Auran Fillari- ja mopopajassa saa rassata menopeliä tai sitten voi vain rupatella ja nauttia eväitä

0
Fillari- ja mopopajaa pyörittävä Tomi Varjo sanoo olleensa mopoiässä silloin, kun kaikki kulkupelit hankittiin käytettyinä ja ne vaativat enenmmän tai vähemmän remonttia.

AURA. Metallialan yrittäjät ovat väittäneet työvoima- ja osaamisvajeen johtuvan siitä, että perinpohjaiseen moponrassaukseen innostaneet Suzuki PV:t ja muut menneiden aikojen menopelit ovat hävinneet katukuvasta. Vaikka virittäminen oli ja on edelleen laitonta, se kehitti nuorukaisten teknisiä taitoja paremmin kuin peruskoulu.

Toukokuun alkupuolelta saakka Aurassa pyörineessä Fillari- ja mopopajassa ei viritetä mopedeja, mutta kaikenlainen korjaaminen käy päinsä. Pajaa vetävä nuoriso-ohjaaja Tomi Varjo toivoo kävijöiden saavan innostusta ja eväitä kulkupelien kunnostukseen, jotta pienet remontit onnistuvat jatkossa myös kotinurkissa.

– Ettei jouduta olemaan tumput suorina, kun ketjut lähtevät tai kumi puhkeaa, Varjo kiteyttää.

Työtilana puutyöluokan varasto

Pajalla polkupyöränsä kumia paikannut Matias Lammela kehuu koulun teknistä työtä inspiroivaksi, mutta sanoo Fillari- ja mopopajan tarjoavan hyvää lisäoppia.

Paja toimii Auran yhtenäiskoulun pihamaalla olevassa ulkorakennuksessa, puutyöluokan varastossa. Keskeiset työkalut ovat peräisin lahjoittajilta, joille Tomi Varjo antaa suuren kiitoksen. Osa työkaluista on hänen omiaan.

– On parempi, että niitä käytetään täällä, kuin että ne lojuisivat kotona, hän tuumaa.

Pajan varustus olisi kunnossa, jos sinne saataisiin vielä suurehko ruuvipenkki sekä hitsaushanskat.

Ensin katsotaan, sitten fiksataan

Kulkuvälineisiin tarvitsemansa varaosat pajalla käyvät nuoret hankkivat itse tai vanhempiensa avustuksella.

– Katsomme ensin yhdessä, mitä osia tarvitaan ja sitten teemme listan, Tomi Varjo sanoo.

Pajalle tuleminen ei edellytä, että polkupyörä tai mopo on rikki. Varjon mukaan pajalle saa tulla ihan vaan juttelemaan tai vaikka syömään eväitä.

Fillari- ja mopopaja Auran yhtenäiskoulun piharakennuksessa torstaisin ja perjantaisin kello 15–19. Pajatoimintaa on tarkoitus pyörittää ainakin syksyyn saakka.