Kun terveysasemat pannaan kesätauolle, auralaiset ja pöytyäläiset ohjataan päivystykseen Loimaalle sekä Lietoon

0
Kyröläiset Ella Siikarla ja Maija-Liisa Urpo toivovat, että Kyrön terveysasema palvelisi kesäisinkin. Heidän mielestään matka päivystykseen Loimaalle tai Lietoon on liian pitkä. Molemmat kuitenkin arvelevat autokyydin järjestyvän päivystykseen pakon edessä tavalla tai toisella.

AURA, PÖYTYÄ. Terveysasemien henkilökunta aloittaa kohtapuolin ansaitsemansa kesälomat, mikä tuo muutoksia auralaisten sekä pöytyäläisten terveydenhuoltoon. Sote-alueen päällikkö Eveliina Kiisken mukaan lääkäripula tekee tulevasta kesästä vaikean, joskin terveysasemia on pantu kesätauolle aiempinakin vuosina.

– Emme ole saaneet rekrytoitua lääkäreille kesälomasijaisia eikä työvoimaa ole tarjolla edes ostopalveluna, Kiiski kiteyttää.

Lääkäripulan vuoksi auralaisten sekä pöytyäläisten päivystyksellinen eli kiireellinen hoito toteutetaan 26.6.–12.7. välisenä aikana Loimaan pääterveysasemalla osoitteessa Vareliuksenkatu 1.

Loppukesällä 13.7.–28.7. kiireellistä hoitoa tarvitsevat auralaiset ja pöytyäläiset ohjataan Liedon pääterveysasemalle osoitteeseen Hyvättyläntie 7.

– Tärkein muistettava asia kesäsulkujen aikaan on soittaa tuttuun hoidon tarpeen arvioinnin numeroon 02 486 41270. Puheluun vastaavat sairaanhoitajat arvioivat hoidon tarpeen ja antavat tarvittavat ohjeet sekä neuvot hoidon etenemisestä. Hätätapauksissa, kuten vaikka rintakivun tuntuessa, tulee soittaa suoraan hätäkeskuksen numeroon 112, Kiiski ohjeistaa.

Kiireetöntä hoitoa Riihikoskella

Eveliina Kiiski muistuttaa, ettei hoitoa vaativia vaivoja saa lakaista kesälläkään maton alle, vaikka terveysasemien palveluita menee tauolle.

Kesän aikana tarvittavaa kiireetöntä sairaanhoitoa on tarjolla ajanvarauksella Riihikosken terveysasemalla, mutta sivuterveysasemilla Aurassa, Kyrössä ja Yläneellä avoterveydenhuollon vastanottootot ovat suljettuina 5.6.–13.8.

Pöytyän alueen neuvolapalvelut on keskitetty terveysasemien kesätauon aikana Auran terveysasemalle.

Kesä tuo muutoksia myös suun terveydenhuoltoon. Yläneen terveysasemalla ei ole suun terveydenhuollon vastaanottoa 12.6.–6.8. ja Kyrön terveysasemalla suun terveydenhuollon vastaanotto on kiinni 26.6.–30.7.

Riihikosken terveysaseman osasto suljetaan 3.7.–30.7. väliseksi ajaksi, mutta alueen kotisairaalapalvelu toimii normaalisti.

Uusi lääkäri Pöytyälle

Miltä auralaisten ja pöytyäläisten terveydenhuollon tulevaisuus vaikuttaa?

Eveliina Kiiski vastaa lääkäritilanteen näyttävän syksyn osalta jo valoisammalta. Riihikoskella ja Kyrössä aloittaa elokuussa uusi lääkäri. Lisäksi Varha on solminut ostopalvelusopimuksia, joiden myötä hoitoon pääsy on turvattu. Ylänen terveysasemalla lääkärinä jatkaa 50 prosentin työajalla Mikael Cornu.

Positiivista on sekin, että seutua vaivannut hoitajapula on helpottanut.

Mielenkiintoisena asiana Kiiski pitää syksyllä tiukkenevaa hoitotakuuta. Se kiristää perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaikoja portaittain.

1.9. alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. 1.11.2024 alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollossa seitsemän vuorokautta ja suun terveydenhuollossa kolme kuukautta.


Hätätapauksessa soita 112. Muissa terveydenhuollon asioissa auralaisten ja pöytyäläisten tulee soittaa hoidon tarpeen arviointinumeroon 02 486 41270.