Pöytyän tuki elävöittää kyliä: Lystmettän leikkipuistoa uusitaan, Heikinsuolle tehdään kioski ja Paimenenmäen saunaa remontoidaan

0
Uudenkartanon kyläyhdistyksen Antti Reko avasi Lystmettän saunan ovet ja sytytti tulen kiukaaseen keskiviikkosaunojia varten. Saunavuorot jäivät 3.5. kesätauolle.

PÖYTYÄ. Pöytyän yhteisöllisyyslautakunta totesi Uudenkartanon, Heikinsuon, Tourulan–Keihäskosken ja Kyrön seudun kyläyhdistykset paikkakunnan suurimmiksi yhteisöllisyyttä edistäviksi kylätoimijoiksi, joista kullekin esitettiin annettavan 3 000 euron avustus.

Heikinsuolaisten saama tuki jäi 2 500 euroon, kun lautakunta päätyi myöntämään Auvaisten seudun kyläyhdistykselle 500 euroa Puhonsillan kupeeseen kaavaillun laiturin ja rappusten suunnitteluun.

Lisäksi auvaislaiset haluavat kunnostaa kunnan jääkiekkokaukalon asfaltin. Siihen ei herunut rahaa, sillä kyläavustuksia ei voi käyttää kunnan liikuntapaikkojen kunnostukseen.

Vierailijaryhmiä kaivataan

Uudenkartanon kyläyhdistyksen saunaa lämmittävät Tauno Lehtilä ja Antti Reko ovat avustukseen tyytyväisiä. Lystmettän leikkipuistoon saadaan sen turvin pohjakangas estämään kasvien rehottaminen ja lisäksi paikalle aiotaan hankkia leikkipuistokäyttöön hyväksyttyä hiekkaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Irja Vuorio toivoo, että raha riittäisi myös puiston aitaamiseen, leikkivälineiden kunnostamiseen ja uusien lelujen hankintaan. Nykyiset leikkivälineet on saatu lakkautetulta Rannanmäen koululta ja suuri osa leluista on Vuorion lastenlasten peruja.

Uudenkartanon kyläyhdistys huolehtii myös Pikkukosken polusta. Sen päässä oleva grilli on kohta käyttöikänsä päässä. Polkukin kaipaa laittoa ja lisäksi yhdistys on perinteisesti hankkinut grillauspaikalle polttopuut.

Himolan teatterin pyörittäminen sekä juhannuksena käynnistyvät kesäteatteriesitykset ovat keskeinen osa Uudenkartanon kyläyhdistyksen tulonhankintaa.

– Toivottavasti ryhmät rupeavat taas todenteolla liikkumaan, kun koronarajoituksista on päästy. Nyt jännitämme, millainen vaikutus kohonneilla tilausajotaksoilla on kävijämääriin, Vuorio sanoo.

Merikontista rakentuu kioski

Heikinsuolla alkukesän näyttävimpiä ponnistuksia on vanhan kioskin korvaaminen uudella. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erno Hirvensalo kertoo, että uuden kioskin aihiona on merikontti, jonka yksi seinusta on lasitettu.

Heikinsuon kyläyhdistys työllistää tulevanakin suvena osuuspankin tuella kaksi kesätyöntekijää. He pyörittävät kioskia, leikkaavat ruohoa ja keräävät roskia.

Hiljattain tehty moottorikelkan remontti oli heikinsuolaisille toista tuhatta euroa maksanut investointi. Kulkupelissä oli laakerivikaa ja lisäksi se tarvitsi uuden telamaton. Viime talvena kelkalla hoidettiin latuja useaan otteeseen, mistä Pöytyän kunta maksoi yhdistykselle korvausta.

Hirvensalo tuumaa liikuntamahdollisuuksien takaavan osaltaan kylän elinvoimaisuutta.

– Toivomme koulun luona olevan jääkiekkokaukalon, jalkapallokentän, frisbeegolfradan ja pururadan säilyvän kuntalaisten käytössä, vaikka itse koulukiinteistö myytäisiin, hän sanoo.

Koulukiinteistön hankkiminen kyläyhdistyksen omistukseen on Hirvensalon mukaan edelleen pohdinnan alla. Sen vuotuiset käyttökulut ovat 10 000–15 000 euroa, mikä on yhdistykselle kova summa.

Heikinsuon kyläyhdistys saa tuloja muun muassa järjestämistään tapahtumista ja myös yhteisöllisyyslautakunnan avustuksella on iso merkitys.

– Jos koulukiinteistö olisi omistuksessamme, tulopuolta täytyisi saada jostakin lisää, Hirvensalo laskelmoi.

Kaide paikoilleen ja sauna kuntoon

Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistyksessä valmistaudutaan jo äitienpäivälounaaseen. Sitä tarjoillaan toukokuun toisena sunnuntaina yhdistyksen omistamassa Paimenenmäen talossa, Keihäskosken entisessä koulussa.

– Äitienpäivään mennessä Paimenenmäen sisääntulon viereen asennetaan kaide, joka helpottaa etenkin liikkumisrajoitteisten kulkua, yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Mattila kertoo.

Toinen lähiaikoina kuntoon pantava kohde on Paimenenmäen sauna.

Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistys on kaavaillut jo pitkään inva-wc:n sekä ajanmukaisen keittiön rakentamista Paimenenmäkeen. Vanhaan taloon tehtävät muutostyöt ovat kalliita, minkä vuoksi niitä ei tulla toteuttamaan tänä vuonna.

Paimenenmäellä sattui parisen vuotta sitten viemäririkko, jonka korjaamiseksi yhdistys joutui ottamaan suurehkon lainan.

– Siitä on vielä aika paljon maksettavaa. Täytyy katsoa tarkasti, mihin rahkeemme riittävät, Mattila tuumii.

Hänen mukaansa on mahdollista, että yhdistys päätyy hakemaan Paimenenmäen wc- ja keittiöremonttia varten EU:n maaseuturahaston turvin myönnettävää Leader-rahoitusta.

Kyrössä ehostetaan maauimalaa

Kyrön Seudun Kyläyhdistys aikoo käyttää Pöytyän kunnalta saamansa avustuksen maauimalan remontteihin. Ne on määrä saada kuntoon ennen kesäkauden avajaisia, jotka pidetään lauantaina 10. kesäkuuta.

Viikkolehti tekee maauimalan remontista oman juttunsa toukokuussa.