Pauhun tahdissa Kerkkälän kurittomat miehet pistetään ojennukseen

0
Henna Vuoren suunnittelemat koreografiat ovat tanssijoilla hyvin hallussa. Kuva: Juha Lahti

LIETO/Tarvasjoki. Tarvasjoen Vuorilinnassa on kova harjoittelumeininki päällä, kun kansantanssiryhmä Krämpät käy kiivaasti läpi kesäkuussa esitettävää Pauhun tahti -kansantanssikonserttiaan. Kyseessä on Henna Vuoren ohjaama ja Matti Tapanin käsikirjoittama juonellinen ja huumoripitoinen tanssiesitys, joka koostuu suomalaisesta kansantanssista ja lyhyistä näytelmäkohtauksista.

Tapahtumat sijoittuvat Kerkkälän tuppukylään, jossa kylän naisväki on perin juurin kyllästynyt miesten huolettomaan ja vallattomaan elämäntyyliin. He pyrkivät nyt laittamaan touhuilulle pisteen Kerkkälään muuttaneen uuden opettajattaren, Vilhelmiina Jukaraisen tiukassa otteessa.

–Konsertti sai alkunsa siitä, että olen ohjaajaurani aikana tehnyt itse monia tansseja ja koreografioita ja halusin kasata pelkästään omista koreografioista konsertin, mutta en osannut. Kysyin ryhmässä tanssivaa Matti Tapania avuksi, ja hän kokosi tansseista juonellisen kansantanssikonserttikäsikirjoituksen. Matti onkin varsin taitava käsikirjoittaja, Henna Vuori avaa konsertin syntytarinaa.

Matti Tapani kertoo käsikirjoituksen idean syntyneen hänen Marttilaan Veijareille ja Riijareille tekemänsä käsikirjoituksen johdannaisena.

–Henna pyysi minua tekemään muutaman toisiinsa liittyvän tanssin lomaan pienen kohtauksen sitomaan niitä yhteen. Olin juuri tehnyt Marttilaan käsikirjoituksen, joten päässäni ajatus laajeni luonnostaan ja päädyin palauttamaan Hennalle koko konsertin kattavan käsikirjoituksen, Matti Tapani sanoo.

Pauhun Tahti -kansantanssikonsertin käsikirjoitus on Matti Tapanin käsialaa. Ohjauksesta vastaa Henna Vuori. Kuva: Juha Lahti

Krämpille uusi aluevaltaus

Henna Vuori on jo kokenut ohjaaja kansantanssin parissa.

–Olen opettanut kansantanssia yli 20 vuotta, lähinnä juuri Tarvasjoen nuorisoseurassa, joka tekee yhteistyötä Lieto-opiston kanssa. Tämä Krämpät on ryhmä kansantanssin harrastajia, joista osa on tanssinut koko ikänsä ja osa on aloittanut vasta viime vuosina. Treenaamme rennosti tosissaan. Huumoria löytyy, ja jokaisella on jotain krämppää.

Tanssijat ovat nyt ottaneet omakseen uuden aluevaltauksen eli näyttelemisen, sillä tanssin lomassa he esittävät itse myös koreografioita sitovat näytelmäkohtaukset.

–Tanssijat tosiaan myös näyttelevät itse. Tanssijoita Krämpissä on 14 ja lisäksi tässä esityksessä on mukana Juho Paltta säestämässä harmonikalla sekä joukko muita talkoolaisia, Henna Vuori mainitsee.

Kansantanssiteatterissa – jollaiseksi Matti Tapani tätä esitystä kutsuu – yhdistyvät tanssi ja näytteleminen. Se on hänen mukaansa kuitenkin vielä melko vähän käytetty keino esityksissä.

–Mielestäni kansantanssiin sisältyy sama ilmaisun ja tarinankerronnan voima kuin mihin tahansa liikkeelliseen ilmaisuun. Jostain syystä balettiin tai nykytanssiin perustuvan tanssiteatterin rinnalla ei kuitenkaan ainakaan täälläpäin näe paljonkaan tanhuun perustuvaa tanssiteatteria. Ehkäpä kansantanssiteatterista tuleekin oma juttuni taiteenalan ammatissani, Matti Tapani pohtii.
Juha Lahti


Tarvasjoen nuorisoseuran kansantanssiryhmä Krämpät esittää Vuorilinnassa (Salomäentie 9, Tarvasjoki) kansantanssikonsertin Pauhun tahti – eli kun Kerkkälä sai keisarinnan 11.6. klo 16 ja 18.30. Liput ennakkoon http://www.tarvasjoennuorisoseura.fi -sivuston Lippukauppa-linkin kautta tai ovelta. Pääsymaksuun sisältyy pullakahvit