tahraa ei kyetä poistamaan, likaantunut laatta on mahdollista vaihtaa uuteen.

Käytävät on puolestaan päällystetty aavistuksen joustavilla vinyylilaatoilla. Kävely niiden päällä tuntuu samalta kuin astelisi modernissa liikuntasalissa.

Kalusteetkin ovat uusia

Auran viranhaltijat asettuvat uuteen kunnantaloon 24.5. ja Varhan väki tulee sosiaalitoimen siipeen seuraavana päivänä. Arkisen työnteon eli palvelutuotannon on määrä käynnistyä uusissa tiloissa 1.6.

Sekä kunnan tiloihin että Varhan puolelle on omat pääsisäänkäyntinsä. Talon sydän on suurehko kokoussali, jonka katto kohoaa ylimmillään neljään metriin. Siellä kokoustavat kunnantyöryhmät ja luottamuselimet.

Tarvittaessa kokoustila saadaan jaettua väliseinällä kahtia, jolloin sitä voi käyttää vaikka kaksikin ryhmää yhtä aikaa.

Viimeistenkin kalusteiden pitäisi olla paikoillaan toukokuun viimeisellä viikolla. Niiden toimittajaksi on valittu Martela.

– Vanhalta kunnantalolta tuotiin joitakin hiljattain hankittuja sähköpöytiä, mutta muuten kaikki kalusteet tulevat olemaan uusia, Tuohi esittelee.

Vanhoja virastokalusteita ja muuta kunnan käytössä ollutta irtaimistoa myydään Aurinkoviikon lauantaina Auran Nuortentalolla järjestettävässä huutokaupassa. Siitä saatu tuotto on tarkoitus käyttää osallistavaan budjetointiin ensi vuoden talousarviovalmistelussa.

Avoimet ovet kesäkuussa

Kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan sisustusratkaisujen hiomista jatketaan, kunhan kaikki ovat asettuneet taloksi. Silloin mietitään, minkälaisia viherkasveja hankitaan ja millaisia tauluja ripustetaan seinille.

Digiajan tarpeisiin mitoitetuissa työhuoneissa ei ole kovin paljon ylimääräistä hyllytilaa. Sen sijaan talon keskellä on arkisto, johon siirretään Auran entisellä kunnantalolla oleva arkistoaineisto ja lisäksi sinne mahtuu tulevien vuosikymmentenkin paperidokumentit.

Arkistohuone on paloturvallinen. Se on varustettu ilmanvaihtolaitteella, joka pitää kosteuden ja lämpötilan asiakirjojen säilymisen kannalta sopivana.

Auran kunta on talon rakentaneen Hoivarakentajien vuokralainen ja Varha vuokraa sosiaalipuolen toimitilat Auran kunnalta.

Hoivarakentajien toimitusjohtaja Tarmo Kemppainen on yhtä mieltä Kari Tuohen sekä Terhi Källin kanssa siitä, että yhteistyö rakentajan ja kunnan välillä sujui mallikkaasti. Kemppainen kiittelee Auraa rohkeudesta toimia edelläkävijänä, kun se valitsi ekologisen hirsirakennuksen uudeksi kunnantaloksi.

Auran uuden kunnantalon avoimien ovien päivä on Aurinkoviikolla tiistaina 13.6. kello 12–15. Silloin viranhaltijat ovat esittelemässä tiloja ja kertomassa oman hallinnonalansa kuulumisista.

Kunnantalo

Rakentajana Hoivarakentajat Oy.

Pääurakoitsijana Auranmaan Rakennustyö Oy.

Auran kunta vuokraa talon Hoivarakentajilta.

Varha asettuu kunnantaloon Auran kunnan vuokralaiseksi.

Katolla on aurinkopaneelit.

Lämmitys ja viilennys maalämmöllä.

Talossa on noin 40 työntekijää.

Auran entisen kunnantalon kohtalo on avoin, todennäköisesti se puretaan.