Yrjö Liipolan taidemuseossa monipuolinen katsaus kahden sukupolven taiteeseen

0
Tara ja Aila Rantanen palasivat hetkeksi Koskelle tuoden taidettaan Yrjö Liipolan taidemuseoon näytille.

KOSKI. Yrjö Liipolan taidemuseossa sunnuntaina avautuva “Menneet vuodet, tulevat taiteet” -näyttely on monipuolinen katsaus kahden sukupolven taiteeseen. Äidin ja tyttären, Aila ja Tara Rantasen kokoamassa näyttelyssä on esillä ikoneita, lasitöitä, posliinimaalauksia, patsaita, piirroksia ja installaatioita. Taideteosten aihepiirit vaihtelevat merenneidoista ja pyhimyksistä autoihin.

Intohimo taiteen tekemiseen yhdistää Rantasia, mutta taide itsessään merkitsee heille hieman eri asioita.

–Taide on minulle kaikki kaikessa. Saan jatkuvasti uusia ideoita ja taiteen tekeminen vetää voimakkaasti puoleensa, muun muassa Martti Vainion opissa aikanaan opiskellut Aila Rantanen sanoo ja luonnehtii suhdettaan taiteeseen rakkaudeksi.

Aila kertoo rakkauden taiteeseen syntyneen jo lapsena, jolloin hänellä oli ”saven himo” ja palava halu taiteilla savesta. Äidin into taiteiluun tarttui Taraan niin ikään lapsena.

–Ensin luulin, että tämä on sairaus, mutta sitten opin, että se on ominaisuus, Tara veistelee taiteen luomisen vimmasta.

Ailalle taiteen luominen on ollut päivittäistä puuhaa ja hän on sillä myös työllistänyt itseään toimimalla muun muassa posliinimaalauksen opettajana ja maalaamalla muotokuvia. Tara puolestaan toteaa, että idean syntyessä sitä pitää päästä heti toteuttamaan. Hänellä saattaakin olla useampia projekteja samaan aikaan työn alla.

–Minulle taide on itsensä likoon laittamista ja haastamista, tunteiden välittämistä, Tara miettii ja Aila-äiti toteaa olevansa hyvin ylpeä tyttärestään ja tämän töistä.

NÄYTTELYN ikonit, lasityöt ja posliinimaalaukset ovat Ailan käsialaa, piirrokset sekä installaatiot Taran. Aila on kerännyt näytille töitään useamman vuoden takaa, Taralta esillä on tuoreimpia teoksia. Hänen viimeaikaisin innostuksen kohteensa on ollut minimaailmat.

–Kun maailmantilanne on mikä on, meiltä tuppaa unohtumaan kaikki kauneus, Tara sanoo ja toteaa, että minimaailmoja rakentaessa voi leikkiä ja hullutella sekä unohtaa stressin.

Töissään hän käyttää kierrätysmateriaaleja. Esimerkiksi nostalgiset autotyöt on tehty roskalavoilta löytyneille materiaaleille.

–Olin 20 vuotta autohuollon puolella, Tara kertoo aiemmasta työstään ja innostuksestaan autoihin.

Rantasille Koski ja Liipolan taidemuseo ovat tuttuja ympäristöjä, sillä he asuivat Taran lapsuudessa Koskella. Kumpikin on aiemmin pitänyt näyttelyitä, mutta Taran töitä ei Koskella ole aiemmin nähty. Yhteisnäyttely on hänelle suurin tähänastisista näyttelyistä.

–Tämä on huikea juttu tulla tänne, Tara sanoo ja haikeana toteaa, että näyttely saattaa jäädä viimeiseksi näin isoksi yhteisnäyttelyksi äidin kanssa.

“Menneet vuodet, tulevat taiteet” -näyttely Yrjö Liipolan taidemuseossa 28.5.–25.6.