Petri Kula on ylpeä nuorista osaajistaan – Synttäreitä juhlistavan yrittäjän mukaan maaseudulla varttuu taitavia työntekijöitä

0
Petri Kula aloitti aikanaan kiertävänä maatalouskoneiden korjaajana. Edelleen hänen yrityksellään on huoltoautoja, joilla asentajat menevät tarvittaessa koneen luo metsätien päähän.

PÖYTYÄ/Kumila. Parikymmentä vuotta Ponsse-metsäkoneiden sopimushuoltoa pyörittänyt Petri Kula kuvailee työtään ennen muuta aikatauluttamiseksi. Tiukan paikan tullen hän soittaa kiireettömälle asiakkaalle, josko hän joustaisi, jotta tukalaan tilanteeseen joutuneen urakoitsijan kone saadaan äkkiä kuntoon.

–Välillä aikataulutukset ovat mielessä vielä silloinkin, kun painan yöllä päätä tyynyyn, Kula sanoo.

Ylpeydenaiheekseen hän esittelee yrityksensä nuoret ja osaavat työntekijät. He ovat lähikulmilla varttuneita maatilojen kasvatteja, jotka ovat oppineet rassaamaan koneita pienestä pitäen.

Asentajien keski-ikä on 20 ja 30 välillä, mitä Kula pitää erinomaisena. Kyseessä kun on fyysistä voimaa vaativa työ, joka edellyttää teräviä hoksottimia ja runsain mitoin erikoisosaamista.

Maastoon menossa on haasteensa

Nykyiset metsäkoneet hajoavat enää harvoin niin, ettei urakoitsija saisi siirrettyä niitä kuljetusautoon ja tuotua Kumilaan. Tarvittaessa Konehuolto P. Kula Oy:n väki lähtee maastoon ja siellä tehdäänkin tiettyjä pieniä välihuoltoja.

–Muulloin maastokeikka edellyttää yleensä kahta käyntiä. Ensin etsitään vikaa ja vaikka kuinka yritetään ennakoida ja ottaa varaosia mukaan, paikanpäällä ilmenee usein tarpeita, joihin ei osata varautua, Kula kertoo.

Siksi on helpompaa sekä edullisempaa, että kone tuodaan Piimätielle konehuollon halliin, jossa kaikki osat ovat saatavilla ja lisäksi ongelmia on mahdollista pohtia koko porukan voimin.

Metsäkoneiden perushuollot kestävät päivästä kahteen. Mikäli korjaamista vaativia kohteita on useita, pajalla voi vierähtää viikko.

Petri Kula arvioi, että yrityksen toimialueella, 70 km säteellä, on reilut sata metsäkonetta. Lähimmät Ponsse-huoltopisteet ovat Nakkilassa ja Tampereella. Niiden kanssa Kula harjoittaa läheistä yhteistyötä.

Kiire sävyttää arkea

Konehuolto P. Kula Oy:n liikevaihto on pyörinyt useita vuosia 1,4 miljoonan euron tuntumassa. Metsätalous on ollut suotuisilla urilla, mutta nyt sellun hinta on laskusuunnassa eikä sahatavarakauppa käy entiseen malliin.

–Siksi meilläkin ollaan vähän odottavissa tunnelmissa, Petri Kula sanoo.

Hänen mukaansa alaa sävyttää perinteisesti on–off-meininki. Kun ilmoitus puutavaran tarpeesta annetaan, koko toimitusketju, huolto mukaan lukien, painaa töitä hirmuisella tahdilla ja hiljaisina aikoina ei puolestaan tapahdu oikein mitään.

Kotimaisen perheyhtiö Ponsse Oyj:n kanssa solmimaansa huoltosopimukseen Kula on tyytyväinen.

–Päämiehet tekevät töitä samanlaisella jalat maassa -periaatteella kuin mekin. Kaikista asioista pystytään keskustelemaan heidän kanssaan ja ongelmat ratkotaan maalaisjärjellä, Kula kiittelee.

Koulutus vaatii satsauksia

Entäpä tulevaisuus, miltä se näyttää?

–Jos nuoret osaajamme jäävät meille, niin yrityksen tulevaisuus on turvattu. He kun ovat oppineet ne taidot, joita meillä tarvitaan, Petri Kula sanoo.

Ammatillisen koulutuksen tilasta yrittäjä toteaa olevansa huolissaan. Kulan mielestä sitä olisi syytä viedä perinteisempään suuntaan.

–Ammatillisiin aineisiin on panostettava nykyistä enemmän. Meille tulevien nuorten täytyisi saada tosi paljon sähköopin, hydrauliikan ja pneumatiikan teoriaa. Ne olisi hyvä olla opiskeltuina, ennen kuin nuoret lähetetään työelämään, Kula tuumaa.

Hän opiskeli nuoruudessaan ajoneuvoasentajaksi, kävi maatalousoppilaitoksessa maanviljelijälinjan ja opiskeli aikuiskoulutuksena Hankkijan sopimushuoltajaksi. Nykyään Kula viljelee vapaa-ajallaan Kumilassa olevaa kotitilaansa.

Kuukausi sitten Petri Kula täytti 50 vuotta ja nyt hänen yrityksensä Konehuolto P. Kula Oy täyttää 20 vuotta. Viimeksi mainitun merkkipaalun kunniaksi yrittäjä järjestää perjantaina 2.6. synttärit ja markkinapäivän yhdessä Ponssen kanssa yrityksensä tiloissa sekä pihamaalla kello 9–15.


Yritys

Konehuolto P. Kula Oy on perustettu 2003.
Työllistää yrittäjän lisäksi 5 henkilöä.
Liikevaihto noin 1,4 miljoonaa euroa.
Petri Kula aloitti maatalouskonehuollon toiminimellä 1999.
Huoltosopimus Ponssen kanssa vuonna 2000.
Yrityksen hallia on laajennettu kahdesti vuosina 2018–2020.