Maauimalan talvikausi täytti toiveet – Kyläyhdistys lupaa pitää uintitaksat entisellään

0
Kyrön Seudun Kyläyhdistystä viime vuonna luotsannut Johanna Kärhä (kuvassa vasemmalla) on luvannut opastaa ja tukea uutta puheenjohtajaa, Johanna Reijosta.

PÖYTYÄ / Kyrö. Talkooväen levittämä pinnoitemassa on kuivunut ja vesi on päästetty täyttämään Kyrön maauimalan allasta. Se saadaan uintikuntoon 10.6. mennessä, jolloin vietetään Kylien päivää ja maauimalan kesäkauden avajaisia.

Uimalaa ylläpitävän Kyrön Seudun Kyläyhdistyksen uusi puheenjohtaja Johanna Reijonen ja edellinen puheenjohtaja Johanna Kärhä toivovat lämmintä kesää sekä paljon kävijöitä, jotta yhdistyksen kassa vahvistuisi. Yhdistyksen vuosituotot kun ovat arviolta noin 30 000 euroa ja kuluja on tiedossa yli 60 000 euron edestä.

Tulovirran kokoaminen pienistä puroista on yhdistyksen aktiivijäsenille stressaavaa. Johanna Kärhä iloitsee siitä, että viime vuonna yhdistyksen talous oli miinuksella ainoastaan 172 euroa. Vielä pari vuotta sitten tappio oli 6 500.

Toisena ilahduttavana asiana puuhanaiset pitävät nuorten aikuisten keskuudessa virinnyttä kylmäuintibuumia, joka näkyi kuluneena talvena Kyrössä. Parhaimpina iltoina maauimalassa kävi nelisenkymmentä asiakasta.

Kulut nousseet tasaisesti

Ennen korona-aikaa Kyrön maauimalassa oli vilkkaita kesiä ja kassaan kertyi rahaa, mutta sittemmin koronasulut söivät varat.

Suurimmat kuluerät muodostuvat altaan ylläpidosta, palkoista sekä sähkölaskuista.

Reijonen ja Kärhä kertovat altaan ylläpidon vaativan entistä enemmän rahaa, kun kloorin ja muiden kemikaalien hinnat ovat nousseet viime aikoina tuntuvasti.

Kyläyhdistys työllistää palkkatuetun työntekijän ja tulevana suvena kuusi kesätyöntekijää. Palkkoihin se saa avustusta TE-palvelujen palkkatuesta, Pöytyän kunnan kesätyötuesta ja tänä vuonna myös osuuspankin kesätyökampanjasta.

Aurinko pienentää sähkölaskua

Viime syksynä maauimalan toiminta oli vaakalaudalla, kun kyläyhdistyksen käyttämä sähköyhtiö Karhuvoima teki konkurssin. Pöytyän kunta tuli hätiin ja otti maauimalan sähkösopimuksensa piiriin, minkä ansiosta kahdesta saunasta ja pumpuista koituvat kulut pysyivät kohtuullisina.

Maauimalan tiloissa vuokralla oleva kyläyhdistys maksaa kaiken käyttämänsä sähkön kunnalle.

– Sähkökulut olivat vuonna 2020 noin 8 300 euroa ja viime vuonna 11 500 euroa, Johanna Kärhä kertoo.

Helpotusta sähkölaskuun tarjoavat huhtikuun lopulla saunarakennuksen katolle asennetut aurinkopaneelit. Kyläyhdistys hankki ne Leader-rahoituksen turvin.

Tuntuvia avustuksia yhdistys on saanut myös Pöytyän kunnalta sekä Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolta.

Pöytyän yhteisöllisyyslautakunta myönsi huhtikuussa 3 000 euron avustuksen, joka kului lähes kokonaan altaan pinnoitemassaan. Kulttuurirahaston avustuksella saadaan altaan vierelle pihasuihku sekä ulko- ja terassikalusteita. Lisäksi sen turvin tehdään uimalatekniikan huoltotöitä.

Investointilista on pitkä

Miltä tilanne vaikuttaa uudesta puheenjohtajasta?

– Hirvittäähän se, kun kulut nousevat koko ajan, emmekä juuri pysty vaikuttamaan kävijämääriin, Johanna Reijonen vastaa.

Yhdistysväki rustaa avustusanomuksia jatkossakin tasaisella tahdilla. Reijosen mukaan maauimalan rakennuskantaa täytyy lähivuosina remontoida ja altaan tekniikkaa on uusittava.

Uintilippujen hintoja yhdistys ei halua nostaa.

– Kaikilla on taloudellisesti tiukkaa ja tahdomme tarjota jokaiselle uintimahdollisuuden. Paikka on kaikille avoin. Uimaan tullakseen ei tarvitse olla kyläyhdistyksen jäsen, Reijonen lisää.

Asiakkaiden lisäksi jokainen talkoisiin tuleva puuhamies- tai nainen on yhdistykselle kullanarvoinen. Reijonen ja Kärhä ovat iloisia, että talkoolaisia on riittänyt, mutta vastuunkantajien tehtäviin ei tahdo löytyä halukkaita.

Maauimalan kesäkauden avajaiset 10.6. kello 12 alkaen. Tuolloin saunominen ja uiminen on maksutonta. Maanantaina 19.6. kello 18 Kyrön Seudun Kyläyhdistys järjestää Kyrön kunnantalon puistossa ilmaisen puistokonsertin, jossa esiintyy tanssiorkesteri Tsubiduu.

Uuden puheenjohtajan mielestä allasbileet on hyvä idea

Kyrön Seudun Kyläyhdistyksen puheenjohtajana kohta puolisen vuotta ollut Johanna Reijonen on tyytyväinen siitä, että maauimalaan liittyviä ideoita on olemassa yllin kyllin. Asiakkaat ovat toivoneet muun muassa allasbileitä. Niiden toteuttaminen on Reijosen mielestä kannatettavaa, kunhan tapahtumalle löytyy osaava järjestäjä.

Vaikka maauimalan ylläpito on työlästä, Reijonen pitää sitä vaivannäön arvoisena. Paikalliset lapset oppivat uimakouluissa elintärkeitä taitoja ja varttuneemmille ihmisille uimala-alue kioskeineen on kohtaamispaikka. Maauimalaa varataan yksityistilaisuuksiin ja niitä Reijonen näkisi mielellään lisää, etenkin kun grillikodan remontti on kohta valmis.

– Toivotan kaikki toimintaamme mukaan haluavat tervetulleiksi. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, puheenjohtaja sanoo.