Iloisen haikeita tunnelmia ja viisaita sanoja Kosken ylioppilasjuhlassa

0
Kosken lukion ryhmät ovat jopa suurempia kuin menneinä vuosikymmeninä, sillä opiskelijoita saapuu Koskelle kahdestatoista eri kunnasta. (Kuva: Asko Virtanen)

KOSKI. Kosken lukion ylioppilasjuhlassa riemu sekoittui haikeuteen. Tuoreet ylioppilaat saivat paljon viisaita sanoja evästykseksi koulutien jälkeiseen elämään.

Rehtori Markus Niemi siteerasi omassa puheessaan psykoterapeutti Maaret Kalliota sanoin, jotka moni varmasti painoi mieleensä.

–Rohkeus ei ole pelottomuutta, vaan sitä että uskaltaa toimia pelon kanssa, Kallio sanoi äskettäin lehtihaastattelussa.

Toinenkin sitaatti kannattaa painaa mieleen – niin nuorten kuin aikuistenkin.

–Älä hukkaa vuosiasi ruutujen taakse, vaan puske sinnikkäästi kohti omaa elämää, kuului toinen sitaatti Maaret Kalliolta.

12 kunnan koulu

Niemellä oli helppo tehtävä kehua niin uusia ylioppilaita kuin koko Kosken lukiota.

–Kosken lukiosta valmistuu jopa suurempia ryhmiä kuin 50 vuotta sitten. Silloin oppilaita tuli lähinnä Koskelta, Marttilasta ja Mellilästä. Nykyään oppilaita tulee kahdestatoista eri kunnasta, joten jotain erityistä on Kosken lukiossa oltava, Niemi sanoi.

Jatkuvuutta nähtiin myös vieraiden joukossa, sillä paikalle oli saapunut sankka joukko 50 vuotta sitten lakin päähänsä saaneita riemuylioppilaita.

Vaikka joskus pelkkä lukion suorittaminen voi olla suuri saavutus, moni valmistuu Kosken lukiosta erinomaisin arvosanoin.

– STT:n vertailussa Kosken lukio sijoittui parhaaseen neljännekseen, Niemi muistutti.

Nyt valmistuneiden ylioppilaiden tielle on mahtunut myös karikoita, joista koronan aiheuttama etäopiskelu ei ollut pienimpiä.

–Te kuitenkin selätitte kaikki haasteet, Niemi kiitteli.

Palkinto pimeistä aamuista

Hyvin tyytyväinen tuoreiden ylioppilaiden tapaan toimia oli myös ryhmänohjaaja Hannu Äikiä, joka oli hakenut puheeseensa inspiraatiota Tuntemattomasta sotilaasta.

–Joku ressun lukio voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Kosken lukio. Teihin sopii hyvin sanonta siitä, että asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat, Äikiä kiitteli.

Lauantaina juhlittiin, mutta kaikki päivät eivät ole lukiotiellä olleet juhlaa.

–Tänään saatte palkintonne siitä, kun olette kylminä pimeinä aamuina juosseet bussille. Tai niistä pitkistä illoista läksyjen parissa, ylioppilaan äidin puheen pitänyt Niina Hasanen sanoi.

Haikeutta ylioppilaiden päivä merkitsee ennen muuta vanhemmille.

–Viimeistään tänään vanhemmat ovat siinä pisteessä, että on päästettävä irti ja annettava lapsen kulkea kohti omia unelmiaan, Hasanen totesi.

Kaikesta päättäen nyt lakitetulla vuosikerralla on kaikki eväät pärjätä elämässään hyvin.

–Hyvää koitetaan tehdä, mutta priimaa pukkaa. Tarvittaessa tämä ryhmä pystyy laittamaan parasta pöytään. Me teimme sen, me olemme ylioppilaita, päivän tunnot tiivisti ylioppilaan puheen pitänyt Ossi Salmela.